Ez ám a bravúr: Brüsszelben még a papír áráról is a magyar kormány jut az eszükbe

2023. október 18. 12:05

A brüsszeli Európai Könyvkiadók Szövetségének elnöke szerint a papír árának drasztikus emelkedése és a mesterséges intelligencia térnyerése mellett a magyarországi cenzúra is veszélyt jelent az ágazat jövőjére.

2023. október 18. 12:05
null

Az európai könyvkiadás állapotáról és nehézségeiről készített összeállítást a francia Le Monde, ám nem felejtette el belekeverni a magyar kormányt sem.

A cikkben az áll, hogy az ágazatnak szembe kell néznie a papír árának emelkedésével járó kihívásokkal és a mesterséges intelligencia térnyerésével, de eddig ellenállónak bizonyult, sőt, a világjárvány kitörése után még növekedést is produkált, miközben nem próbálta „túlságosan” drágítani a könyveket.

Ezt is ajánljuk a témában

A szektorban természetesen mindenki a csúcsszezont, a karácsony előtti időszakot várja nagyon, így az Európai Könyvkiadók Szövetségének vezetője, Ricardo Franco Levi is.

Az olasz elnök viszont arról is elkezdett beszélni, hogy a papír ára mellett a cenzúra is egyre nagyobb kockázatot jelent az iskolai tankönyveknél, főleg Magyarországon.

„Magyarországon az állam közvetlenül részt vesz az Ukrajnával szembeni orosz agresszió igazolására vagy a kivándorlók Európába érkezése ellen irányuló szövegek előállításában” – állította a brüsszeli szervezet első embere.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Marjai János, illusztráció

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. október 29. 10:51
Ezek mindennel foglalkoznak csak a nyugat halálával nem..
lqrooferi
2023. október 19. 08:25
Vannak a történelemnek nagy pillanatai Pozsonyi csata , Nándorfehérvár, "kalandozás ok" évtizedei, Nagy Lajos kora , Hunyadiak, Horthy Miklós , és most amikor egész Európa rólunk beszél , tőlünk rettegnek. Valljuk be , nagyon jó érzés!
Haramia
2023. október 18. 16:21
Azok a fránya szabadkőműves páholyok, hogy nem bírnának leállni!
Teringettét
2023. október 18. 14:55
Nekem Brüsszelről a homoki sáskák által legyilkolt polgárok jutnak eszembe. Puff neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!