Zuhanás a kínai tőzsdén, cenzúrázással enyhítik a káoszt

2021. április 02. 20:28

A kínai részvénypiacon eluralkodott a medve hangulat. A medvepiac technikailag akkor fordul elő, amikor a piaci árak 20 százalékkal vagy annál többet esnek a legutóbbi csúcsokhoz képest.

2021. április 02. 20:28
null

A benchmark CSI 300 részvényindex korrekcióba merülése után, a pénzügyi piacokkal foglalkozó nemzeti csapat (merülésvédelmi csapat) állami beavatkozással cenzúrázta a legnépszerűbb közösségi oldalon a tőzsdével kapcsolatos hashtageket. 

A Bivaly éve mégsem hozott volna sikert? 

Tétlen befektetők

Mindössze 14 kereskedési ülés során a CSI 300 részvényindex 13 éves csúcsa után 15 százalékot zuhant. Valószínűsíthető, hogy az 1,3 billió dollár értékű hirtelen eladás összezúzta a lakossági befektetőket, akik abban reménykedtek, hogy Ox, vagyis a bika újhold éve gazdasági sikerekhez fog vezetni. 

Mivel a kommunista kormány nyílt piaci működése ellenére sem tudta felfelé ívelni részvényindexét, a befektetők válaszra várva állnak az állam előtt, melyeket jól bevált módon, a közösségi platformokon fogalmaznak meg. Azonban a hatóságok a Twitter-szerű, félmillió aktív felhasználóval rendelkező Weibo-hoz fordultak, hogy cenzúrázzák a befektetők körében népszerű speciális hashtageket, például a „tőzsdét”. 

A cenzúra a kínai Nemzeti Népi Kongresszus (NPC) éves ülésén, március 5-én jött létre. A Bloomberg alátámasztotta, hogy a korlátozás már életbe lépett, egyetlen poszt sem található tőzsde hashtaggel.

Ez még nem minden!

A közösségi médiában alkalmazott cenzúra mellett a hírfolyamokban nem jelenítették meg a részvénykorrekciót. Ehelyett az NPC fejlesztéseit vezették be.

Az alábbi ábrán tökéletesen látszik, hogy a korrekció elkezdődött, mely megközelítette a 200 exponenciális mozgóátlagot 4878 szint körül.


Kínában a legújabb részvényárfolyam választ adhat a közelgő gazdasági lassulásra. A CSI 300 visszaesése figyelmeztető jel lehet a globális részvényekre. Eddig sem volt ismeretlen, hogy a részvénypiacon az emelkedéseket előbb-utóbb csökkenő hullámok követik.

A kérdés, hogy meddig tart a korrekció, vagyis egy emelkedő hullámot követő természetes csökkenő hullám, és mikor csap át az áresés csökkenő trendbe?

Cikk szerzője: Sipiczki Fruzsina

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trl9
2021. április 09. 23:12
Ezt beszéld meg ferivel..
Armageddon
2021. április 09. 23:12
Régi komonista trükk. Agyonhallgatni a tényeket. Amiről nem tud a nép az nincs is. Csak pozitív hírek mehetnek ki! Ismerős ez itt is, kesma, mtva reload.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!