Döntés

2020. május 15. 15:48

Ferenc József töprengve húzogatta ősz bajszát, amikor értesült a trónörökös szarajevói lelövéséről.

2020. május 15. 15:48
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Demokrata

„A történelem, ahogy eddig nem láttuk című sorozatunk újabb darabja a múlt század elejére repíti a Jobbszél olvasóit.

Ferenc József töprengve húzogatta ősz bajszát, amikor értesült a trónörökös szarajevói lelövéséről. Nem kedvelte túlzottan Ferenc Ferdinándot, sokkal jobban megrázta annak idején, amikor Erzsébetet szúrták le Genfben, de kétségkívül reagálni kellett valamit.

Vilmos császár már régóta rágja a fülét egy jó kis háború miatt, és szó, ami szó, a Monarchiára is ráférne egy könnyű kis hadjárat a Balkánra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. május 15. 19:28
A koronatanácsban valóban egy szavazat volt a háború ellen, Tisza Istváné. De nem ilyen ökör megfontolásból, mint ahogy Ungváry anekdotázik rajta. Tisza pontosan tudta, hogy a háborún Magyarország csak veszíthet. Ha az antant győz, azért. De ha a Központi Hatalmak győznek, akkor is, mert akkor a népi német terjeszkedés víz alá nyomta volna az összes kelet-európai országot, népet.
Emmanuel Goldstein
2020. május 15. 16:29
Ez az autentikus korabeli írásmód: http://epa.oszk.hu/00000/00030/03288/pdf/VU_EPA00030_1916_48.pdf
Emmanuel Goldstein
2020. május 15. 16:14
Ha lett volna egy kis esze Ferencz Józsefnek, kimarad a világháborúból és akkor még pár évig megmaradt volna a Monarchia. Magyarország viszont így is jól járt, hiszen, bár vesztesen került ki a vérontásból, annyi évszázad után végre független államalakulattá válhatott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!