Szepesi György halálára: búcsú a mesebeli hangtól

2018. július 25. 13:19

A mikrofon Puskásától búcsúzunk.

2018. július 25. 13:19
Hegyi Iván
Hegyi Iván
24.hu

„A legjobban szerinte az 1955-ös magyar–osztrákon (6:1) beszélt, a legszebben pedig az 1966-os magyar–osztrák (3:1) előtt cselekedett: kiutazott Bécsbe, hogy a Mátyás pincéből borjúpörköltet vigyen súlyos beteg kollégájának-barátjának, Heribert Meiselnek, aki a meccs napján meghalt.

Megannyi bánata akadt még: »Bernnél nálam nincs szomorúbb« – említette gyakran az 1954-es vb-döntőről. Irapuatót már szövetségi elnökként érte meg (»gyenge kezű futballvezető voltam« – summázott), és a Magyar Rádió hiába tartott 1995-ben, első válogatott közvetítése ötvenedik évfordulóján nonstop Szepesi-napot, a Siófokra telepített magyar–izraeli találkozó 2-0-ás vereséggel zárult. Ez volt az utolsó kilencvenperces közvetítése, és nem neki kellett volna elnézést kérnie az eredmény miatt…

Azon túl, hogy Magyarország hangja volt, tizenkét könyvet írt, és már 1963-ban »Gól, gól, 2000 goooól!« címmel tette közzé az egyiket. Valaha volt legnagyobb megtiszteltetéseim közé sorolom: két kötetben is a szerzőtársává avatott (legjobb barátjával, Lukács Lászlóval, a Népszabadság – hozzá hasonlóan – nemzetközi tekintélyű rovatvezetőjével egyetemben).

Szerintem jelképes, hogy a Mese utcában lakott, mert az élete kész fabula. Nyolcvanegyben még azt is sikerült elérnie: negyedszázadnyi távollét után hazajöjjön Puskás Ferenc. Igaz, Szepesi már 1973-ban, Belgrádban, a vízilabda-vb döntője után élő adásban szólaltatta meg a pólós csúcstalálkozóra ellátogató »Öcsit«.

De nem csinált nagy faksznit abból, amivel iskolát teremtett.

»Nem lettem a tudományos akadémia elnöke, miként világhírű operaénekes sem. Sportriporter voltam, se több, se kevesebb« – vallotta.

Alázata ellenére a mikrofon Puskásától búcsúzunk.

Londonban 1953-ban „százötezer néző zúgása, moraja töltötte meg a hatalmas arénát”; most ki tudja, hány millió sóhaj tölti meg a légteret…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2018. július 25. 16:31
R.I.P. Gyerekkoromban sokan esküdtek rá, hogy színesen élvezetesen közvetít. Mások pedig a stadionban, (akik hallgatták táskarádión) kórusban kiabálták, hogy: "Ne hazudj Szepesi!" Ma már az Mlsz biztosan kötelezi a kommentátorokat, hogy locsogjanak szűntelen, nehogy elaludjanak a nézők a TV előtt. Be nem áll a pofájuk.
blicc
2018. július 25. 15:29
Nektek aztán igazán nem kéne felhánytorgatni Szepesi ügynök múltját azok után, hogy már harmadik évtizede szabotáljátok az ügynöktörvényt. Szita Károlyt is a teljes hájas testetekkel véditek. És ő csak egy az ügynökök közül a Fideszben. Szóval bőr aztán van a képeteken fitkányok. 3:-{)))
balbako_
2018. július 25. 15:03
A magyar újságírás egyik legmocskosabb komcsija volt.
drkovax
2018. július 25. 14:45
"Hazudtunk reggel, hazudtunk délben, hazudtunk este, hazudtunk minden hullámhosszon !" Az ősforrás ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!