Budapesten árulják Bosco Szent János megszaporított mogyoróját

2023. november 09. 10:50

Különlegesség kerül kalapács alá Budapesten, Bosco Szent János olasz katolikus pap „megszaporított” mogyorója.

2023. november 09. 10:50
Sal Endre
Sal Endre

A Szőnyi Antikvárium novemberi árverésének katalógusában bukkantunk egy izgalmas tételre, méghozzá Bosco Szent János csodával szaporított mogyorójára. De ki volt a szentté avatott olasz pap és mit lehet tudni az impozáns ereklyetartóba helyezett mogyoróról? Az 1815-ben, mérhetetlen szegénységben született Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna már fiatalon elhatározta, hogy a hátralévő életében a nélkülözőknek fog segíteni. Torinóban szentelték pappá, ettől kezdve pedig 

utcagyerekek százait tanította, nevelte és próbálta megmenteni az elkallódástól. 

A tevékenysége IX. Piusz pápának is feltűnt, s támogatta Don Boscót a szalézi rend megalapításában. A pápa kifejezetten jó viszonyt ápolt a szegények papjával, olyannyira, hogy rendszeresen vendégül látta Rómában és kikérte a véleményét egyházi kérdésekben. A feljegyzések szerint először 1858-ban találkoztak egymással és mindketten úgy érezték, mintha egy szenttel váltanának szót. Don Bosco nevéhez több csodát is fűződik, a halála után pedig szentté avatták, s azóta Bosco Szent János néven emlékeznek rá. 

Ezt is ajánljuk a témában

Bosco Szent János és a kalapács alá kerülő mogyoró. 
Fotó: Wikipedia/Szőnyi Antikvárium

A most árverésre kerülő mogyorónak sikerült felderíteni a hátterét. 1886. január 3-án, az akkor már idős Don Boscót fiatalok egy csoportja kereste fel, hogy a legjobbakat kívánják neki az újévre. Mivel csak egy kis zacskó mogyoró volt nála, a vendégek viszont harmincöten voltak, Don Bosco egyszer csak belenyúlt a mogyorószacskóba és „megszaporította” a tartalmát. Nem csupán a 35 vendégének adott mogyorót, hanem a hiányzó három társuknak is küldött. A csodát feljegyezték, Antal János szalézi szerzetes pap pedig később írásban igazolta a most árverésre bocsátott mogyoró eredetiségét, az igazolást pedig az ereklye új tulajdonosa is megkapja. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megkerestük a Szőnyi Antikváriumot, hogy megtudjuk, hogyan került az árverésükre a különleges tétel. Szőnyi Endre, az antikvárium vezetője elmondta, 

egy magyar szerzetes hagyatékában volt a megszaporított mogyoró. 

Szőnyi több évtizedes pályafutása alatt nem találkozott hasonló ereklyével, s bár a tétel nem illik a könyvárverésre, mégis úgy gondolta, befogadja. „Hívő ember vagyok, római katolikus, volt ferences diák, így számomra sem közömbös ez a tétel. Úgy gondoltam, habár lehet, hogy egy kegytárgyboltban lenne a helye, mégis betettük az árverési katalógusba” – összegzett Szőnyi Endre. Bosco Szent János különleges ereklyéje százezer forintos kikiáltási árról indul, s gyaníthatóan gazdára is talál majd. 

Nyitókép: Bosco Szent János megszaporított mogyorója a díszes ereklyetartóban. Fotó: Szőnyi Antikvárium

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. november 09. 21:25 Szerkesztve
Kicsit furcsa a történet. A papok, szerzetesek nem rendelkeznek magánvagyonnal, azaz hátrahagyott ingóságuk az egyházat (rendet) illetik. Azt kizártnak tartom, hogy egyházi intézmény árverezésre bocsát egy ereklyét. Tehát azt valaki lenyúlta. Szőnyi úr helyében visszautasítottam volna a kufárkodást.
Coollog
2023. november 09. 19:24
Remélem, valami jótékony célra megy, különben elég fura ötlet.
survivor
2023. november 09. 12:52
El kell ültetni , oszt szaporodik magátul... https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_mogyor%C3%B3
survivor
2023. november 09. 12:50
Na , erre nagy igény van--egy bizonyos kor után...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!