Nyitott, liberális, demokratikus Kazahsztánt hirdetett meg a kazah elnök

2022. szeptember 21. 14:50

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hitet tett a globalizáció, a nemzetközi jogrend és a liberális, demokratikus értékek mellett, miközben gyakorlatilag teljes politikai rendszerváltást hirdetett meg a közép-ázsiai országban.

2022. szeptember 21. 14:50
null

Véleménycikkben hirdette meg a nyitott, liberális, demokratikus Kazahsztán vízióját Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök.

A Politicón megjelent írásában kifejti:

a befelé fordulás helyett a világ felé nyitó Kazahsztán megteremtésén dolgozik.

„Egyszerűen nincs más lehetséges alternatívája a globalizációnak, a kölcsönös függésnek és a nemzetközi jogon alapuló rendnek” – írja Tokajev. Úgy látja: van, amikor megérthető a függőségek csökkentése, de nem lehet megfordítani azt a folyamatot, amely globális prosperitást hozott el az elmúlt évtizedekben.

„Kötelességünk, hogy csökkentsük a világrendet érő kockázatokat és törékenységet, és erősítenünk kell az együttműködést, nem pedig elutasítunk azt” - folytatja a kazah elnök, hozzátéve: olyan országvezetőként írja ezt, mely ország pont a globális törésvonalakon fekszik.

Tokajev kifejti: Kazahsztán mindig híd volt Kelet és Nyugat között, a Selyemút szívében.

Hétezerhatszáz kilométernyi határuk van Oroszországgal

és 1800 kilométernyi határuk Kínával, miközben kiterjedt kereskedelmet folytatnak Európával és a világ többi részével.

Közép-Ázsia térképe

 

A kazah elnök hangsúlyozza: történelmük során és különösen függetlenségük elnyerése óta konstruktívan igyekeznek megvitatni a nézeteltéréseket a szomszédaikkal, és nem szűnhet meg a kommunikáció, az együttműködés és a bizalom. Tokajev úgy látja: a nyitottság és a kooperáció mind a hazai, mind a nemzetközi politikában egyaránt értékes. Azt írja: kormányzata belső reformtörekvéseit is ez határozza meg.

„Még jelentős nemzetközi nyomás esetén is, amely nehézségeket okozott hazámban és más országokban is, nem fogunk befelé fordulni, az elszigetelődés útját választani” – írja Kazahsztán elnöke.

Tokajev szerint hazája most útkereszteződéshez érkezett. Ha most nem tudnak válaszolni a feljövő kritikus kérdésekre, akkor a közepes jövedelem csapdájába esik az ország, „és az optimista, energetikus és ambíciózus fiatalok egész nemzedékének okoznak csalódást” – fogalmaz.

A kazah elnök bemutatja, hogy politikai tervei a decentralizációról, a hatalommegosztáról, a parlament és az önkormányzatok szerepének, valamint a jog uralmának erősítéséről, a nemzetközi versenyképesség növeléséről, és minden polgár esélyegyenlőségéről szólnak. Hangsúlyozza: alapjaiban kívánja megváltoztatni az addigi politikai rendet, maga mögött hagyva a „szuperprezidenciális rendszert”, amely szerinte már nem a leghatékonyabb kormányzati modell a nemzete számára.

– folytatja Tokajev, aki egyúttal azt is bejelenti: egyciklusos, hétéves elnöki periódusokat vezetne be, ami szerinte igazi áttörés lenne a kazah demokrácia és modernizáció erősítésében. „Eddig a térségünkben egy ország sem hozott egy ilyen bátor döntést.”

„Ez nem kevesebb, mint nemzeti politikáink teljes átalakítása. A reformok folytatásához erős felhatalmazásra van szükség. Ezért hirdettem elnökválasztást erre az őszre, és ezért indítványoztam a kazah elnöki hatalom egy ciklusra való korlátozását is” – írja az államfő.

A kazah főváros, Asztana látképe

 

Tokajev szerint a kihívások nagyok, de a nemzet gondolkodása drámaian megváltozott az elmúlt években, a társadalmi változások és a gazdasági, biztonsági válságok miatt. A helybenjárás helyett a felgyorsulást és a reformok megvalósítását javasolja a kazah vezető, aki aktív együttműködést ígér a nemzetközi politika szereplői számára is.

„Ezen a kritikus hazai és nemzetközi helyzetben a megfelelő tanulságokat kell levonnunk a jelenkori válságokból” – zárja írását a kazah elnök.

Kazahsztánban egyébként pár napja kapta vissza a főváros, Asztana a régi nevét, miután néhány évig az előző elnök előtt tisztelegve a Nur-Szultan nevet viselte.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bicsike
2022. szeptember 23. 07:34
Majd egyszer ő is rájön. Liberalizmus=pusztuljon a normalitás
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. szeptember 21. 22:36
Európa az Ural-hegységen túl az Ural-folyóig tart, amitől nyugatra még egy másfél magyarországnyi európai terület van. Ez a Tokajev sajnos még nem tudja, milyen szar a liberalizmus, ezért nem tudja, mit beszél. Persze, mi is el voltunk ájulva Amerikától, s meg kellett tapasztalni a szart, hogy felismerjük, milyen büdös. Majd a kazahok is rájönnek, a saját kárukon. Azonban meghatározó lesz, hogy az Aktau-Baku Kaszpi-alatti csövön kívül minden olaj- és gázvezeték Oroszországon keresztül halad. Nos, akkor miről beszél ez a szerencsétlen?
pollip
2022. szeptember 21. 20:40
Ha üzenhetnék nekik, azt mondanám, maradjanak önmagukkal önazonosak. Ne hódoljanak be a látszólagos modernizációnak. Sokkal többet fognak veszíteni, mint amit nyernek.
Dugin
2022. szeptember 21. 20:39
Mi lenne, oroszokat hátulról is kezdik basztatni. Hogy ez jó e azt nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!