Egy friss rangsor szerint gazdasági teljesítményünk világviszonylatban is erős

2022. november 16. 09:25

Az IMD versenyképességi rangsorát mindig nagy szakmai figyelem övezi. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy mind a gazdasági teljesítmény, mind pedig annak fejlődése tekintetében kiemelkedően jól teljesített Magyarország. 

2022. november 16. 09:25
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Az IMD versenyképességi rangsorának (IMD World Competitiveness Ranking) közgazdasági teljesítmény komponense szerint a világ tíz legjobban teljesítő országai a következők: 

  • Luxemburg
  • Szingapúr
  • USA
  • Kína
  • Németország
  • Egyesült Arab Emírségek
  • Írország
  • Magyarország
  • Katar
  • Kanada
Hazánk tehát a 63 rangsorolt ország közül az első tíz elit klubjában szerepel,

egyedüli közép-kelet európai államként, és a négy legjobban teljesítő európai ország egyikeként.

És ez nem csak egyszeri szerencsés véletlen következménye, hiszen Magyarország 2021-ben is ugyanezen a helyen szerepelt az IMD listáján. 

A magyar gazdaságpolitika elismerése egyértelműbb, ha hazánk eredményét a többi V4-es országéval vetjük össze. 

Ahogyan azt az alábbi, 1. ábra mutatja, a mi globális 8. helyezésünkhöz legközelebb a csehek vannak, ám ők is pontosan 10 hellyel végeztek mögöttünk. A lengyelekre további 11 helyet vertünk, míg a szlovákok csupán a globális rangsor végén, az 52. helyen kullognak. A hazai sajtó egyes médiumaiban sokat dicsért Romániánál azonban még így is jobbak voltak, délkeleti szomszédunk ugyanis az 55. lett csak a nemzetközi összevetésben. 

1.ábra.
1.ábra.

Ám Magyarország elmúlt években nyújtott teljesítménye is igen jó volt.

 A lentebbi, 2. ábra azt mutatja, hogy mennyit változott az egyes országok helyezése az IMD versenyképességi rangsorának közgazdasági teljesítmény komponense szerinti rangsorban 2018 és 2022 között.

 A grafikon jobb oldalán például azt láthatjuk, hogy Thaiföld 24, Románia és Bulgária pedig 21-21 helyezéssel csúszott vissza a vizsgált években. 

2.ábra.
2.ábra.
A skála másik oldalán a legnagyobb nyertesek találhatóak. Horvátország 24 helyet javított négy év alatt. Belgium 30 hellyel küzdötte magát feljebb. 

Itt egyértelmű bajnok Magyarország. Hazánk 31 helyet javított 2018 és 2022 között! 

Mindez – úgy gondolom – egyértelmű elismerése a magyar gazdaságpolitika döntéseinek, valamint az elmúlt évek gyors és hatékony válságkezelésének. 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 17. 11:50
"Egy friss rangsor szerint gazdasági teljesítményünk világviszonylatban is erős" Ez valami vicc? Magyarország az 58-ik gazdaság a Földön.
öszödibeszéd
2022. november 16. 17:22
Románia? Hogy jön ide? Mögöttünk áll. Ja, hogy az avittas, pudvás propagandátok szerint sanyargatott a sorsunk
Jajdejónekünk
2022. november 16. 17:20
Lassan utolérjük Romániát is.
nempolitizálok
2022. november 16. 17:20
Na ballibsik, most már láthatjátok mi a különbség kedvenceitek és Orbánék között. Gondolom, tudjátok értelmezni. Akinek nem megy, kérdezzen, segítek:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!