Ezertíz év alapjai

2010. augusztus 20. 11:19

Üdvözölhető, hogy sok év után idén először nem ormótlan Red Bull-os dobozok szegélyezik a város központi tereit.

2010. augusztus 20. 11:19

„Miért is ünnepelünk 2010-ben? Azt, hogy ma, vagyis 2010-ben élnek magyarok a Kárpát-medencében, a kezdetek szempontjából nagyjából három királynak köszönhetjük: István, László és Kálmán. István apja, Géza örökségén, valamint az augsburgi csata és Bulcsú veresége nyomán felismerte, hogy már nem folytatható változatlanul az addig képviselt hatalomtechnika, külpolitika, önszerveződés, életmód (mellyel egyébként a hun-avar tengelyen már sok íjfeszítő nép felemelkedett, majd a változatlanság miatt elbukott a Kárpát-medencében). László és Kálmán (a Könyves) tehetsége pedig kellett ahhoz, hogy a nagy munkával megteremtett állam ne essen szét a születés utáni pillanatokban (István után, Orseolo Péter ideje alatt pl. a függetlenség is elveszett [III. Henrik], simán bekövetkezhetett volna, hogy Magyarország csak újabb rövid életű állomás lesz – mondjuk úgy – Kárpát-medence kísérleteinek sorában).

Ezekért a nagy cselekedetekért nagy nemzeti ünnep augusztus 20. Ezért üdvözölhető, hogy sok év után idén először nem ormótlan Red Bull-os dobozok szegélyezik a város központi tereit, esetleg nagyobb érvényesülést hagyva más jelképeknek. (A technikai sportok szerelmesei kedvéért: nem a repülős versennyel volt baj, hanem időzítésével és elhelyezésével.) Talán érdemes lenne több olyan energiát, művészi és kreatív erőt csoportosítani ehhez a nyári naphoz, mely többet mond a történelmünkről, az első királyról. Rengeteg feladat mellett ez is az elkövetkezendő évekre vár.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyuszika
2010. augusztus 20. 20:03
Remélem augusztus 20. ( ahogyan többi nagy ünnepünk ) ezután méltó módon lesz megünnepelve, méltósággal ahogyan a mai napon.
El Topo
2010. augusztus 20. 11:48
Művészek, alkossatok remekműveket!
civilina
2010. augusztus 20. 11:48
"Szent István öröksége felmérhetetlen; belebotlunk, amikor Veszprémben, Győrben, Esztergomban vagy Kalocsán járunk." És szeretett városomban, Székesfehérváron! Barna, kihagytad a lényeget! Szerintem nálunk van a legszebb Szent István szobor is felállítva! Olyan erő árad belőle, amit csak a legnagyobb művészek képesek anyagba foglalni.
Ricochet
2010. augusztus 20. 11:34
Igen. Vásári parádét, vurslit rendeztek ebből az ünnepből az évek alatt, most meg okoskodnak, hogy mi ez...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!