A pillanatnyi öröm felé fordultam

2020. május 31. 21:39

Önismeret nélkül még az étlapról sem tudunk normálisan választani, nemhogy megoldani egy olyan mélylélektani folyamatot, mint a stresszevés.

2020. május 31. 21:39
Ács-Fehér Kinga
egy.hu

„Ezen az éjszakán olvastam azt, hogy az érzelmi evés hátterében nem óriási, mindent felborító stressz vagy gyászfolyamat áll, hanem egy közepes izgatottsági, elégedetlenségi inger; a gazella sem akkor áll meg legelni, amikor az oroszlán lélekszakadva üldözi. Ez a közepes izgatottsági inger volt az én említett belső űröm, amit rövid időre csillapítani tudtam, ha volt időm enni. Az érzelmi éhséget azonban nem oldja meg az étel. Ehetek bármennyit, tömhetek magamba 10 tábla csokoládét, az űr nem fog teljesen elmúlni, a stresszevést kiváltó probléma valódi oka nagyon is ottmarad. 

Ezután következik a legfontosabb és legnehezebb rész: a tudatosítás. A problémát felismertem, a következő lépés az analizálás. Miért csinálom ezt? Mi fáj, mitől menekülök? Pontosan mi után érzem azt, hogy az evéssel oldanám a feszültséget? Amikor pedig enni szerettem volna, feltettem magamnak a kérdést: valóban éhes vagyok, vagy csak a pillanatnyi ízélménnyel szeretném tompítani a problémámat?

Gyanítom, nem mondok újat azzal a közhelyes, de igenis borzasztóan fontos szóval, hogy önismeret.

Enélkül egyszerűen nem megy. Én megpróbáltam: nem megy. Önismeret nélkül még az étlapról sem tudunk normálisan választani, nemhogy megoldani egy olyan mélylélektani folyamatot, mint a stresszevés. Figyelni kell önmagunkat, elemezni a viselkedésünket, kezelni a problémánk gyökerét – akár külső segítő igénybevételével –, mert hosszú távon egyáltalán nem mindegy, hogy érzelmileg vagyunk éhesek vagy fizikailag.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. június 02. 08:25
Mottó: megdöbbentő-meghökkentő MARHASÁGOT nem csak hivatásos újságíró tud kiötleni hanem magamfajta amatőr is!
syphax
2020. június 02. 07:56
A kényszeres zabálás MEGFEXI A GYOMROT--MONGYÁK.
syphax
2020. június 01. 18:26
ÁLMAIMBAN MANGALICA NŐSTÉNYDISZNÓKKAL SZERETKEZEM. OLYANOKKAL AMELYEKNEK A HÚSÁBÓL KÉSZÜLT FÜSTÖLT-FŰSZERES SÜLT HÁZIKOLBÁSZT REGGELIZEM--FÖLÉBREDVÉN--FRISS ECETES TORMÁVAL....KÉRDEM TISZELETTEL: ÉRZELMI EVÉS EZ IGY???
Libraman
2020. június 01. 10:50
Jól gyanítod......közhelyes vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!