Bernie for President?

2016. február 17. 09:45

Magyarországon láthatóan a demokratikus média többsége sem tudja hova tenni Bernie Sanders amerikai elnökjelöltségét és kezdeti sikereit.

2016. február 17. 09:45
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

Bernie Sanders természetesen nem kommunista és szocialistának is csak a szó skandináv értelmében mondható. Fő mondandója a túlzott egyenlőtlenség és a pénzügyi spekuláció elleni harc, az általános egészségügyi biztosítás, a lecsúszó középosztály és a fiatalok helyzetének a javítása. Több mint egymillióan járultak hozzá máris a kampányköltségeihez, rendkívül népszerű a neten, és tízezres nagygyűlésein főleg a fiatalok vesznek részt.

Alighanem a magyar baloldal is tanulhatna tőle. Ha egy amerikai elnökjelölt bátran beszél az amerikai kapitalizmus rendszerszerű hibáiról, akkor nálunk sem lenne szentségtörés kimondani, hogy a kapitalizmus jelenlegi magyarországi formája ellentétes a közjóval, a magyar társadalom érdekeivel. Sokkal egyenlőbb és szociálisabb rendszerre van szükségünk, és a kiábrándult, vagy eleve közönyös milliókat csak egy ilyen programmal lehetne megnyerni a változáshoz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2016. február 17. 16:04
Magyarországon már a demokratikus media is szégyenli ami Amerikában folyik demokratikus politizálás címén.
Mich
2016. február 17. 14:49
A Népszava támogatja Sanderst...?! Akkor biztosan veszteni fog...
abraxas
2016. február 17. 14:02
Hegyi Gyula lassan az egyetlen Magyarországon, akinek van fogalma a baloldaliságról.
Inhaler
2016. február 17. 12:06
Igen, tanulhatna tőle.. Csak erre a magyar baloldal képtelen. Már arra is képtelen, hogy legalább hazudjon valamit, mint Horn a 3,60-as kenyérrel vagy Medgyessy-ék a 100 napos osztogatunk programjával. Az EMBEREK felé nincs üzenetük, nem szólnak hozzájuk egy szót sem. Nem akarnak ők demokratikus választást nyerni, mert képtelenek lennének rá. Ráadásul ilyen programmal, amit Sanders (elvileg) képvisel? Kapitalizmus és a tőkések hibáink felemlegetésével? Gyurcsánytól nagyon hiteles is lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!