Rangsor: Magyarország kínálja szinte a legalacsonyabb vállalati adót a világon

2022. január 27. 15:16

A Tax Foundation nemzetközi adószakértő portál közvetlen összefüggést lát az alacsony társasági adó és az országok gazdasági növekedése között.

2022. január 27. 15:16
null

Magyarország alacsony társasági adóval ágyazott meg a vállalatok és így a gazdaság növekedésének

A társasági adó a vállalatok nyereségét terhelő adó. Az OECD-országok mindegyike kivet egy adót a társasági nyereségre, de az adókulcsok és -alapok országonként meglehetősen eltérőek.

A társasági jövedelemadó a gazdasági növekedés szempontjából a legkárosabb adó,

de az országok alacsonyabb társasági adókulcsokkal és nagyvonalú tőkekivonásokkal enyhíthetik az adó negatív hatásait. Az alábbi ábra jól szemlélteti, mely országok milyen mértékben segítik vagy éppen hátráltatják hazai vállalkozásaik növekedését. Minél sötétebb színű egy ország az ábrán, annál alacsonyabb a társasági adó, amit a vállalkozásaikra vetnek ki.

Az ábra tanulsága szerint Magyarország büszkélkedhet a legalacsonyabb társasági adókulccsal az  OECD-n belül, mindössze kilenc százalék – mutat rá a Tax Foundation nemzetközi adószakértő portál.

A portál szerint az alacsony adókulcs egyben az országok gazdasági növekedésének is a kulcsa. 

Tehát nem csak a Jóistennek, hanem a tudatos tervezésnek köszönhető, hogy az utóbbi évek – a koronaválsággal sújtott 2020-as évet kivéve – a gazdasági növekedésről szóltak Magyarországon. A Világbank is a napokban javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését: erre az évre 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővüléssel számolnak és 2023-ban is jelentősen, 4,3 százalékkal erősödhet a magyar gazdaság teljesítménye.

Úgy tűnik, a „Magyarország előre megy, nem hátra” kormányzati hívószó nem csak hangzatos szlogen, hanem egy pragmatikusan megvalósított politika.

Borítókép: MTI/Vajda János

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. február 13. 16:47
"27%-ot adózol 12 éve mindenen." Jó nagy tévedés. Szerintem húzd magad elé a guglit.
kuzmics
2022. január 29. 01:31
Koma, ne erőlködj! Mindenki látja/érzi a különbséget, a 2010 előtti gazdaságpolitika és jelenlegi eredményei között.
csulak
2022. január 29. 01:30
De ez nem a baloldalnak koszonheto !
democRATS
2022. január 29. 01:30
A vállalati adó csökkentését a kormány a fizetések emeléséhez kötötte. Ti ballibek pedig mindig is azon dolgoztatok, hogy a magyarok keveset keressenek és sokat adózzanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!