Max Boot: Oroszország tankönyv szerint harcol, a probléma az, hogy rossz tankönyv szerint

2022. november 06. 19:09

A hadtörténész kifejtette, hogy mi a baj az orosz taktikával.

2022. november 06. 19:09
null

Max Boot szovjet származású amerikai író, hadtörténész egy hosszú véleménycikket írt a Washington Postban, amelyben kifejtette, hogy szerinte Oroszország a tankönyv szerint harcol, csak éppen rossz tankönyv szerint. Kifejtette, hogy a civilek nem sokat beszélnek a katonai doktrínáról, de a szakemberek tudják, hogy az mennyire fontos. Mint írta, a doktrína az a szellemi koncepció, ami szabályozza a katonai erők kiképzését és a felszerelését. 

– írta. 

Kifejtette, hogy az amerikaiak ezt jól csinálták még az 1991-es Öbölháború előtt. Kifejtette, hogy például az 1982-ben elfogadott AirLand Battle doktrína a precíziós irányítású lőszereket használó légi erők által támogatott szárazföldi erők gyors mozgású műveleteivel számolt. Az amerikai hadsereg egy ilyen konfliktust Európa síkságain tervezett megvívni a Vörös Hadsereg ellen, de ez ideálisnak bizonyult a szovjet felszerelésű iraki hadsereg elleni harcra az arab sivatagokban. Az eredmény a modern hadtörténelem egyik legegyoldalúbb konfliktusa lett.

Az orosz hadsereg közel sem állt ilyen jól az ukrán hadsereggel folytatott harcban – írta a hadtörténész. Szerinte valójában az orosz háborús erőfeszítések az alkalmatlanságról tanúskodnak. Az oroszok lehangoló harci teljesítményére számos magyarázat van, beleértve az alacsony morált és a pocsék vezetést, de kudarcuk egy része a katonai doktrínájuk hiányosságainak tulajdonítható. A doktrína még fontosabb az oroszok számára, mint a nyugati hadseregek számára, mivel a hadseregük nagyon merev, és nagyon függ a magas rangú tisztek parancsaitól. Az oroszok „a tankönyvek szerint” harcolnak. A baj az, hogy rossz könyvet használnak – szögezte le.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pathfinder76
2022. november 07. 08:23
Szóval az irán elleni háborúban kivérzett,embargó alatt álló iraki hadsereg nem tudta feltartóztatni az amerikai- brit koalíciós erőket,amelyek több,mint 6 hónap alatt fejlődtek fel,mindenféle zavaró körülmény nélkül. Szaddam ott rontotta el,hogy Kuvait után a szaúdi olajmezőket is le kellett volna rohannia... Az oroszok egy minimum háromszoros létszámfölényben lévő,kb 30 ország által pénzelt és fegyverzett ellenség ellen harcolnak. A hibát a kijevi akcióval követték el. De ez csak a háború elhúzódásához vezet,az iroszok el fogják érni a céljaikat.
budapesti
2022. november 06. 21:35
Oroszországot most tanítja harcolni az USA. Aztán majd azon fognak izzadni, hogy "megtanult harcolni".
Muki46
2022. november 06. 21:26
Osztja az észt a bibsi.
Akitlosz
2022. november 06. 20:06
A cikkcímből azt reméltem, hogy a cikkben a jó tankönyv is meg lesz említve. Hát nem. Már megint egy kamu, értelmetlen cikk. Mit ugat a barom szerző, hogy rossz a tankönyv, ha semmilyen jobb tankönyvet sem ismer, s persze jobbat írni sem tud?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!