Kigyulladt és elsüllyedt egy kirándulóhajó Kalifornia partjainál

2019. szeptember 02. 22:21

A fedélzeten 34 utas és ötfős személyzet tartózkodott.

2019. szeptember 02. 22:21

Súlyos veszteségtől tartanak az amerikai hatóságok, miután egy kirándulóhajó hétfő hajnalban kigyulladt Los Angeles partja közelében. A hajó 34 utasát álmában érte a katasztrófa, őket eltűntként tartják számon. A tűz oltása közben a búvárkodáshoz használt jármű elsüllyedt – közölte a parti őrség, amely előzőleg a Twitter mikroblog portálon tudatta, hogy több mentőcsónakot indítottak a helyszínre, hogy kimentsék a Santa Cruz szigetétől 22 méternyire horgonyzó búvárhajón bajbajutott több mint harminc embert. A parti őrség helikopterei, csónakjai és egyárbocosa folytatta a keresést a Los Angelestől 140 kilométernyire fekvő Santa Cruz körzetében.

A hatóságok attól tartanak, hogy a szerencsétlenségnek esetleg több halálos áldozata van – közölte Bill Nash, Ventura megye közigazgatásának szóvivője. „Ez egy nagy hajó, és tudjuk, hogy sok halottunk van. A pontos szám nem áll a rendelkezésemre” – mondta a szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak. Később ismertté vált, hogy a fedélzeten öt fős legénység és 34 utas tartózkodott. Aaron Bemis, a parti őrség parancsnoka kijelentette: nem tudja megerősíteni, hogy halottak vannak. A legénység öt tagja, aki ébren volt a tűz keletkezésekor, a tengerbe ugrott, egy másik hajó vette őket a fedélzetére.

A 34 utas a hajóhídon tartózkodott. Az elsődleges értesülések szerint a tűz csapdájába kerültek” – közölte Bernis a CNN-nel. „A tűz olyan heves volt, hogy még az oltás után sem tudtak a fedélzetre menni és a túlélők után kutatni” – tette hozzá a szóvivő. Ventura megye tűzoltósága viszont megerősítette, hogy többen meghaltak, de nem tudta közölni az áldozatok pontos számát. Bemis elmondta, hogy a tűz helyi idő szerint hajnali negyed négykor ütött ki, a mentőszolgálatokat mintegy negyedóra múlva riasztották rádión.

Korábban a parti őrség annyit közölt, hogy „az értesülések szerint a hajó lángokban áll.” Mint mondták, „a hajó legénységének sikerült segítséget nyújtani, és folytatódnak az erőfeszítések a többi evakuálására”. A legénység egy tagja könnyebben megsérült.

A hajótulajdonos szerint a 20 méter hosszú, Conception nevű hajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából a szomszédos szigetekre búvárkodás céljából, és hétfőn – amely az Egyesült Államokban munkaszüneti nap, a munka ünnepe – késő délután kellett volna visszatérnie. Monica Rochester százados, a parti őrség tisztje elmondta, hogy folytatódik a mentés, még mindig reménykednek, hogy túlélőket találtak. 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2019. szeptember 03. 06:24
Egyáltalán mi közünk nekünk ehhez? Minek ilyeneket itt közzétenni? Érdekesek a világ színes kis hírei, ha valami aprósággal is gazdagít, de egy csak nettó negatív hír minek? Shit happens everywhere everytime.
gondolkodó-x
2019. szeptember 03. 05:03
Valóban zagyva írás. 22 méter a parttól? (Egy vitorláshajó vezetési engedélyéhez 200 m-t kell leúszni.) Ott senki nem tudott úszni? Nem hiszem el.
röviden
2019. szeptember 02. 23:51
A hírügynökségi jelentések is ilyenek.
néhai Ch.Pilot
2019. szeptember 02. 23:13
Ez egy teljesen zagyva beszámoló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!