Így szerezné vissza Magyarország Kárpátalját – a hazai és nemzetközi fantáziálók szerint

2023. január 16. 15:31

Mi a közös Nádas Péterben és Vlagyimir Putyinban, Bartus Lászlóban és a Die Weltben? Az, hogy az elmúlt időszakban mindannyian Magyarország területi követeléseiről vagy támadó háborújáról szőttek elméleteket.

2023. január 16. 15:31
null
Almási B. Csaba

Amióta Oroszország csaknem 11 hónappal ezelőtt lerohanta Ukrajnát, több ízben felvetődött, hogy a megtámadott ország nyugati területeit szeretnék megszerezni a vele szomszédos államok, többek között hazánk is Kárpátalját vagy legalábbis egy részét.

Revíziós víziók

Legutóbb a Die Weltben jelent meg egy elemzés „Miért kell tartanunk Oroszország vereségétől” címmel. Martin van Creveld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem tiszteletbeli történészprofesszora többek között azt írja a német újságban, az oroszok vereségét szinte biztosan Putyin rendszerének megdöntése követne, és olyan káoszt okozna, mint 1917-1921 között volt, amelyet akárcsak akkor,

még tetézhetne, ha a szomszédos államok megpróbálnák a helyzetet saját előnyükre fordítani.

 „Lengyelország, Románia és Magyarország megragadhatná a lehetőséget, hogy visszaszerezze azokat a tartományokat, amelyeket 1919 és 1945 között elvesztett. Az eredmény? Az eurázsiai kontinens nagy része, amely Vlagyivosztoktól Varsóig terjed, lángokban áll, mert mindenki harcol mindenki ellen: a nacionalizmus, a szabadság, a vallás vagy bármi más nevében” – vázolta az apokaliptikus képét a szerző.

December elején a RIA Novosztyi arról számolt be, Lengyelország, Magyarország és Románia csak a megfelelő pillanatra vár, hogy területi követeléseket támasszon Ukrajnával szemben. Az orosz állami hírügynökség ezt Slobodan Samardzija szerb újságíróra hivatkozva írta, aki az elméletét azzal támasztotta alá, hogy Orbán Viktor nemrég egy futballmeccsen egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban jelent meg. 

– olvasható.

Putyin esete a magyar területi követelésekkel

A RIA Novosztyi azt írja „az orosz különleges műveletek beindulásával elkezdték szorosan követni az ukrajnai fejleményeket, és remélik, hogy átvehetik az ellenőrzést Kárpátalja felett”. A hírügynökség idézte Andrei Margát is, a volt román külügyminiszter korábban természetellenesnek nevezte Ukrajna határait. Lengyelországról pedig azt állította, annak ellenére, hogy támogatják Ukrajnát, „nem rejtik véka alá terveiket, hogy átvegyék az ellenőrzést Nyugat-Ukrajna felett, és így rögzítsék a határokat”.

Politikusok is megszólaltak már ebben az ügyben, többek között az orosz elnök. 2022. novemberének elején az Orosz Történelmi és Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának tizedik évfordulóján

Putyin kijelentette, Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben.

Ezt azzal indokolta, hogy ettől a három országtól erőszakkal vették el a ma Ukrajnához tartozó területeiket. Putyin azonban a beszédben elsősorban azt sérelmezte, hogy a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának.

Mindebből komoly bonyodalmak is származtak, miután a román kormány jelezte, nincsenek követelései Ukrajnával szemben, Lengyelország dezinformációk terjesztésével vádolta meg Putyint.

Bartustól Nádasig

Magyarországról pedig többen azt állították – például – Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője –, nem reagált az orosz elnök szavaira. Holott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Indexnek adott nyilatkozatában leszögezte

Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!”

Bartus ennél durvábbakat is állított tavaly augusztusban. A lapjában megjelent cikk címe is egyértelmű: „Orbán Kárpátaljáért háborúba viszi Magyarországot”. Azt írja„Lengyelek és szlovákok, legutóbb pedig az oroszok is egyre többet emlegetik azt a nyilvánvaló magyar »várakozást«, hogy Ukrajna orosz megtámadása kapcsán Kárpátalja Magyarországhoz kerül. Az biztos, hogy Putyinnak nincs szüksége Kárpátaljára, és Orbán támogatásáért cserébe szívesen lemond róla. Orbán a háborúval kapcsolatban kezdettől úgy pozícionálta magát, hogy ezt az opciót fenntartsa. A múlt héten pedig a Nemzeti Védelem című orosz lap főszerkesztője, Igor Korotcsenko mondta, hogy »Orbánnak katonapolitikai döntést kell hoznia« Kárpátaljáról.” (...)

„De ez a logika még kevés lenne annak kimondásához, hogy Orbán biztosan be akar vonulni Kárpátaljára, márpedig ez szilárd meggyőződésünk. Orbán már jó ideje fegyverkezik, s ez egyebeesik az oroszokkal kötött szövetséggel, amiből annyi látszik, hogy Orbán nyilvánvalóan Putyin és nem a Nyugat szövetségese. A NATO-ban és az EU-ban is az oroszok érdekeit képviseli, egészen addig a határig, hogy ki ne rúgják. Orbán soha nem mondott le a határon túli területek visszaszerzéséről, ez politikai elődjeinek öröksége, és saját történelmi küldetése. A Nagy-Magyarország.”

Nádas Péter is elragadtatta magát az elmúlt év októberében. Az író azt nyilatkozta a Neue Zürcher Zeitungnak, hogy

a magyar katonai vezetés az orosz invázió után csapatokat állomásoztatott az ukrán határon. 

„Miért volt itt Magyarország készenlétben? Ukrajna ellen harcolni?” – tette fel a kérdést, és azzal folytatta, „Valószínűleg a magyar miniszterelnök kapott néhány ígéretet Putyintól. Amikor Ukrajnában kitört a háború, Orbán Viktor arra számított, hogy úgy alakulnak majd a dolgok, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában.”

 

Nyitókép: A Nemzeti Összetartozás Emlékműve, Makoldi Sándor alkotása (2021) mellett található kőtábla a Hősök Terén (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2023. január 21. 22:54
Persze, nem csak Burgenland a kivétel...
Zolcsika
2023. január 17. 07:02
Kinek kellenek azok a területek? Még a most meglévő szegény országrészekkel sem tud (vagy akar) mit kezdeni a kormány. Nem beszélve a Kárpátalján lévő pár százezer magyarral együtt, kapnánk vagy 1,5 millió ukránt is. Egyszerűen bele rokkannánk gazdaságilag. Nem beszélve az esetleges bűnözés megemelkedésről.
HNGR
2023. január 16. 20:29
Orosz katonák vérét és életét azért nem áldozza Putyin, hogy Magyarországnak adhasson területeket. Ezt az ostoba elképzelést el lehet felejteni, hogy Putyin MO-nak ígért területet a győzelmük esetén. A másik meg, hogy Ukrán győzelem esetén Magyarország támadást indít a területekért szintén hülyeség. Szinte magyarázni sem kell, hogy miért. És állandóan jönnek azzal, hogy nagy Magyarország. Nagy Magyarország az volt amikor ide tartozott a teljes Havas alföld benne Bokorest (Bucharest). Kisjenő (Chisinau, moldova fővárosa), Kijó (Kiev) Nándorfehérvár (Belgrad), a Boszniai hercegség, Dalmácia, Horvátország, stb stb, az volt nagy Magyarország, nem ez amire folyton ezt mondják.
csapláros
2023. január 16. 20:08
Ezek mind csak aljas kóstolgatások Magyarország ELLENSÉGEI részéről, hogy mennyire is erős a magyarságban a revizionizmus eszméje, amellyel be lehetne húzni az országot a csőbe, hogy öngyilkos módon szálljon be ténylegesen is az orosz-ukrán háborúba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!