Maradj középszerű! - üzeni Orbán

2013. július 30. 17:14

Mert vajon mi segíthet a fiataloknak a középszerűségből kilépni, ha nem az iskolázottság (amelyet nekik nem érdemes Orbán szerint megadni)?

2013. július 30. 17:14
Ardamica Zorán
hvg.hu

Szóval akkor a legtöbbek csoportja (a társadalom magja) ne tanuljon? Ez az a (erős eufemizmussal elitista, valójában lesajnáló, kirekesztő) logika, amely szerint a modern korig nem jelentett problémát az analfabetizmus, mert ugyan minek tanulna meg írni az olyan, aki úgyis egész életében majd csak boglyák hűvösében, vagy ekével, kalapáccsal (nem tollal)... Ja, és az egymillió új munkahely ezek szerint melyik ágazatba tartozik majd? A szalmacséplőbe, zabhegyezőbe, netán a szellentésfényesítőbe? Csak azért kérdem, mert a kiszolgáló-összeszerelő iparágakkal szemben, ahová csak betanított segédmunkások kellenek (de mi nem leszünk gyarmatosított rabszolgák, főleg ha azok máshol olcsóbbak), a hozzáadott értéket és szellemi tőkéből pénzt csiholó szektorok éppenhogy a legmagasabb képzettséggel tudnak labdába rúgni.

Aki közepes, maradjon is közepes?! Mert vajon mi segíthet a fiataloknak a középszerűségből kilépni, ha nem az iskolázottság (amelyet nekik nem érdemes Orbán szerint megadni)? Mondjuk a magyar foci? Vagy a békemenet? Vagy a hanyatló közmédia egyre gagyibb adásainak nézése, hallgatása? Lehet bár luxus, ám tanítani az iskola hivatott. Az oktatási folyamat végére az ismereteket, készségeket elsajátító egyén magasabb tudásszinttel, műveltséggel rendelkezik, mint a folyamat kezdetekor – ezt pontosan erre találták ki, kedves miniszterelnök úr!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. július 31. 21:26
Egy régebbi bejegyzésemből (ide vág):"...Sajnos a színvonal esése nem csak az alap-, és középfokú oktatásra, de a felsőfokra is jellemző. Nem is olyan régen panaszkodott a Műszaki Egyetem rektora arról, hogy a felvett hallgatók hiányos tudása miatt az első egyetemi év arra megy el, hogy beléjük verjék a gimnáziumi anyagot! Másik elborzasztó jel: a Színház- és Filmművészeti Egyetem színház-rendező szakos hallgatóiról – ahogy osztályfőnökük egy televíziós riportban elmondta – kiderült, hogy gyakorlatilag a gimnáziumi kötelező irodalmat sem olvasták (ha van még egyáltalán ilyen) így kénytelen volt öt éves tervet készíteni arról, hogy mit kell diplomájuk megszerzéséig feltétlenül elolvasniuk. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy régebbi időkben itt alapvető követelménye volt a felvételnek a magyar- és a világirodalom magas szintű ismerete.) Hogy más egyetemeken is hasonló a színvonal esés, azt bizonyítja néhány egyetemi tanár nyilatkozata, akik az utóbbi időkben azért hagyták ott katedrájukat, mert nem tudták tovább tolerálni a hallgatók alkalmatlanságát és felkészületlenségét (ELTE)."
kamasuka
2013. július 31. 09:20
Maradj idióta! - üzeni Ardamica.
kjkj945
2013. július 31. 09:09
„Zorán, akinek hang jön az orrán”.
gereb6
2013. július 31. 08:46
A blitzkrieg-ről is szó van a cikkben. Ez ma az embereknek (a csecsemők és az ovisok is ha 99,9%-ról beszélünk) inkább az öbölháború szót "juttatja eszébe".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!