Így manipulálták az egyetemi rangsort Amerikában

2021. május 16. 10:05

A Temple Egyetem Üzleti karának volt dékánját, Moshe Poratot iskolai adatok hamisításával vádolják. Állítólag Porat, akit azóta menesztettek, az iskolát finoman szólva is jobb színben igyekezett feltüntetni csak, hogy az Egyetemi rangsorban előrébb kerüljön az iskola.

2021. május 16. 10:05
null

Az Egyetem Moshe Poratot nevezte meg annak a rendszernek az ötletgazdájaként, akik az US News & World Reportnak évek óta hamis adatokkal szolgáltak. A médiavállalat híreket, véleményeket közvetít, ezzel pedig igen nívós véleményvezérnek számítanak. A vállalat által jegyzett amerikai egyetemek és főiskolák rangsorai népszerűek a nagyközönség körében, melyek befolyásolják a jelentkezőket és a támogatókat is. 

Porat azonban tagadja azon vádakat, melyek arra irányulnak, hogy az iskolai statisztikákat bármilyen módon befolyásolta volna, hogy a rangsorolásban előkelőbb helyet érjenek el, mi több rágalmazás miatt beperelte az egyetemet.

A US News & World Report és más folyóiratok véleményei jövedelmezőek voltak az iskola számára!

Moshe Porat 2018-as menesztéséig, több mint két évtizedig vezette a Richard J. Fox Üzleti Iskolát. Azzal vádolják, hogy összeesküvéssel félrevezették a jelentkezőket, a hallgatókat és az adományozókat az iskola online MBA-programok rangsorának hamis növelésével. Az ügyészség szerint a rendszer 2010 és 2018 között, a dékáni pozíció elvételéig működött. Tovább bonyolítja az ügyet, hogy az exdékán menesztése után még hivatásos professzorként jelen volt az egyetemen, évente mintegy 300.000 dolláros díjazásért cserébe. Ugyanakkor a bírósági beadványokból kiderül, hogy 2018 óta nem adott órákat és nem publikált kutatásokat. Porat ellen most két szövetségi ügyben is vádat emeltek, aki ügyvédi közleményben tagadta a vádakat.

A vádiratban két másik egyetemi dolgozót is említenek, akik adatokat szolgáltattak a főiskolai programokat rangsoroló magazinoknak. A két szereplő Isaac Gottlieb statisztika professzor és Marjorie O’Neill.

A Temple valóban az elmúlt években egyre feljebb lépkedett az egyetemi ranglétrán, megszerezve ezzel a nívós első helyezést, de legalábbis a tíz legjobb iskola között szerepelt. A Fox School of Business a jövedelmező rangot használta a leendő hallgatók vonzására és az adományok elnyerésére. Az ebből származó nyereség 87 százalékát a Fox megtartotta – áll a vádiratban. 

Számos vizsgálat bebizonyította, hogy az első helyezés megszerzése hamis adatokra épült.

2018-ban a US News hamisnak nevezte a Fox online MBA adatait, és megfosztotta az iskolát a ranglistán való szerepléstől. Ezt követően Temple-nek 700.000 dollárt kellett fizetnie az Egyesült Államok Oktatási Minisztériumának. Az iskola az érintett hallgatók által benyújtott keresetet is rendezte, és 250.000 dollár ösztöndíjat ajánlott fel az elkövetkező években e programokra jelentkező hallgatóknak.

A nyomozás során kiderült, hogy a folyamatos lebukások után egyre finomította a volt dékán a módszereit, hogy minél jobb helyen szerepeljen iskolája és ezáltal növelve a jelentkezők számát és a bevételeket is. Maga kérte fel a két az említett két dolgozót, hogy szolgáltassanak adatot, valamint ügyelt arra is, hogy senki más ne férjen hozzá azokhoz. 

Porat szerint a Temple csak bűnbakot keres a személyében, akivel példát statuálhatnak, ezért rágalmazásért beperelte az iskolát.

Ez a per azonban a büntetőeljárás miatt felfüggesztés alatt van. A nemrégiben zajlott tárgyalás után ügyvédje csalódottságukat fejezte ki, hogy miután Porat együttműködött az Egyesült Államok Ügyészségével az mégis felhozza ellene ezeket a vádakat. 

A Temple korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy az egyetem nem kommentálhatja a vádiratot, de együttműködik a nyomozás teljes folyamatában.

Az iskola hozzátette, hogy a folyamatban lévő rágalmazási per olyan tényeket tárt fel, amelyek korábban nem voltak elérhetők az egyetem számára. Ezek az új információk megerősítik a Temple azon döntését, hogy 2018 júliusában menesztette Poratot a Fox School of Business dékánjaki pozíciójából.

Szinte bibliai történet rajzolódik ki az ügy kapcsán a naiv egyetem, aki mit sem sejtett, Dr. Porattal szemben, aki életének negyven évét áldozta az iskolára és most kapzsisága bűnre csábította. Jelenleg egymásra mutogatva, a másikat bűnbaknak tekintve, önmagukat pedig az áldozati bárány szerepében lefestve, pislognak egymásra, mint borjú az új kapura. De egyelőre senki nem tágít álláspontja mellől. Az ügy még nem került lezárása. Az, hogy a teljes igazság valaha kiderül-e a jövő zenéje, mindenesetre reméljük nem lesz precedens jellege. 

A cikket írta Szalga Bogi.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2021. június 16. 13:38
Tom Wolfe: Én Charlotte Simmons "A ​Doupont Egyetemen, ahol Amerika elit ifjai tanulnak, a gótikus tornyokat és a csodálatos pázsitot a történelem szelleme lengi be. Legalábbis így látja a gyönyörű és okos Charlotte Simmons, amikor elsőéves ösztöndíjasként megérkezik egy világvégi kisvárosból. Az egyetemi élet azonban meglepő felfedezéseket tartogat számára: az egyetem felső tízezerbeli diákjainak a szex, az alkohol és az öltözködés fontosabb a tanulmányoknál. Charlotte megismerkedik a Dupont krémjével – szobatársával, Beverlyvel, akit az egyetem sportolói folyamatosan ostromolnak vágyaikkal; Jojo Johanssennel, az egyetlen fehér kezdőjátékossal a Dupont körülajnározott kosárlabdacsapatában; Hoyt Thorpe-pal, a vad fenegyerekkel, aki egy ízben Kalifornia kormányzójának testőrét is leterítette; Adam Gellinnel, a Millenniumi Mutánsok elnevezésű csoport oszlopos tagjával, aki az intellektus utolsó bástyájának tekinti magát. Végül Charlotte is válaszút elé érkezik: hasonul-e az egyetemi világhoz, vagy kibontakoztatja saját erejét – ártatlanságát és a többiektől eltérő világfelfogását. Vajon egyetlen lány megválthatja-e az egyetemi világot?" Nem! Már az nagy eredmény, ha az egyetemi világ nem változtatja meg őt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!