Sátánista szekta is kéri zászlójának elhelyezését a bostoni városháza előtt

2022. május 05. 15:28

A bostoni városháza előtt három zászlórúd áll, ezek közül az egyikre - a Legfelsőbb Bíróság friss ítélete szerint - bárki zászlót tűzhet. Az ítéletre hivatkozva a sátánisták is ezt kérik.

2022. május 05. 15:28
null

Júliusban tartják Bostonban a sátán méltatásának hetét (Satan Appreciation Week), ezért egy salemi sátánista szekta indítványozta, hogy százlóját a városháza előtti zászlórúdra felhúzzák. A bostoni zászlók kérdéséről még januárban írtunk egy akkor még folyamatban lévő, a Legfelsőbb Bíróság által tárgyalt ügy kapcsán. Ennek az ügynek a tétje a szólásszabadság volt, történt ugyanis, hogy a bostoni városvezetés elzárkózott attól, hogy egy kereszténységgel foglalkozó szervezet zászlóját is kitűzze az egyik rúdjára, miközben egyes progresszív ügyek támogatóinak engedte ezt. 

A Legfelsőbb Bíróság a keresztény szervezetnek adott igazat, vagyis

Boston városa köteles lehetővé tenni azt, hogy ez a szervezet is a zászlórúdon hirdesse a tevékenységét.

Ezen felbuzdulva A Sátáni Templom (The Satanic Temple) nevű nontheista vallási és emberi jogi szervezet (nem összekeverendő A Sátán Egyházával) is benyújtotta a maga kérvényét Boston városának vezetéséhez, arra számítva, hogy Boston engedi majd a sátánistáknak, hogy július 23-a és 29-e között a lobogójuk a többi között ott lehessen. A kérelemből nem derül ki az, hogy hogy nézne ki a zászló, illetve, hogy a sátán méltatásának hete pontosan miről szól majd.

A Sátáni Templom nem kommentálta a fejleményeket.

A sátánisták képviselői ugyanakkor USA-szerte kihívást intéznek a kormányzatokkal szemben a vallásszabadság körében.

Egy friss szövetségi bíróság előtt zajló perben például arra hivatkoznak, hogy szintén Boston városvezetése „diszkriminatív” és „alkotmányellenes” módon követeli meg a nyitó imát bizonyos közösségi események előtt. Sérelmezik ugyanis, hogy egyházuk imája nem hangozhat el.

A sátánisták legalább háromszor kérték a városvezetést arra, hogy imájuk elhangozzék. Eddig az összes próbálkozásuk elutasítással járt. A városvezetés vonatkozó szabályozása ugyanakkor megengedi, hogy évente néhányszor a városvezetési tanács tagjai kiválasszanak egy szószólót, aki a nyitó imát elmondja.

Boston polgármestere, Michelle Wu sem kommentálta érdemben a sátánisták kezdeményezését. Azt ugyanakkor elárulta, hogy

a városvezetés most értékeli a bírósági ítélet tanulságait, továbbá felülvizsgálja a zászlóbontási programot is.

Boston önkormányzatának épülete előtt rendszerint három zászló lobog. Az egyik rúdon az Amerikai Egyesült Államok lobogója lobog, alatta a POW/MIA (vagyis a hadifoglyokról és az ütközetben eltűnt személyekről megemlékező) zászlóval, a másodikra Massachusetts állam, a harmadikra pedig Boston város zászlóját szokás tűzni. 

Esetenként kivételesen – kérelemre – az egyik zászlót le szokás cserélni. Az elmúlt 12 év során több USÁ-n kívüli állam zászlóját, például Kínáét és Kubáét is kitűzték. Hasonlóképpen lobogott a rúdon a Boston Pride nevű helyi melegjogi szervezet zászlaja, úgyszintén az egyik rabszolgasággal foglalkozó szervezet, a National Juneteenth Observance Foundation lobogója.

A zsidó-keresztény hagyományok USA-beli értelmezésének elősegítésére szakosodott Camp Constitution nevű szervezettől megtagadták ezt a jogot, akik

a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva támadták meg az intézkedést a Legfelsőbb Bíróság előtt. 

A véleménynyilvánítás szabadságát az amerikai alkotmány első módosítása rögzíti. Ugyanebben a módosításban szabályozzák a vallási türelem kérdését. Ennek megfelelően tilos az államnak előnyben részesítenie bizonyos vallásokat más vallások rovására, s úgyszintén tilos kedvezőbben értékelni a vallásos életformát a nem vallásos életformához képest (s ugyanennek a fordítottja is igaz, vagyis az államnak semlegesnek kell mutatkoznia ebben a kérdésben).

Kép: Joseph Prezioso / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2022. május 12. 17:03
Téves. Aki ateistának VALLJA magát, az VALLÁSOS.
drom176
2022. május 10. 08:31
Na végre, ez még hiányzott a balfasz amcsiktól!
Kovács József
2022. május 10. 08:30
A gyerekeken (nemcserét) csonkolást támogató LMBTQP lobbi is sátánista, igazán megegyezhetnének egymással a másik sátánistákkal.
Máris Ottokár
2022. május 10. 08:30
Tetszik, nem tetszik, de tény, hogy a mai világban sokkal többféle érdekcsoport létezik együtt (gyakran össze- és egybemosódva), mint valaha, ezért sokkal precízebben kell megfogalmazni a közös együttélésre vonatkozó rendelkezéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!