A Civiltà Cattolica hasznos idiótái

2017. augusztus 04. 11:31

Ráadásul a cikk azt a tényt is elhallgatja, hogy az amerikai kultúrharcot nem a keresztény hithez folyamatosan hűek maradók akarták és kezdték el.

2017. augusztus 04. 11:31
Charles J. Chaput
Catholic Philly

„A történelem tele van olyan szerencsétlen kijelentésekkel, amelyek ténylegesen elhangzottak – ilyen egy római lap nemrég megjelent cikke, amelyet nagyon helyesen már sokan kritizáltak. A nevezett cikk, a La Civiltà Cattolica Evangéliumi fundamentalizmus és katolikus integralizmus az USA-ban: egy meglepő ökumenizmus című írása mintapéldája annak, hogyan butítsuk le és mutassuk be tévesen a katolikus-evangéliumi protestáns együttműködést a vallásszabadság és más fontos ügyek területén.

Azok a katolikusok és más keresztények, akik progresszívnek tekintik magukat, általában óvatosak a vallásszabadság kérdését illetően. Egyesek a konzervatív politika álruhájaként tekintenek rá. Mások elválasztják a többi sürgető ügytől. Megint mások kényelmetlenül érzik magukat a katolikusok és evangéliumi protestánsok, valamint mormonok és ortodoxok együttműködése miatt a feltétel nélküli abortusz elleni küzdelem, illetve a házasságért és családért vívott harc területén, valamint a vallásszabadságot a kényszerítő erejű, »antidiszkriminációs« SOGI-törvények (szexuális orientáció/genderidentitás) által korlátozni kívánó LMBT-erőfeszítésekkel szembeni ellenállásban.

A vallásszabadságért folytatott küzdelem azonban sosem zárta ki a szegények szolgálatát. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Amerikában a vallási közösségek szabadsága mindig is alapja volt a társadalmi szolgálatnak és a szükséget szenvedők megsegítésének. 

A megosztottság a katolikus és a többi felekezet közt gyakran mély. Csak a valódi és azonnali veszély tudja őket összehozni. A katolikusok és evangéliumi keresztények közti együttműködés nagyon ritka volt, amikor fiatal pap voltam. Mostani kölcsönös segítségük, az ökumené, ami úgy látszik, aggasztja a La Civiltà Cattolicát, a közös aggodalmakból és közös alapelvekből fakad, és nem rejteget magában politikai ambíciókat. 

Mint egyszer egy evangéliumi protestáns barátom mondta nekem, a keresztség egész eszméje szembemegy az egyház és az állam integrációjának gondolatával. Azoknak a külföldi megfigyelőknek, akik kritizálni akarják az Egyesült Államokat és annak vallási helyzetét – és igen, mindig van mit kritizálni – eszükbe kellene vésniük ezt a tényt. Ez az alap. 

A vallásszabadság elleni mai támadásokat »a félelem narratívájának« beállítani – mint azt a La Civiltà Cattolica szerzői érdekes módon leírták – ennek 25 éve talán lett volna értelme. Ma viszont szándékosan ignoránsnak tűnik. Ráadásul a cikk azt a tényt is elhallgatja, hogy az amerikai kultúrharcot nem a keresztény hithez folyamatosan hűek maradók akarták és kezdték el. 

Szóval rendkívül furcsa meglepetés, amikor a hívőket azért támadták meg társaik, mert azért harcolnak, amit az egyház mindig is igaznak tartott.”

Charles J. Chaput az első, indián származású amerikai katolikus érsek, ferences szerzetes, jelenleg Philadelphia érseke, korábban Rapid City püspöke és Denver érseke.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. augusztus 06. 22:33
HELLER ÁGNES A NÉMET EGYHÁZI NAPOK RÉSZTVEVŐJE A teljes anyag a Magyarországi Evangélikus Egyház fórumán olvasható. http://www.evangelikus.hu/meghivas-kirchentag-2017 Nem is gondoltam volna, hogy Heller Ágnes a magyarországi protestantizmust képviseli a meghívott amerika lelkésznő és a kapstati anglikán érsek társaságában a reformáció következő 500 évével kapcsolatban. Csak az nem tudom, evangélikus vagy református színekben. Nem ismertem e boszorkány ezen oldalát eddig.... Budapest – Berlin – Ebben az évben ismét lesz Kirchentag (Német Egyházi Napok) Németország fővárosában, Berlinben és a reformáció városában, Wittenbergben. A jubileumi reformációi évre való tekintettel a programok egy részét Luther városában rendezik meg. A Kirchentag szervezői személyes levélben fordultak a magyar testvérekhez. Nemzetközi Reformáció Az elkövetkező 500 évre! Emberek - a világ minden tájáról - a változások idején megélt hitbéli tapasztalataikról számolnak be, például az angol nyelvű Centre Reformation Transformation helyszínen. Többek közt jelen lesz a magyar filozófus Heller Ágnes, az amerikai lelkésznő Nadia Bolz-Weber és a kapstadti anglikán érsek Thabo Makgoba.
szeekely
2017. augusztus 05. 08:07
Itt arrol van szo, hogy a katolikus egyhaznak ildomos-e a melyebb egyuttmukodes/ szovetkezes az evangeliumi keresztenyek leginkabb amerikai protestans erokozpontjaval. Magyaran: a szabadon gyakorolhato abortusz, genderizmus es egyeb liberalis bohosagok elleneben szabad-e ket felekezetnek, iranyzatnak osszefognia?
Akitlosz
2017. augusztus 04. 19:23
Mondjuk így is sajtótörténeti pillanat, a Mandineren megjelenő "amerikaiak" nem indiánok szoktak lenni, még csak nem is "indián származásúak", hanem ... Na ő tényleg amerikai! https://www.youtube.com/watch?v=8yKxXo75wXk
Akitlosz
2017. augusztus 04. 19:17
Na és Manitu mit szólt ehhez, hogy érsek lett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!