Hoppá: az orosz önkéntesek támadása miatt több települést kiürítenek az oroszországi Belgorodban

2024. március 14. 18:18

Az ukrán katonai hírszerzés orosz telefonhívásokat hallgatott le, ebből tudja: az orosz önkéntesek akciói sikeresen zavarják az orosz elnökválasztást, Grajvoron településen evakuálják a lakosságot.

2024. március 14. 18:18
Damage after Ukrainian shelling on Belgorod
Maráczi Tamás

Nyitókép: Lövedékek által eltalált áruház Belgorodban 2024. március 14-én /  forrás: Emil Leegunov / Anadolu via AFP

***

A Harkivtól északnyugatra, a határ túloldalán, az oroszországi Belgorod területen fekvő Grajvoron településen 

megkezdték az orosz hatóságok a helyi lakosok kitelepítését a közeledő harcok miatt 

- írja az Ukrajinszka Pravda ukrán lap ukrán katonai hírszerzési információk alapján. 

Mint írják, Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzója a Telegram-oldalán közölte, hogy csütörtök kora délután újabb támadás érte Grajvoron települést, majd bejelentette, hogy légiriadót rendeltek el a területen – a lap emlékeztet, hogy az orosz hivatalnokok rendszeresen az ukrán hadsereget jelölik meg támadó félként, pedig a csütörtöki akciót is a területen aktív orosz önkéntes csoport hajtotta végre. Az orosz Telegram-oldalakon olyan hírek jelentek meg, hogy ukrán szabotőr- és felderítő egységek hatoltak be orosz területre, az orosz önkéntesek azonban azt állítják, hogy ők akcióztak.

Gladkov szerint az orosz légvédelem nyolc ukrán lövedéket – feltehetően rakétát – lőtt le a levegőben Belgorod környékén, mielőtt elérték volna orosz célpontjaikat. 

A becsapódó repeszek eltaláltak egy autót, vezetője életét vesztette, hírek szerint két nő és egy férfi pedig megsérült az incidensben. 

Anyagi kár is keletkezett, állítólag két lakóházra és egy egészségügyi intézménybe is becsapódtak rakétamaradványok. Az orosz ASTRA portál már arról írt, hogy tüzérségi lövedékek okozták a becsapódásokat. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentése szerint csütörtökre virradó éjszaka 11 ukrán drónt lőttek le a régióban, és az ukrán katonai betörés-kísérletet megakadályozták, közel 200 ukrán katona halt meg és 15 harci jármű veszett oda az összecsapásokban.

Betört ablakok az állítólagos ukrán tüzérségi támadás után március 14-én Belgorodban
Forrás: Kyiv Post

Szerdán az ukránokkal szövetségben álló orosz alakulat jelezte, hogy több orosz katonai állás ellen intézett csapást Belgorodban és Kurszkban, és a határ menti települések lakosságát pedig a terület elhagyására szólították fel. Csütörtök délelőtt pedig Denisz Nyikitin, az Orosz Önkéntes Alakulat vezetője bejelentette, hogy másfél óra múlva folytatni fogják a belgorodi és kurszki orosz létesítmények lövetését. 

Egy Kreml-közeli Telegram-csatorna szerint egy határ menti kis falunál harcok zajlanak.

Ezt megerősítette az Orosz Önkéntes Alakulat egyik fegyverese is az ukrán lapnak, mondván, dróntámadásokat indítanak, és mind Kurszk, mind Belgorod területen feszült a helyzet: harmadik napja tart a támadás, és – mint fogalmazott – meg nem állnak, míg „meg nem buktatják Putyin-rezsimet”.

Kedden az orosz védelmi minisztérium közölte: három irányból próbáltak a „a kijevi rezsim erői” behatolni orosz területre, de a kísérletet az orosz biztonsági erők meghiúsították.

Orosz választás feszültséggel

Az ukrán biztonsági szolgálat a Kyiv Post nevű ukrán újságnak közölte: adataik szerint az orosz hatóságok akadályozzák a belgorodi lakosság költözését, mert 

közben zajlik az elnökválasztás, és így félő, hogy kevesen fognak részt venni a voksoláson a területen.

A lap szerint az Orosz Önkéntes Hadsereg, a Szabadságot Oroszországnak Légió és a Szibéria Zászlóalj nevű önkéntes csoportok március 12-én kezdték a hadműveletet a két oroszországi területen, hónapokig tervezték annak végrehajtását, céljuk pedig az orosz elnökválasztás megzavarása. 

Lapunk megkérdezte Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt, aki szerint a katonai akció leginkább az információs hadviselés része lehet, mert bár kisebb zavart képes okozni az elnökválasztás helyi lebonyolításában, harcértéke nem lesz nagy. „Ez egy néhány száz főből álló egység, egy zászlóaljnyi csapat, korábban egy falut elfoglaltak, majd az orosz határvédelmi erők kiszorították őket. 

Ennél nagyobb zavar keltésére nem alkalmas ez az erő, de arra talán igen, hogy demonstrálják: Ukrajna képes orosz területre elvinni a háborút” 

– fogalmazott az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója, aki hozzátette, akkor lehetne ennek a behatolásnak hatása, esetleg egy felkelés generálására gyújtóhatása, ha az orosz társadalomban tömeges elégedetlenség lenne, ez azonban nem észlelhető. 

A szakértő a Mandinernek elmondta: az Orosz Önkéntes Védelmi Hadtest orosz nacionalistákból áll, Ukrajnában kaphattak kiképzést, ukrán zsoldban állnak, felszereléseik is ukrán, vagy az ukrán hadsereg számára átadott nyugati katonai felszerelés, a korábbi harcokban hátrahagyott, kilőtt harci járműveik között volt Bradley harckocsi, Humwee szállító jármű és aknamentesítő eszköz is.

A belgorodi taktika

Az orosz önkéntesek először 2023 tavaszán lepték meg az orosz határvédelmi szerveket, amikor két napra betörtek Belgorod területre, és harcba szálltak az orosz egyenruhásokkal. Az orosz média ukrán katonáknak tartja őket, 

az egységek azonban orosz Kreml-ellenes paramilitáris alakulatnak minősítik magukat

aki sok külföldi önkéntes mellett részt vesznek az Ukrajna területi integritásának védelméért folyó háborúban.

Első akciójuk után felszólították az orosz lakosságot, hogy keljenek fel a Putyin-rezsim ellen.

Az Orosz Önkéntes Alakulat (RDK) egy nacionalista csoport, amely egy etnikailag egységes orosz állam kialakítását tűzte ki célul, a Szabadságot Oroszországnak Légió (FRL) egy mérsékeltebb orosz csapat, amely az ukrán hadsereggel együttműködve harcol, célja pedig a „szabad Oroszország„ létrehozása. A Kreml mindegyik orosz önkéntes erőt az orosz belbiztonságot fenyegető terrorista szervezetnek tartja.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez több, mint eszetlen portyázás: orosz földön, orosz kézben NATO-fegyverek – és oroszokra lőnek vele

Az ukránpárti orosz és lengyel önkéntesek szinte már hazajárnak a határmenti, de már orosz oldalon fekvő belgorodi régióba, amelynek több települését „felszabadították” már. Ráadásul ezúttal nyugati fegyvereket is láttak náluk. Adódik a kérdés: hogyan és miért kerülnek Ukrajna honvédelmére szánt adomány eszközök egy Oroszország elleni támadó csapatba, amelyiket ráadásul hivatalosan nem is ismer el sajátjaként Kijev?

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obakapimaki
2024. március 15. 07:20
Forrás: "Az ork-rain katonai hírszerzés".. 😂😂 Forgatókönyv: Grmm fivérek és Andersen Főszereplők: A takonyszínű, drogos, tömeggyilkos kobold, Münchausen és a legkisebb királylány... 😂🤡
2024. március 14. 22:00 Szerkesztve
https://vz.ru/society/2024/3/14/1258097.html 03.14. Az orosz csapatok ismét meghiúsították az ukrán csapatok orosz határ menti régiók területére való behatolását. A Honvédelmi Minisztérium ezt Telegram-csatornáján jelentette be. A harcok Spodaryushino falu irányába zajlottak. Összesen az ukrán fegyveres erők 195 katonája veszett oda. Ezen túlmenően a légierő és a tüzérség jól összehangolt munkájának köszönhetően az orosz fegyveres erőknek sikerült megszüntetniük öt tankot, négy páncélozott harci járművet, három UR-77 önjáró aknamentesítő rakétát és három mérnöki akadálymentesítő járművet. 03.13 Szerdán az ellenséges veszteségek 250 ember, hét tank, hét amerikai Bradley gyalogsági harci járművet és két páncélozott személyszállítót tettek ki. Emellett elvesztettek egy M777-es haubikát, két D-20 fegyvert, valamint Gvozdika és Nona önjáró fegyvereket. 3 napos sikertelen akció során legalább 679 embert vesztettek. A cikk 03.12-i támadást is részletezi, de azt már megosztottam korábban.
Genusnextgen
2024. március 14. 21:44
A szavazást nemsokára zárom! Jelenleg fej-fej mellett a fidkányok és a reformátusok. Ha szeretnéd megjeleníteni a véleményedet, még nem késő, csak közöld, hogy melyikük közbenjárására engedhették ki Endre bácsit.
Genusnextgen
2024. március 14. 21:34
andorra-77 2024. március 14. 21:01 "Az újságírók zaklatták K. Endrét. Azt kapták, amit megérdemeltek." Ilyen alapon már senki sem lenne életben a pedosrácok szerkesztőségéből Buksikám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!