Gerő András szelektív érzékenysége

2014. március 09. 14:10

Diaszpóra-zsidónak lenni sokrétű élmény: a félelemtől, öntagadástól, a pusztán vallási öndefiníción át a kulturális, etnokulturális azonosuláson át a cionizmusig: a modern nemzeti önfelfogásig.

2014. március 09. 14:10
Szántó T. Gábor
HVG

„Azok a zsidók, akik nem a modern »nemzsidó-zsidók« kategóriájába tartoznak, és nemcsak az antiszemitizmus ellenében zsidók, vagy zsidókkal kapcsolatos identitásviták esetén szólalnak meg, hanem zsidóságuknak pozitív, közösségi értéktartalmat is tulajdonítanak, Európában és Amerikában a felmérések szerint szolidaritáson alapuló érzéseket táplálnak más országok zsidóságával és Izrael Állammal is, függetlenül attól, hogy vallásosok, vagy sem. A zsidó ünnepek egy részének kevésbé vallásos, inkább néphagyomány jellegű ünneplése, az Izraellel való érzelmi kapcsolat, a héber nyelv tudásának lassú terjedése, a zsidó történelmi tudat, vagy más, a zsidó lét nem vallási aspektusainak megélése mind tanúskodik arról, hogy van zsidó etnokulturális önreflexió. Ez azonban ismét csak nem zárja ki, hogy ezzel egyidejűleg ne táplálna valaki pozitív érzéseket szülőhelye, lokális kultúrája, anyanyelve és az őt körülvevő társadalom iránt.


A modern világban ráadásul az identitások szélesebb kínálatából kell és lehet megalkotni kinek-kinek a sajátját, korántsem kizárólagos, vagylagos az identitások számtalan részeleme. A mai, modern európai magyar identitás sem egyszínű, nem egyféleképpen, nem egy hagyományból táplálkozóan vagyunk magyarok, számtalan elem, ideológiai beállítottság színezi, árnyalja az azonosságtudatot.

El kellene rugaszkodni a vészkorszak következtében kialakult, félelmeken alapuló identitás-meghatározás és identitásküzdelem talajáról. Diaszpóra-zsidónak lenni sokrétű élmény: a félelemtől, öntagadástól, a pusztán vallási öndefiníción át a kulturális, etnokulturális azonosuláson át a cionizmusig: a modern nemzeti önfelfogásig. Lehetséges például a magyarsággal, a világ zsidóságával és Izraellel való egyidejű azonosulás is. Nem kellene összekeverni az intézmények, például a Sorsok Háza létrehozásával kapcsolatos napi politikai érdekcsatákat az identitás korántsem csak félelmeket, hanem kötődéseket, otthonosságérzeteket hordozó, elvi kérdéseivel, és nem kellene kétségbe vonni a saját identitástól eltérő identitásformákat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. március 10. 07:13
"és nem kellene kétségbe vonni a saját identitástól eltérő identitásformákat.” Nem kellene például azt gondolni, mint például Landeszman rabbi: Aki szerint ""ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack.” Avagy mint például Kertész Ákos, akit Demszky, Budapest díszpolgára címmel, Gyurcsány pedig Kossuth-díjjal jutalmazott? Aki szerint: "A magyar genetikusan alattvaló. (…) A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős "
Wagner Hopkins
2014. március 09. 23:50
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/orokzsi.htm Orvos, gyógyszerész.
Öreg
2014. március 09. 19:53
Ebből a vitából csak az derül ki, hogy a hozzászólók előtt Gerő utálatosabb, mint a Mazsihisz. Ha megfordítanánk a kérdést: melyiket tartja szerethetőbbnek? Kérem, ne törje össze a gépet! / A kérdést nem a zsidó emberekre, hanem a megnevezettekre tettem fel!/
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. március 09. 18:47
Egymással ellentétes identitások kioltják az egyiket, az erősebb a gyengébbiket. Az ebben az esetben nem is kérdés, hogy melyik az erősebb identitás, mely önmagában hordozza a többi identitás pszichopatologikus lenézését, gyűlöletét. Aki pedig embernek silány, az magyarnak is az. Nem kell ahhoz más származásúnak lenni, hogy valaki hígmagyar legyen. @Kiddush Hashem: ezúttal Gerőnek tényleg igaza van, még a zsidó szervezetek is szembeállítják egymással a többséget és a kisebbséget, ebben igaza van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!