Az azeri elnök bocsánatot kért az orosz békefenntartók haláláért

2023. szeptember 21. 17:31

A Kreml sajtószolgálatának csütörtöki közleménye szerint a telefonbeszélgetést Baku kezdeményezte.

2023. szeptember 21. 17:31
Azerbaijani President Ilham Aliyev addresses to the nation after 'anti-terror activities' organized by the Azerbaijani army in Karabakh, which resulted in a ceasefire in Baku, Azerbaijan on September 20, 2023.

Bocsánatot kért és mély részvétét fejezte ki telefonon a hegyi-karabahi orosz békefenntartó katonák szerdán bekövetkezett „tragikus halála” miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ilham Aliyev azeri államfő.

A Kreml sajtószolgálatának csütörtöki közleménye szerint a telefonbeszélgetést Baku kezdeményezte.

Aliyev az orosz békefenntartók halálának legalaposabb kivizsgálását és a felelősök megbüntetést ígérte. Az incidens ügyében a két ország főügyészsége együttműködik egymással. „Azerbajdzsán elnöke is kifejezte készségét, hogy anyagi segítséget nyújtson az áldozatok családjainak” – írta az orosz államfő sajtószolgálata.

A tárgyalás

A moszkvai tájékoztatás értelmében Putyin és Aliyev egyaránt hangsúlyozta az orosz békefenntartók segítségével elért, a hegyi-karabahi katonai műveletek beszüntetéséről szóló megállapodások megvalósításának fontosságát. A felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a Baku és Sztyepanakert képviselői közötti tárgyalásoknak, amelyek a békefenntartók közvetítésével kezdődtek meg.

Az orosz és az azeri elnök megállapodott, hogy aktiválni fogják az Örményország részvételével zajló háromoldalú tárgyalási folyamatot, egyebek között a közlekedési kapcsolatok újraindítása, az azeri-örmény határ kijelölése, valamint a Baku és Jereván közötti békeszerződés előkészítése érdekében.

Aliyev megerősítette, hogy Baku kész együttműködni az orosz békefenntartókkal a hegyi-karabahi konfliktus enyhítésének érdekében.

A két államfő hangsúlyt fektetett a helyzet további stabilizálására és a térségben keletkezett humanitárius problémák leküzdésére. Putyin hangsúlyozta, hogy fontos szavatolni a karabahi örmény lakosság jogait és biztonságát.

Putyin és Aliyev legutóbb március közepén beszélt egymással telefonon, személyesen pedig május végén, Moszkvában, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülését követően találkoztak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: AZERBAIJANI PRESIDENCY / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
borivo-0
2023. szeptember 21. 21:59
Helyes, ez rendes tőlük. Akkor kezdhetik is a bevonulást.
connorj
2023. szeptember 21. 19:27
NEKTEK KARABACH NEGYEDE JÁR.
backsplash
2023. szeptember 21. 17:51
Érdekes ügy. Amíg az ukránok nyilván nem kapnak nagy sallert, lehet, hogy ezeknek viszont kinéz egy iszonyú. A görbeorrú muszlimot nem szánja a nyugati közvélemény annyira, mint a nem szlávnak titulált ukránt.
survivor
2023. szeptember 21. 17:50
files32 Úgy mint amerikai (USA)szabadságharcosok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!