Felgyújtotta magát a tizenhét éves fiú a pesti Múzeumkertben: ezért tette!

2024. január 18. 22:22

„Szeretnék élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek” – ezt írta a szüleinek búcsúlevelében Bauer Sándor.

2024. január 18. 22:22
Sal Endre
Sal Endre

Éppen 55 esztendeje, 1969. január 20-án a 17 éves ipari tanuló, Bauer Sándor a budapesti Múzeumkertben benzint locsolt a testére, majd meggyújtotta a ruháját. A fáklyaként égő fiatal két magyar zászlót tartott a kezeiben. Miután eloltották a lángokat az oda sietők, megkérdezték a súlyosan megégett Bauert, hogy miért csinálta, ő pedig azt válaszolta: a cseh testvér is megtette. Mindezzel a cseh Jan Palach-ra utalt, aki négy nappal korábban Prágában gyújtotta fel magát tiltakozásul azért, mert a Varsói Szerződés országai megszállták Csehszlovákiát. Bauer Sándor még délelőtt több búcsúlevelet is írt. Az egyik barátjának a következőt: 

„Azt üzenem, eszme nélkül nem él, csak létezik az ember. 

Harcoljatok úgy, ahogy azt én tanácsoltam. Tűzhalált halok, akárcsak az a csehszlovák fiatal. Igy tiltakozom az orosz megszállás ellen.” Szüleinek is hagyott búcsúlevelet, amelyben többek között ez állt: „szeretnék élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek.”

Szerdán, tehát Bauer tette után két nappal a Népszabadságban, a szocialista párt hivatalos lapjában csupán egy rövid hír jelent meg a 8. oldalon (már az is csoda, hogy megjelent…). Olyannyira figyeltek arra, hogy ne legyen kiemelt helyen Bauer önégetésének információja, hogy a 26 hírből a huszonötödik helyen szerepelt a következő közlemény: „Bauer Sándor, 17 éves budapesti ipari tanuló, aki már 1967-ben, 15 éves korában sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, hétfőn, a Nemzeti Múzeum kertjében ruháját leöntötte benzinnel, majd meggyújtotta, ily módon öngyilkosságot kísérelt meg. Súlyos égési sebekkel szállították kórházba, állapota válságos.”

Kellett a hely a fontosabb híreknek. Mint például annak, hogy Berlinben megkezdődött a KGST soros ülése, és Betlen Oszkár nagy nekrológjának, akiről tudni lehet, hogy szerkesztője volt a levert 1956-os forradalom után a párt propagandakiadványának, az úgynevezett fehér könyvnek, amely az „Ellenforradalmi erők a magyar októberi eseményekben” címmel jelent meg több kötetben. 

Leninre emlékeznek a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél 1970-ben, egy évvel Bauer tette után. A másik képen Bauer Sándor síremléke.
Fotók: Fortepan/Bojár Sándor/Wikipedia

A Népszabadságban megjelent hír azt sugallta, hogy egy labilis, öngyilkosságra hajlamos fiatal, ideológiáktól mentes tettéről van szó. Mivel azonban a nyugati sajtó felkapta a történteket, a német hírügynökség is beszámolt róla, a pénteki Népszabadság reagált (már a 6. oldalon…) a DPA mondatára, amely szerint „a magyar fiatalság körében nagy lehet az izgalom.” A következő jelent meg a pártlapban: „A valóság az, hogy sem a fiatalság, sem az idősebbek körében nem okozott megrázkódtatást a szerencsétlen, idegbeteg fiú önégetése. 

Mindenki megértette, hogy itt patológikus, a betegség területére tartozó esetről van szó.” 

Miközben mindez megjelent a Népszabadságban, a rendőrég már régen kihallgatta Bauer Sándor szüleit és a környezetéből mindenkit. A fiú súlyos égési sérülésekkel feküdt a Honvéd kórházban, a szobája előtt rendőrök posztoltak, őt pedig többször is kihallgatták, majd elrendelték az előzetes letartóztatását is, mivel: „Az eddigi meghallgatott tanúk vallomásából az is megállapítható, hogy a nevezett barátai és ismerősei körében a Magyarországon állomásozó szovjet csapatokra, továbbá a Magyar Szocialista Munkás Párt és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányra gyalázó kijelentéseket tett.”

Bauer Sándor végül január 23-án belehalt a sérüléseibe. A temetését a hatóságok intézték, a szülők senkit sem értesíthettek az időpontról. A temetésén titkosrendőrök figyeltek árgus szemekkel, a legcinikusabb közlemény pedig a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon született: „Amennyiben a halott elhamvasztását kérnék, úgy ezt elősegítjük, miután a továbbiak szempontjából politikailag előnyös…”
 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. január 19. 13:43
Én abban a házban laktam ahol Sanyi,ismertem őt. Néha beszélgettünk. Azt biztosan állítom,hogy utálta a komcsikat és rendszert.
ProletarFC
2024. január 19. 12:00
"Az antikommunizmus a söpredék vallása" - https://tartarossz. blogspot.com
Aerion
2024. január 19. 09:40
Ez a szegény gyerek súlyos kedélybeteg volt, tette elkövetése előtt is volt már öngyilkossági kísérlete, okot keresett és talált az újabb öngyilkossági kísérletre, aminek az elkövetési formáját is másolta. Érdemes lenn a jelenbe helyezni. Ez a gyerek ma azért gyújtaná fel magát, hogy tiltakozzon az oroszok ukránok elleni háborúja ellen, vagy azért, mert az ukrán állam terrorizálta az orosz lakosságát, és megszállás alatt tart olyan területeket, amelyeken az oroszok mindig is otthon voltak? És vajon, azért demonstrálna, hogy szexuális aberrációk, niggerbetelepülők, keresztényellenesek árasszák el az országot, ahogy a nyugatot, vagy ez ellen lenne? Támogatná a drogozást és az abortálást, ahogy azt a nyugatiak teszik, vagy ellenezné? Micsoda szerencse, hogy nem kényszerül ilyen választásra. Valószínűleg nem illene a koncepciójába.
díszponty
2024. január 19. 08:05
Kedves barátaim! Bauer Sándor nyugodjon békében, ám bizonyos tények mintha nem rögzültek volna rendesen. Búcsúlevelet írt, melyben kifejtette, hogy bizony bizony a kommunista eszme sérült és ő bizony szélsőbalos irányból tette amit tett. Az sem túlságosan ismert, (pedig hangfelvétel van róla), hogy Vásárhelyi Miklós, Maléter Pál, és Kopácsi Sándor vinnyogva kért bocsánatot kihallgatásakor a néphatalom ellen elkövetett áruló bűneiért. Hankiss Ágnes lenne a megmondhatója ha még élne, ő kutatta ki. Mély tisztelettel kérdem, hová lettek azok a szalagok, s még nagyobb tisztelettel kérdem, miért nem lettek nagy dobra verve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!