Csoda történhetett egy kis hondurasi falu templomában

2023. július 29. 09:48

Krisztus vérét találhatták meg a korporálén.

2023. július 29. 09:48
null

A hondurasi Gracias egyházmegye püspöke, Walter Guillén Soto egy új eucharisztikus csodát ismert el – írja a Vasárnap a re hivatkozva. Tavaly június 9-én délután San Juan városában az El Espinal-kápolnában a helyi katolikusok Úrnapját ünnepelték. José Elmer Benítez Machado, aki bemutatta a szentmisét, mindenki más előtt érkezett a helyszínre.

A szentmise helyi idő szerint délután öt órakor kezdődött. Amikor eljött az áldozás ideje, Benítez kinyitotta a tabernákulumot, majd észrevette, hogy a korporálén, amely a cibórium köré volt hajtogatva, véres foltok vannak. 
 

„Megdöbbentem. Az első reményem az volt: »ez Krisztus vére«” 

– mondta, és hozzátette, hogy hirtelen nem is tudta, hogy mit tegyen, ezért folytatta az Eucharisztia kiosztását.

Megkérdezte a jelenlévőket, láttak-e a templomban valakit korábban, esetleg tapasztaltak-e vízszivárgást, majd elmondta, mit látott. A hívek megerősítették, sem vízszivárgást, sem senkit nem láttak a környéken, majd megkérték az atyát, mutassa meg nekik, amit látott.  

Másnap Marvin Sotelo atya és Oscar Rodríguez atya, Jézus Szentséges Szívének misszionáriusai elmentek a helyszínre, hogy a saját szemükkel lássák, amiről Benítez korábban beszámolt. Sotelo a korporálét egy hermetikusan lezárt műanyag zacskóba tette, a parókián őrizte, és két nappal később átadta Guillén püspöknek.

Guillén szkeptikus volt, és úgy határozott, hogy nem fog azonnal döntést hozni. Három hónappal később a püspök elrendelte, hogy orvosok is vizsgálják meg a vért. Először is 

kizárták, hogy a foltok hamutól vagy állati vértől származnának, 

később aztán kiderült, emberi vér, ráadásul AB vércsoportú, Rh+, amely megegyezik azzal, amit a torinói leplen és az lancianói csoda alkalmával találtak. Ráadásul ez a vércsoport a Hondurasban ritka, a lakosság kevesebb mint 2,5 százaléka rendelkezik vele. A szakértői vizsgálatok azt is kizárták, hogy a vérfoltok mintázata mesterségesen készült volna.

Gracias püspöke ezután megerősítette, hogy valóban csoda történhetett, és nem vonja kétségbe a vizsgálatokat és a tanúk vallomásait. 

Ezt is ajánljuk a témában

Íme, a titkok titka!

Adott egy katolikus hitét mélyen megélő lengyel újságíró és egy fotóművész, aki képein keresztül tudósítani is szereti azokat, akik figyelnek munkásságára. Elkötelezettségükből és kitartó munkájukból pedig sorra születnek fontos kötetek, így legújabb munkájuk, A Titkok Titka.

 

Nyitóképünk illusztráció: A torinói lepel hiteles másolatának részlete a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templomban. A Jézus halotti lepleként számon tartott katolikus egyházi ereklye eredetijét a torinói Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzik.
MTI Fotó: Matusz Károly

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2023. július 30. 10:55
Honduras 48%-a neoprotestáns, evangéliumi keresztény a katolicizmus ott is bukta. Ki hallott arról, hogy ott arányaiban már több protestáns van, mint az USÁban? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Honduras Na EZ A Csoda!
Mandiner444hu
2023. július 29. 17:44
Ő ( Jézus) ellenben, miután egyetlen áldozatot mutatott be a bűnökért, örökre Isten jobbjára ült, és ott várja, hogy ellenségei zsámolyul vettessenek lába alá. Mert egyetlen áldozattal örökre tökéletessé tette a megszentelteket. -Zsidók 10, 13-14
Tisza009
2023. július 29. 15:53
Á, sok ez nektek, ha nem vagytok katolikusok. Javasolnám az ájtatos csendben maradást.
Akitlosz
2023. július 29. 14:24
Az AB-s vércsoport MINDENHOL ritka. 2000 éve még nem is létezett. Úgyhogy kizárható, hogy Jézus vére lenne. Ha már tudományos csoda. :-) Az AB-s vércsoport csak kb. 1000-1100 éve létezik, az A-s és a B-s vércsoportúak keveredésével jött és jön létre. Csakis olyanoknak van ilyen vércsoportjuk, akik az egyik szülőjüktől A-s vércsoportot örököltek, a másik szülőjüktől pedig B-st. Éppen ebből kifolyólag maguk az AB-s vércsoportúaknak is csak kis eséllyel születnek AB-s gyermekeik. Ha mindkét szülő AB-s vércsoportú, akkor is csak 50% az esélye annak, hogy a gyerekük is AB-s vércsoportú legyen. Úgyhogy legtöbbször nem is így keletkezik az ilyen párok nagy ritkasága miatt, hanem A-s és B-s vércsoportú szülőktől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!