A jövő héten vacogni fogunk, na persze, de ez semmi nem lesz 1987 januárjához képest

2024. január 05. 16:18

A 40 fokos brazil nyárból érkező Isaura kisfia nálunk tudta meg, milyen az igazi tél.

2024. január 05. 16:18

Vége az előre hozott tavasznak, a jövő héten erre vánszorog csúzlijával tél főtörzsőrmester. Hétfőtől napközben alig megy pluszba a hőmérséklet, esténként, éjjelenként pedig kemény hidegek lesznek, akár mínusz 10 fokig is visszakúszna a hőmérő higanyszála, ha lenne még olyanja neki. Persze 30-40 évvel ezelőtt még az volt a megszokott, ha decembertől februárig volt baromi hideg, s a tél elején leesett hó hetekig, hónapokig kitartott. Amikor pedig mínusz 15-20 fok volt, jöttek a szokásos cikkek azzal a címmel, hogy „Tél tábornok újra támad”.

Forrás: Köpönyeg

A legutóbbi igazán brutális télről a minap egy szép fotókkal illusztrált cikkel emlékeztünk meg. 37 éve, 1987 januárjában történt, aki élt már akkor, aligha felejtheti. Nemcsak hideg volt, hanem hatalmas hóesések, szélfúvások bénították meg az életet, nem véletlen, hogy a Népszabadság – igen, akkor még volt ilyen újság – főszerkesztője, Eötvös Pál Tél tábornokot marsallá léptette elő, ahogy erről az Index hét évvel ezelőtt megemlékezett.

S a portál cikkéből derül ki, hogy az akkor 30 éves Lucélia Santos, alias Isaura éppen ekkor érkezett Magyarországra a plusz 40 fokos brazil nyárból, így a kisfia, Pedró itt látott először igazi havat. Lucélia Santosról pedig annyit érdemes tudni, hogy a hatalmas sikerű Rabszolgasors című sorozat szupersztárja volt, 

ha akkor lett volna Netflix, letarolta volna a világot, de így is 80 országban mutatták be a filmet. 

S hazánk mentális állapotára jellemző volt, hogy annyira megszerették a nézők a sanyarú sorsú Isaurát, hogy gyűjtést szerveztek a felszabadítására. Gyanítom, akkori értékben több gyűlt össze, mint amennyit Hadházy Ákos a minap összetarhált, miután Kövér László megbüntette.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Budapest, 1987 januárja, Kleb Attila / MTI archívum

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Praetorianus68
2024. január 06. 14:35
1987-ben voltam katona. Izgalmas időszak volt.
Dunhill67
2024. január 06. 13:18
hehe....az öt percre lévő munkahelyemre fél óra alatt értem be,majdnem derékig hóban mint a Deltában:)....cca. -30 fok lehetett mert a -25-ig skálázott hőmérőn nem láttam a higanyt...plusz kurva erős északi szél fújt
paperfellow
2024. január 06. 04:45
Egyszer volt riport LuceliacSantossal, aki igen jó körülmények közt él, és van/volt nyolc fekete alkalmazottja.
74bro
2024. január 05. 18:24
Apám ugyan elkísért gyalog az iskolába, de "sajnos" vissza kellett fordulni, mert nem volt bejárat: betemette a hó:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!