Teljes tiltás vár a TikTokra az USA-ban?

2024. április 26. 17:43

Az intézkedés 170 millió amerikait érintene. A TikTok tiltakozik a tervezett, szólásszabadságot korlátozó intézkedés ellen.

2024. április 26. 17:43

Az amerikai képviselőház szenátus is elfogadta a TikTok közösségi platform betiltására vonatkozó törvényjavaslatot, méghozzá elsöprő többséggel. 

Az amerikai kormány nemzetbiztonsági félelmek miatt döntött a tiltás mellett, mert attól tartanak, hogy 

a népszerű videómegosztón keresztül amerikaiak millióinak személyes adatai kerülhetnek a kínai kormány kezébe.

Az elfogadott törvényben azt követelik, hogy a TikTok váljon meg kínai anyavállalatától, a ByteDance-től, különben kizárják az amerikai piacról.

A szenátusi hozzájárulás után már csak Joe Biden amerikai elnök aláírása szükséges a TikTok-tiltás életbeléptetéséhez.

Csapás a szólásszabadságra

Elon Musk, az X közösségi médiaplatform tulajdonosa egy bejegyzésben fejezte ki ellenérzését az esetleges intézkedéssel szemben. A platfom vezetősége már 

többször tagadta, hogy valaha is megosztotta volna amerikai felhasználói adatait a kínai hatóságokkal, és nem szándékozik ilyet tenni a jövőben sem.

Sajnálatosnak nevezték, hogy a képviselőház a fontos külföldi és humanitárius segítségnyújtás álcáját használja fel arra, hogy ismét átnyomjon egy olyan tiltó törvényjavaslatot, amely 170 millió amerikai szólásszabadságát taposná el. A közleményben arra reagáltak, hogy ugyanazon a napon szavazott a képviselőház az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtandó támogatásról, valamint a tervezett tiltásáról.

A TikTok lobbizott is az elmúlt időszakban a jogszabály ellen, arra ösztönözve az amerikai felhasználókat, hogy adjanak hangot nemtetszésüknek. 

Mi várható? 

Az Euronews cikke szerint az amerikai kormány nyilvánosan nem szolgáltatott olyan bizonyítékot, amely azt mutatná, hogy a TikTok amerikai felhasználói adatokat osztott volna meg a kínai kormánnyal, vagy bütykölte volna a vállalat népszerű algoritmusát, amely befolyásolja, hogy mit látnak az amerikaiak.

A vállalatnak jó oka van azt hinni, hogy a jogi kihívás sikeres lehet, mivel az Egyesült Államokban végzett tevékenységével kapcsolatos korábbi jogi küzdelmek során sikerrel járt.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. április 26. 18:46
Nevezzék át tikmonyra azt nem merik betiltani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!