Már négy rabbiszervezet is bírálja Trumpot a charlottesville-i nyilatkozat miatt

2017. augusztus 25. 10:10

„Az elnök szavai segítettek azoknak, akik helyeslik az antiszemitizmust, a rasszizmust és az idegengyűlöletet” – ezt írta csütörtökön négy amerikai rabbiszervezet közös közleményben, melyben azt is bejelentették, hogy törlik a Trumppal tervezett ünnepi videokonferenciát.

2017. augusztus 25. 10:10

Amerikai rabbiszervezetek csütörtökön bejelentették: törlik az őszi zsidó ünnepek alkalmával szokásosan megtartott videokonferenciát az amerikai elnökkel. A Politico című lap idézte a rabbik négy csoportjának közös közleményét, amelyben a csoportok vezetői ismertették elhatározásukat.

A négy szervezet Donald Trump elnöknek a charlottesville-i erőszakra adott válaszával indokolta döntését. Véleményük szerint az elnök megnyilvánulásaiból „oly mértékben hiányzott a vezetőktől elvárandó erkölcsiség és az empátia a faji és vallási gyűlölet áldozatai iránt, hogy az idén ilyen konferenciát nem tudunk szervezni”. A közleményben hangsúlyozták, hogy Donald Trumpnak mint az Egyesült Államok elnökének és a szabad világ vezetőjének „kötelessége elítélni a fehér felsőbbrendűséget hirdető fajgyűlölőket”. A rabbik elítélték Trumpot, mert az erőszak kirobbanása utáni első nyilatkozatában „mindkét oldal” – tehát a tüntetők és az ellentüntetők – felelősségét hangsúlyozta, mert szerintük ezzel a rasszizmus ellen fellépő tüntetőket is felelőssé tette. „Az elnök szavai segítettek azoknak, akik helyeslik az antiszemitizmust, a rasszizmust és az idegengyűlöletet”. A közlemény szerint „a Charlottesville-ben kirobbant és egy fiatal nő halálát is követelő erőszak felelősségét nem kettő, hanem egyetlen fél viseli: a nácik, az alternatív jobboldal és a fehér fajgyűlölők, akik gyűlöletüket vitték egy békés közösségbe. Őket minden szinten erőteljesen el kell ítélni.” 

A virginiai Charlottesville-ben csaknem két héttel ezelőtt véres összecsapásokká fajult az amerikai polgárháború déli főparancsnokának, Robert Lee tábornoknak emléket állító szobor eltávolítása miatti tüntetés és ellentüntetés. A zavargásokban egy fiatal nő is meghalt, amikor a tüntetésre – Ohióból – érkező egyik neonáci szándékosan az ellentüntetők közé hajtott autójával. 

A négy zsidó szervezet csütörtöki állásfoglalásához az ortodox rabbik szervezete nem csatlakozott. A Politico szerint a négy szervezet az ortodoxok kivételével az Egyesült Államok zsidó közösségeinek nagy többségét képviseli. 

Az elmúlt években az amerikai elnök a telekonferencián köszöntötte a zsidó újév (rós hasána) és az engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) alkalmából a rabbik szervezeteinek képviselőit. Steve Fox rabbi, az Amerikai Rabbik Központi Konferenciájának igazgatója a Politicónak elmondta, hogy Trump elődje, Barack Obama elnökségének nyolc éve alatt mindig részt vett a konferencián.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. augusztus 25. 15:00
Régóta mondom: ezeknek tök fölösleges nyalni. Hálátlan banda...
catalina9
2017. augusztus 25. 12:43
„Az elnök szavai segítettek azoknak, akik helyeslik az antiszemitizmust, a rasszizmust és az idegengyűlöletet” "Ezúttal az arab férfiaktól tiltaná el a zsidó nőket harminc prominens rabbi felesége – írja a CNN. A különböző weboldalakon és vallásos újságokban közzétett levélben az asszonyok arról írnak, az arabok csak kezdetben viselkednek udvariasan, később verés és alázat mellettük a nők sorsa. Az arabok – állítja a levél – kezdetben meglehetősen udvariasak, és úgy tesznek, mintha „valóban törődnének veletek”, ez azonban csak a látszat. „Amint a kezükbe kerültök, amint elvisznek titeket a falujukba, minden megváltozik. Az életetek sosem lesz a régi. A figyelmességek helyét átkok, verés és megszégyenítés veszi át. Nem lesz könnyű elmenekülni sem. Üldözőbe vesznek, megfognak, nem engednek el” – állítják a rabbifeleségek. Ez a sanyarú sors azonban könnyen elkerülhető: mindössze az szükséges hozzá, hogy egyetlen zsidó lány se találkozzon arab férfiakkal, de a biztonság kedvéért ne is dolgozzon olyan helyen, amely nem zsidókat is alkalmaz. A levelet a Leheva nevű szélsőjobboldali csoport vezetőjének felhívására szerkesztették meg. A csoport célja, hogy „megakadályozza a zsidó nép beolvadását” és „megmentse az arab falvakban fogva tartott zsidó lányokat”.
tevevanegypupu
2017. augusztus 25. 12:38
Trumpra azt mondani hogy rasszista vagy antiszemita..csak a hülyék hiszik el..most akkor ez a négy abbiszervezet ugye..
robag
2017. augusztus 25. 12:22
Elképesztő. Hogy jön ide az antiszemitizmus? Ezek teljesen megőrültek? Komolyan mondom szívem szerint küldenék az amcsi liberális nagyvárosokba 150 millió muzulmán migránst. Megnézném hány hét kellene nekik, hogy a liberálisok balosok és ezek a rabbik elhúzzák a csíkot a valódi (nem képzelt) antiszemitizmus stb elől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!