Fehérterror: gyilkosságok felsőbb parancsra

2020. február 18. 11:30

Ideje leszámolni a legendákkal.

2020. február 18. 11:30
Gellért Ádám
Index

„Augusztus 13-án este a Magyar Pál százados által vezetett tiszti különítmény egyik alakulata jelent meg a paksi járásbíróság épületénél. Adorjánházi Molnár László főhadnagy Mihalik Gézáné és Wiedemann Antal kiadását kérte, és kijelentette, hogy »ő két embert fel akar lógatni«. A foglyok felügyeletére bízott Joób Imre törvényszéki bírónak pedig azt mondta, hogy a katonai állomásparancsnok »teljesen szabad kezet engedett« neki, »és így ő vállalja a felelősséget«. Joób tovább nem tiltakozott, a két embert pedig a községháza udvarán felakasztották.

A katonai állomásparancsnok jelentésében nemhogy tagadta volna az esetet, hanem kijelentette, hogy »Molnár főhadnagy öntudatos és erélyes eljárását elvben mindenben helyeslem«. Majd meg is indokolta, hogy »addig, amíg a vörös rendszer hóhérai megérdemelt bűnhődésben nem részesülnek, nincs meg a módja a lakosságot megnyugtatni, és attól való félelmét, hogy a vörös uralom visszatér, eloszlatni«.

Molnár László egy későbbi kihallgatása során elismerte, hogy feladatuk a rend megteremtése, valamint az volt, hogy »a lakosságot a kommunizmustól minden eszközzel tisztítsuk meg«. Bevallotta azt is, hogy »tekintettel az akkori néphangulatra, s a törvényen kívüli állapotra, a legkisebb formához kötve – illetve azokat mellőzve is – voltunk feljogosítva a kommunistákkal szembeni eljárásra«. A főhadnagy elmondása szerint a kivégzéseket jelentette parancsnokának, aki azt »jóváhagyólag, sőt megnyugvással tudomásul vette«. Minderről Molnár százados úgy nyilatkozott, hogy neki mint parancsnoknak »a legszélesebb hatáskörben, quasi mint diktátor« kellett eljárnia, és kötelessége közé tartozott »az utasítások szerint a föltétlen rend föltartása, bármilyen eszközökkel is«.

A paksi esetben a felettes körletparancsnokság a lakosságra próbálta tolni a felelősséget. Jelentésében úgy fogalmazott, hogy a »közvélemény a hónapok óta elfojtott keserűség reakciójaként sürgette, követelte az ország- és néprontó kommunisták statáriális megbüntetését«, de mivel az illetékes bíróságok »felsőbb rendelet hiányában tehetetlenül állottak a közvéleménnyel és a letartóztatásban levő kommunista funkcionáriusokkal szemben«, nem csoda, ha a lakosság a »megtorlást az előrenyomuló szegedi csapatoktól várta«.

A nyomozást lezáró jelentés sem köntörfalazott, szerintük a »főhadnagy ezen ténykedése, mint az akkori idők közhangulatának és közóhajának minden tekintetben teljesen megfelelő, érthető és indokolt« volt. Azt is megállapították, hogy »csak az erős kéz, és bár nem a tételes jogban, de a keserűségig megalázott nemzeti érzés és a mélyen sebzett honszeretet megnyilvánulásában alapot találó jogos megtorlás, céltudatos és kemény kézzel való keresztül vitele lehetett az egyedüli és el nem kerülhető eszköz arra, hogy a mindnyájunkat végpusztulással fenyegető szörnyeteget egyszer s mindenkorra ártalmatlanná tegyük«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2020. február 19. 09:18
A "vörösterrorról", a Lenin-fiúk, a páncélvonat, Szamuely, Korvin Ottó és mások bűncselekményeiről miért nem idéznek az iratokból? Netán azokat még idejekorán eltüntették az elvtársak, mint ahogy az a Szövetségesek által átfésült levéltárakban is megtörtént, bizonyos, a jövőben "terhelővé váló" bizonyítékok esetében? És a "keleti" szövetséges levéltáraiban ezek egy részét bizonytalan "vallomások" alapján elkészített jegyzőkönyvekkel töltötték fel, ezeket publikálják most nagy élvezettel az internáci balfax hülyelvtársi kurzustörténészek. Erre varrjon gombot, Gellért úrelvtárs!
tevevanegypupu
2020. február 19. 08:00
Amig Lukács György és követői megdicsőülve jártak illetve járnak közöttük, szellemeiket megidézve és pédaként emlegetve..ugyan mi értelme van bármiféle "igazságos történelmi ítélettel"szórakozni?
annamanna
2020. február 19. 02:22
nem tartozik szorosan a témához, csak érdekes apróság: "Érdekes módon, egy szót sem találni sem a Nőmunkásban, sem a Népszavában arról, amikor Slachta az 1921. évi III. törvénycikkel betiltott kommunista párt letartóztatott és internált tagjainak érdekében emelt szót. Amint azt is csupán a levéltárak igazolják, hogy Slachta kiállt a Tanácsköztársaság két vezető tisztviselője, Fáber Oszkár és Apáthy György, a Vallásügyi Likvidáló Hivatal vezetői mellett: "Hogy Krisztina körúti házunkban háborítatlanul megmaradtunk, azt Fáber Oszkáron kívül Apáthy György tette lehetővé, kik a minket elválasztó világnézeti különbségek dacára is értékelték a Társulatnak társadalmi szempontból való jelentőségét. Egy alkalommal nyíltan ki is fejezte ezt Apáthy, amikor azt mondta nekünk, micsoda misszió vár majd a Szociális Missziótársulatra! - A likvidáló hivatalban, ahol az audienciák nagy része nyilvánosan folyt, ismételten tanúi voltunk emberszerető mérsékletének öreg papokkal és apácákkal szemben." "1945-ben már a néhány hónapja még őt is kereső nyilason próbált enyhíteni. (Ugyanis tanúnak jelentkezett a népbíróság által később halálra ítélt és kivégzett Koltai-Kunditz nevezetű nyilas tárgyalására, és ott elmondta, hogy a vádlott 1944-ben razziát tartott a Thököly úti rendházban, a bújtatottakat akár el is hurcolhatta volna, de nem tette, s végül csak annyit kért, hogy Slachta hagyjon fel a zsidók rejtegetésével. E mentőtanúskodás - s ráadásul még uzsonnát is vitt a vádlottnak - hosszú időre adott muníciót a rajta élcelődőknek.) Tette mindezt nem politikai meggyőződésből, hanem a krisztusi szeretet jegyében, mert senkiben nem a világnézetet, hanem a segítségre szoruló embert látta." http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/slachta_margit
mustarharmas
2020. február 18. 20:47
Na, már megint a fixált gellért.... Uncsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!