Bojkottálják az egyháztörvény tárgyalását a reformátusok

2013. április 24. 14:46

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház elnöke döntésüket azzal indokolta, hogy a kormányzatnak többször elküldték már észrevételeiket, amelyek nem változtak; szerintük a javaslat nem eléggé átgondolt.

2013. április 24. 14:46

Nem vesznek részt az egyházi törvény módosításának tárgyalásain a Magyarországi Református Egyház (MRE) képviselői – jelentette be Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a XIII. zsinat szerdai budapesti ülésén. Az egyházak elismerését is rendező előterjesztéssel kapcsolatos döntésüket a református püspök azzal indokolta, hogy a kormányzatnak többször elküldték már észrevételeiket, amelyek nem változtak. Így szerintük a parlamentnek beterjesztett javaslat nem eléggé átgondolt, ezért „félő, hogy a jogszabályban maradnak egyenlőtlenségek, ellentmondások”, ami miatt nem biztos, hogy megnyugtatóan le lehet zárni ezt az ügyet.

Bölcskei Gusztáv elmondta: kérték a kormányzattól, hogy a rezsicsökkentés az egyházak lakáscélú ingatlanjaira is terjedjen ki. Felvetették, hogy a felekezetek bekerülhetnének abba a kategóriába, amelyhez a tranzakciós illeték megfizetése alól mentesülő közösségek tartoznak. Ez ügyekben törvénymódosítási javaslatokat nyújtottak be az illetékes minisztériumnak – tette hozzá.

Beszámolója szerint néhol az iskolaigazgatók „önkényesen értelmezték” a hitoktatásra vonatkozó passzusokat, volt, ahol kategorikusan megtiltották, hogy a lelkészek ott legyenek a beiratkozáskor. Mint mondta, egyelőre nem lehet tudni, hányan iratkoztak be református hittanra, ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, hogy egy 15 tagú református óvodai csoportból mindössze egy gyermek jelentkezett az iskolai hittanra. Arról is beszélt, hogy június-júliusra ígéri a kormányzat az egyházi oktatás finanszírozásának rendezését, illetve elmondta, hogy a tavalyi kilencmilliárd helyett az idén hétmilliárd forintot kapnak a református felsőoktatási intézmények.

Bölcskei Gusztáv rámutatott: a temetőkről szóló törvénytervezet szerint azoknak a családoknak, amelyek nem képesek megvásárolni a sírhelyet, azt ingyen kell biztosítani, és a temetéshez szükséges eszközöket is térítésmentesen kell ezen családok rendelkezésére bocsátani.

Kitért arra is, hogy „új stílust képviselni szándékozó” pápát választott a katolikus egyház konklávéja, ami új távlatokat nyithat az ökuméniában. Közölte, az MRE nemzetközi kapcsolatai sokat fejlődtek az utóbbi időben, a görög reformátusoknak a magyar hívők gyűjtést szerveztek, valamint a litván református egyházban támadt jogi viták megoldása érdekében az MRE jogi szakértői is részt vesznek a bírósági eljárásban.

A református egyház zsinatának lelkészi elnöke költségmegtakarításként és környezetmegóvásként értékelte, hogy a következő zsinaton már nem papír alapon, hanem elektronikus formában továbbítják a tanácskozás szöveges anyagát a résztvevőknek.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. június 11. 18:08
"Bojkottálják az egyháztörvény tárgyalását a reformátusok" Nem csoda. Ellentmondani gyávák, egyetérteni meg még nincs pofájuk.
Django
2013. április 25. 12:13
Pénzéhes dög, nem szégyelli magát?
magnamater
2013. április 25. 12:07
Ha gondjuk van a reformátusoknak az egyháztörvénnyel, annál inkább indokolt, hogy részt vegyenek a tárgyalásán.
1120
2013. április 25. 11:47
A nyakas kálomisták "nem tárgyalnak" ?! De hát ez egy vicc! Ha majd egyszer megint balliberális kormánya lesz az országnak (mert egyszer majd megint az lesz - remélem persze, hogy minél később következik be ez...) akkor majd rájönnek, hogy lesz olyan kormány is, amelyik eleve NEM IS AKAR velük tárgyalni - semmiről sem! Akkor majd visszasírják ezt a történelmi egyházakkal szemben rendkívül gáláns kormányt! Anno az SZDSZ az "egyházi 1 %-ot" csak azért találta ki, hogy előbb-utóbb ez legyen az egyházak egyetlen támogatási formája, ezen felül meg éljenek meg a perselypénzből, meg a hívek önkéntes adományaiból! Ha majd eljön ez az idő egyszer, akkor mit csinálnak majd a derék kálomisták? Felgyújtják magukat a Nagytemplom előtt?! Elnézést az erős szavakért, de nehezen viselem el azt, ha valaki nem lát tovább az orra hegyénél...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!