Irán nyerheti a közel-keleti játszmát

2016. január 21. 11:06

Miközben Irán csillaga emelkedőben van, Szaúd-Arábiáé hanyatlik. Bármi is történjen a jövőben, Iránt irániak fogják irányítani, míg Szaúd-Arábia nem tudja túlélni a szaúdi uralkodóház bukását.

2016. január 21. 11:06
Pál Benedek
Danube Institute

„Miközben Irán csillaga emelkedőben van, Szaúd-Arábiáé viszont hanyatlik.

Galustian Doulas Murray-t idézi, aki szerint a régió két nagyhatalma, a szaúdi uralkodóház és az iráni ajatollahok nemcsak a régiós hegemóniáért harcolnak, hanem a túlélésért is. Galustian szerint ebben a harcban Iránnak lényeges előnye van.

A szaúdi uralkodóház egyre nehezebben tudja fenntartani a hatalmát, ahogy az ország népessége nő. Továbbá már pénzzel sem olyan egyszerű megtartania a befolyását. A folyamatokat pont Szaúd-Arábia legközelebbi szövetségese, az USA erősítette fel akaratlanul. A palaolaj-ipar robbanása negatívan hatott Szaúd-Arábia olajprofitjára. Az ország vezetői egy komoly dilemmával néznek szembe, ugyanis ha felnyomják az olaj világpiaci árát, azzal elkerülhetetlenül a palaolaj-ipart hozzák előnyös helyzetbe, írja Galustian.

Ezen felül a szaúdiak szövetségesei, a Muszlim Testvériség és Recep Tayyip Erdogan török elnök is egyre rosszabb pozícióban vannak. Erdogan újraválasztása csak egy hajszálon múlott. A Muszlim Testvériség pedig az Arab Tavasz óta sorozatban szenvedett megsemmisítő vereségeket, például a tunéziai választások során, a líbiai polgárháborúban vagy az egyiptomi puccs idején. Galustian szerint a túlélésért való küzdelem során lehet, hogy a szaúdi ház egy letűnő csillaghoz kötötte a sorsát.

Ezzel szemben Iránnak sikerült kitörnie az évtizedes izolációjából azáltal, hogy az USA-val sikerült megállapodnia egy atomalkuban. Ezenfelül Irán rendelkezik parlamenttel, amely lehetővé tesz egy olyan forgatókönyvet, mely során az ajatollah egyszer átadja hatalmát a testületnek a túlélésért cserébe, véli Galustian. Ezen felül az iráni gazdaság nem függ annyira az olajtól. Bármilyen forgatókönyv is történjen meg a jövőben, Iránt irániak fogják irányítani, míg Szaúd-Arábia nem tudja túlélni a szaúdi uralkodóház bukását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. január 21. 13:36
Na még egy jós. Mindezt kecske vagy béka vagy kecskebéka beleiből olvasta ki?
amayyudan2
2016. január 21. 13:12
Ráadásul a palaolaj a kinyerési technológia miatt egyszerűen nem tud versenyezni a normál olajjal, akkor se, ha megvan a kipréseléshez a vízforrás. Nem mellesleg a vízhez nyomják az adalékanyagokat, hogy hatékonyan ki tudja tolni a palából az olajat, úgyhogy egy kőkemény környezeti katasztrófát is okoznak vele, ha nem lakatlan vidéken művelik. Most az USA éppen ott tart, hogy melyik ujját harapja: Putyin gazdasági kivégzésére az a terv, hogy lenyomják az olaj árát. Erre jól láthatóan kiadták már több, mint 1 éve az ukázt a szaúdiaknak, az alacsony olajár viszont csődbe viszi az AMERIKAI olajpala-ipart is! Önköltségi ár alatt kéne adniuk az olajat már a transzatlanti szállítási költségek rárakódása előtt is, ez nyilván nem megy. Nem mellesleg Szaúd-Arábia is be fog dőlni, ha nem emelnek árat sürgősen, az pedig elég csúnya bukás lesz. De Kína borítja fel totálisan a jenkik terveit, 2 dologgal: 1. Megveszi a ruszkiktól az olajat 2. Ez a fontosabb: DOLLÁR helyett kezdi JÜAN-ban kérni a pénzt az exportált termékeiért!!! Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy ez a dollár, mint tartalékvaluta, és egyúttal az "olajdollár" végét jelenti, ezt az USA nem tudja túlélni. A tengeri szállítmányozás már leállt, mert AZ USA NEM TUD FIZETNI KÍNÁNAK. A világ nagy részének (pl. BRICS) viszont lesz jüanban/euróban/aranyban bevétele, ők megveszik azt, amit az USA nem tud. A kínai komcsikapitalista elvtársak sakk-mattot adtak, vége a játszmának!!! Én max. 2 évet adok az USA-nak a nyílt összeomlásig (Már tavaly március óta csődben vannak, csak még küzdenek, mint disznó a jégen, letagadással).
berzsian56
2016. január 21. 11:45
Ezt a palaolaj mesét nem szabad bevenni. A palaolaj nem csodaszer. Csak ott van reális lehetőség a kitermelésre, ahol olcsón és nagy mennyiségben jelen a sajtoláshoz szükséges vízmennyiség. A Közel-Keleten semmiképpen.Itt drágább a víz,mint az olaj. Amíg a nyersolajat háromezer méteres mélységből is fel lehet hozni, sőt szibériában a gázzal együtt a felszínre tör, addig a palaolajnál ez kicsit nehézkes.
kukagyerek
2016. január 21. 11:12
Igen, így áll a helyzet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!