Kazahsztán és Koszovó mögé sorolta Magyarországot jogállamiság terén egy amerikai NGO

2022. november 10. 08:09

Csak három hellyel előzzük a háborús jogrendben működő Ukrajnát a World Justice Project indexében. A rangosorra a Guardian hívta fel a figyelmet az OBT-ügyről szóló cikkében.

2022. november 10. 08:09
null

Magyarország vezető bírái védelmükbe vették két kollégájukat, akik szerint az államot támogató média teljes körű lejárató kampányt folytatott ellenük, miután találkoztak az amerikai nagykövettel. Az incidens újabb jele a magyarországi független igazságszolgáltatásra gyakorolt nyomásnak és az Orbán Viktor 12 éves miniszterelnöksége alatt megszilárdult állambarát média dominanciájának – írja az OBT-ügyről beszámolva a Guardian.

Október végén az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman twitteren számolt be arról a tájékoztató jellegű megbeszélésről, amelyet a magyar Országos Igazságszolgáltatási Tanács két tagjával, Vasvári Csabával és Matusik Tamással folytatott. Vasvári a Guardiannek nyilatkozott: „Nem két bíróként vettünk részt ezen a találkozón, hanem az alkotmány által létrehozott testület, az országos bírói tanács képviselőiként”,

hozzátéve, hogy a páros a nagykövet meghívásának tett eleget.

Az Origo lemondásra szólította fel Vasvárit és Matusikot, azt állítva, hogy veszélyeztették bírói függetlenségüket, míg egy másik kormánybarát oldal, a Pesti Srácok arról számolt be, hogy hivatali visszaélés miatt vizsgálat indulhat ellenük – számol be a balliberális brit lap.

Cikkükből az is kiderül, hogy Magyarország 140 ország közül a 73. helyre esett vissza a jogállamiságot vizsgáló nemzetközi rangsorban. A World Justice Project, egy washingtoni székhelyű NGO, Kazahsztán, Grúzia és Koszovó mögé sorolta Magyarországot 2022-es, nemrég megjelent indexében. Érdekes, hogy a háborús jogrendben működő Ukrajnát is csak három hellyel előzi hazánk. Az index egyébként azt méri, hogy a kormány hatalmát mennyire ellenőrzik és tartják számon független intézmények és a szabad sajtó.

A rangsor itt érhető el.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2022. november 10. 20:36
"Az index egyébként azt méri, hogy a kormány hatalmát mennyire ellenőrzik és tartják számon független intézmények és a szabad sajtó." Egyébként: nem azt. Az egy alpont, és abban _sokkal_ lejjebbre soroltak minket. Egyébként az USA meg Uruguayjal van egy szinten szerintük, meg Ruanda és az Emirátusok is valahol félúton kettőnk között, úgyhogy van ott más érdekesség is.
ebalint
2022. november 10. 14:34
Most aztán nagyon, de nagyon betojtam. Nem tudom, hogy mit keudek magammal a lelkiismeretfurdalás és szégyen miatt.
noge
2022. november 10. 12:59
Ez csúcs. Tehát nem az a bírói függetlenség befolyásolása, ha az amcsi nagykövet raportra rendel 2 bírót, hanem ha ezt szóvá meri tenni bárki is akár a sajtó-, akár az igazságügyi rendszer részéről. Értjük.
smarton84
2022. november 10. 09:56
Én is oda tippeltem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!