Kínai hackerekre vadászik Washington

2024. március 26. 22:14

Több millió amerikait hackelhettek meg.

2024. március 26. 22:14
null

Nyitókép: Andrew Brookes

***

Amerikaiak millióinak online fiókjai lettek „baljós” kínai hackertámadás áldozatai, amely amerikai tisztviselőket célzott meg – közölte hétfőn az USA Igazságügyi Minisztériuma és az FBI. 

A támadás miatt hét kínai állampolgár ellen emeltek vádat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy tizennégy éve tartó hackerakció részesei, amelynek keretében hackerek Kína amerikai és külföldi bírálóit, vállalkozásokat és politikusokat vettek célba. A külügyminisztérium akár 10 millió dollár (8 millió font) jutalmat is kilátásba helyezett a férfiakról szóló információkért, akik állítólag több mint tízezer  „rosszindulatú e-mailt küldtek, több ezer áldozatot érintve, több kontinensen keresztül". 

Az Igazságügyi Minisztérium mindezt a kínai kormány által támogatott globális hackerakciónak nevezte, 

aminek célja az Egyesült Államok kiberbiztonságának aláásása, valamint az amerikaiak és az innovációik elleni támadás.

Ezt is ajánljuk a témában

A brit kormány nemrégiben szintén azzal vádolta Kínát, hogy az ázsiai ország felelős  a az angol választási bizottságot és a politikusait célzó „rosszindulatú kiberkampányokért". A londoni kínai nagykövetség diplomatái erre közölték, hogy határozottan ellenzik a vádakat, azokat teljesen koholt rágalmaknak tartva. Az új-zélandi kormány ugyancsak jelezte, hogy a parlamentjét célba vették a Kína által támogatott hackerek.

A hét kínai férfi elleni vádiratban az szerepel, hogy a hackertámadás során munkahelyi fiókok, személyes e-mailek, online tárhelyek és telefonhívások adatai kerültek potenciális veszélybe. A beérkező e-mailekről gyakran úgy tűnt, mintha neves hírügynökségektől vagy újságíróktól jöttek volna, és rejtett nyomkövető linkeket tartalmaztak. Ha valaki megnyitotta a neki küldött levelet, az adatait, beleértve a tartózkodási helyét és IP-címét egy olyan szerverre küldték, amelyet állítólag a vádlottak irányítottak. Ezeket az információkat később aztán arra használták fel, hogy lehetővé tegyék 

a közvetlenebb és kifinomultabb célzott hackertámadást, például a címzettek otthoni routerének és más elektronikus eszközeinek feltörését", 

állítják az amerikai ügyészek.

Amerikai vállalatok informatikai rendszereit is feltörték állítólag, a védelmi, informatikai, távközlési, gyártási és kereskedelmi, pénzügyi, tanácsadói, jogi és kutatási iparágakat veszélyeztetve. A célba vett vállalatok között voltak az amerikai hadseregnek szolgáltatásokat nyújtó védelmi cégek és az 5G hálózati berendezések egyik vezető szállítója.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­­ö­g­ö­­­s­ ­­l­á­­n­y­o­k­­ ­v­­­á­­r­n­­a­­­k­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
nempolitizalok-0
2024. március 27. 08:59
Megvannak sértődve, hogy a knaiaknál is létezik CIA.
453682
2024. március 27. 08:47
Otthoni routert max úgy tudják feltöri ha van valamilyen hátsó kapu a kínai gyártmányú routeren. Egyébként, elég nehezen tudom ezt elképzelni.
Patika
2024. március 27. 06:13
Vas ing tóni anti hekker csapata nem fél a nagyobb kínai számtech.tudástól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!