Mindent a bikram jógáról

2013. május 22. 12:32

A gyakorlatok segítségével átmozgatjuk a teljes testünket, az izomzatunkat és a belső szerveinket, de a szellemünkre gyakorolt hatásról se feledkezzünk meg.

2013. május 22. 12:32
Horváth Éva
Horváth Éva blog

„Néhány évvel ezelőtt találtam rá a bikram jógára, amikor egy rendezvény kapcsán volt lehetőségem kipróbálni. Bevallom őszintén kezdetben egy kicsit szkeptikus voltam , mert a »sima« jóga órát már kipróbáltam, de különösebb kihívást nem jelentett a számomra az a véleményem, ha  egy edzésen másfél órát eltöltök szeretem ha kellően elfáradok és érzem hogy teszek valamit a testemért.

Mielőtt rábólintottam volna az órára természetesen tájékozódtam az alapokról. Tudtam, hogy a jóga Indiából ered ie. 3000 –ből is akadnak feljegyzések. Kezdetben a szerzetesek gyakorolták, fokozta a munkabírást a teljesítőképességet segítette az egészség megőrzését, majd ezek az információk lassan kiszivárogtak a kolostorokból és tudományos jógakutató intézetek  kialakultak.

A Bikram jóga elterjedését Bikram Choudhurynak köszönhetjük, aki 3 éves korában kezdett el jógázni és 11 évesen már ő volt a valaha legfiatalabb versenyző, aki megnyerte az Indiai Nemzeti Jóga Bajnokságot. Soha nem lehet elég korán kezdeni, gondoltam magamban, de azért talán még nem túl késő…és ez valóban így van , hiszen a Bikram jóga kortól és edzettségi állapottól függetlenül mindenki gyakorolhatja. 20 évesen egy súlyemelő baleset következtében megbénult, ezután létrehozta 26 gyakorlatból álló sorozatát, amely segítségével visszanyerte egészségét.

Ezek az információk elég meggyőzőek voltak, és mivel sokat futok ami köztudottan megköti az izmokat tehát nem árt egy kis nyújtás emellett szeretem az új dolgokat kipróbálni, nem is volt bnnem kérdés, hogy eleget teszek a meghívásnak.

Gyorsan utána is néztem , hogy milyen kellékekre lesz szükségem.

Egy lazább öltözék, két törölköző mivel az órák 38-40 fokra felfűtött teremben zajlanak. Erre azért van szükség mert ennél a hőmérsékletnék az izmok  és szalagok lazábbak lesznek így kezdőknek is a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. Emellett a minimum másfél liter víz is elengedhetetlen.

Figyeljünk arra, hogy az órák mindig pontosan kezdődnek, ha tehetjük egy kicsit előbb érkezzünk és inkább feküdjünk be a terembe egy kis akklimatizáció végett. Az érzés talán elsőre nem is sokkoló, de amikor a harmadik gyakorlatnál tartunk, már nem igazán tudjuk hol vegyük a levegőt. Szerencsére bármikor van lehetőség arra, hogy elhagyjuk a termet, vagy egy kicsit lefeküdjünk pihenni. Senki ne keseredjen el szerintem az első néhány alkalom nem sokunknak sikerül. A bikram jógát személy szerint kifejezetten ajánlom azoknak, akik szeretik a meleget és a párát, mert olyan, mintha egész órán át szaunáznánk.

A 90 perces óra alatt a gyakorlatok segítségével átmozgatjuk a teljes testünket, az izomzatunkat és a belső szerveinket, de a szellemünkre gyakorolt hatásról se feledkezzünk meg, hiszen az órán csak az oktató instruál egy »őrült nap után« teljesen ellazulunk. Emellett gyakorolhatjuk az önuralmunkat és feszegethetjük a határainkat, növelhetjük a koncentrációképességünket. A Bikram Jógán 90 percen keresztül tényleg csak saját magunkra koncentrálunk, az óra után pedig úgy érezzük, soha nem voltunk ennél kiegyensúlyozottabbak , és kellemes fáradtságot érzünk az egész testünkben. Mondanom sem kell azóta annyira megszerettem, hogy heti 4-5 alkalom futás mellett hetente legalább kétszer lemegyek jógázni. A én célom  az összerándult izomzatom elnyújtása és a szervezetem rendszeres méregtelenítése, mert a folyamatos izzadás természetesen ezt is elősegíti. Azt gondolom a Bikram jógát egyszer legalább mindenkinek ki kell próbálni.

Ahogy Bikram Choudhury mondja »a jóga az egyetlen testedzés a világon melyet bármilyen életkorban el lehet kezdeni. Mindig van olyan gyakorlat amelynek segítségével javíthatod egészségi és lelki állapotod«

A többi csak rajtunk múlik, mert minden a fejben dől el!!!

Jó edzést kívánok mindenkinek!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bábeli békák
2013. május 22. 15:41
Agyjóga nincs?
leech
2013. május 22. 15:00
Add vissza a lopott pénzt , aztán bikrammozzá !
2013. május 22. 14:50
Olyan jóga van, amit Unicummal kell űzni?
ZolieM
2013. május 22. 14:15
Először félreolvastam: Mindent a birkám jogáról... nem is értettem. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!