The Spectator: Brüsszel elrontotta az oltási programját

2021. január 08. 09:20

Mint írják: „saját oltási kampánya az eurozónaválság óta nem látott krízisbe sodorja az EU-t”.

2021. január 08. 09:20
null

„Össztűz alatt az EU vakcinastratégiája” – írja a Magyar Nemzet. A portál a The Spectator című lapra hivatkozva úgy fogalmaz: „Brüsszel úgy akar közös egészségügyi politikát, hogy ahhoz sem megfelelő költségvetés, sem pedig szakértelem nem áll rendelkezésre”.

„Saját oltási kampánya sodorja krízisbe az EU-t”

The Spectator hasábjain megjelent egyik írásban a szerzők ugyanis azt fejtegetik, hogy „noha a brexitet követően Brüsszel épp a vakcinabeszerzéssel szerezhette volna vissza a polgárok bizalmát, szemlátomást csúfosan megbukott.” Mint írják:

Három tényezőre vezethető vissza a sikertelenség

A brit lap szerint három tényezőre vezethető vissza, hogy az unió messze elmarad a várakozásoktól a beszerzett oltóanyagok mennyiségében: a hatalmon lévő személyek kilétére, az általuk képviselt politikára, valamint az EU-t jellemző bürokráciára.

Az első dimenzióval kapcsolatosan a The Spectator az Európai Bizottság elnökét bírálja: szerintük Ursula von der Leyen – aki a közös uniós beszerzés fő támogatója – egész egyszerűen nem elég rátermett a feladatra. „Aligha kell csodálkozni, ha nem jönnek össze a dolgok” – írják. „Nem elég, hogy keveset rendelt az oltóanyagokból, az EU az erre szánt összegek volumenében is elmarad” – teszik hozzá, ugyanis míg

A brit portál szerint ráadásul nem is igazán a pénz mennyisége, inkább a szerződések megkötését jellemző lassúság tett keresztbe az uniós oltási kampánynak.

Brüsszel Németország nyomására cselekszik

A politikai dimenziót a The Spectator szinte magától értetődően is Berlinnel kapcsolatosan emlegeti. Mint írják, sajtóhírek szerint ugyanis a németek voltak azok, akiknek a nyomására az Európai Bizottság engedett Franciaország akaratának, és nem vásárolt be a Pfizer és BioNTech oltóanyagából (a portál szerint a cél vélhetően az volt, hogy a francia–brit Sanofi–GSK terméke ne maradjon le a vásárlásokról. Ám a francia gyártó oltóanyaga a klinikai vizsgálatok során megbukott, így szinte sehol sem jár az engedélyeztetési folyamatban).

„Ezzel szemben az állam- és kormányfők tavalyi megegyezése az volt, hogy a 450 milliós piac együttesen köt le vakcinát a világ vezető biotechnológiai cégeinél, és

– teszi hozzá a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet kapcsolód teljes írását ide kattintva olvashatja, az erdeti, angol nyelvű cikket pedig itt találja.

Címlapkép: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
graycivil
2021. január 09. 10:00
A The Spectator tulajdonképpen egy "nyomtatott blog", vagyis egy "véleményújság". Persze attól még lehet benne igazság, ki mit gondol róla.
triumphator
2021. január 08. 15:51
Szerintem napok kérdése és itthon jön a kínai cucc százezrével. Már csak azért is, hogy a patás beinthessen az egész EU-nak.
HåkanHåkansson
2021. január 08. 14:27
Micsoda véletlenek! A wuhani kínai biológiai laboratórium a Glaxo tulajdona, amely véletlenül a Pfizer tulajdonosa! Nagyon durva! A wuhani, kínai biológiai laboratórium a Glaxo tulajdona. Amely véletlenül a Pfizer tulajdona. (Az, aki előállítja a vakcinát!) Ami véletlenül a Black Rock pénzügyei. Amely véletlenül kezeli az Open Source Foundation vállalat (Soros alapítvány). Ami véletlenül a francia AXA-t szolgálja. Véletlenül, övé a német Winterthur. Amely véletlenül a kínai laboratóriumot építette Wuhanban. Véletlenül a német Allianz vette meg. Ami, mellesleg, Vanguard részvényes. Ami a Black Rock részvényese. Ami a központi bankokat irányítja és a globális befektetési tőke egy harmadát. Ami egyébként a MICROSOFT fő részvényese, BILL GATES tulajdona, aki történetesen a PFIZER részvényese (amely a csoda vakcinát árulja) és jelenleg a WHO első szponzora.
Vakfolt
2021. január 08. 14:12
Na persze, most hogy külön vannak, meg meg is szerezték a vakcinákat a gangolok, hirtelen mennyire okosok lettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!