Bezzegmagyarországoztak az osztrák parlamentben, a Der Standard újságírója totálisan kiakadt

2023. április 02. 19:18

Az osztrák lap szerzőjének az is problémája, hogy az SPÖ politikusainak a fele sem jelent meg a Zelenszkij által tartott videóbeszéd meghallgatásánál.

2023. április 02. 19:18
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Lendületes véleménycikkben osztotta ki elsősorban az Osztrák szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt semlegességpárti képviselőit Hans Raucher, a Der Standard újságírója, miután bojkottálták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét; az ügy az osztrák közvéleményt a mai napig foglalkoztatja.

A szerző, Hans Rauscher elképesztő vitát – több mint 2500 hozzászólás sorakozik a cikk alatt! – generáló szombati írásában a csütörtöki parlamenti akció kapcsán látta fontosnak leírni:

de közben „egy éve alapvetően megváltozott a biztonsági helyzet Európában”, miután „a bosszú gondolataitól vezérelt despota uralta Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát”, fenyegeti Moldovát és Grúziát, továbbá „az egész kontinenst befolyása alá akarja vonni”, csak hát „a belpolitika nagy része nem érti ezt a korszakváltást” (magyarán: Ausztria ugyan semleges ország, „és az osztrákok nagy többsége szeretné, ha ez így is maradna”, de Hans Rauscher nem – a szerk.).

Az FPÖ politikusai tehát az ukrán elnök beszéde előtt elhagyták a termet, asztalaikon „hely a békére”, illetve „hely a semlegességre” feliratú táblákat hagytak,

Az FPÖ-t vezető Herbert Kickl pedig sajtótájékoztatóján azt mondta, az ukrajnai háború nem más, mint „az USA és a NATO háborúja Oroszország ellen ukrán földön”,

illetve, hogy

még a NATO-tagország Magyarország és Törökország is semlegesebb, mint (a nem NATO-tag) Ausztria.

Mindezek után Rauscher nem kíméli az osztrák néppártosokat, nagyjából ezeket írta:

  • Törökország és Magyarország „tekintélyelvű rendszerek
  • Kickl „semlegessége” valójában egy oroszbarát álláspont
  • Kickl Vlagyimir Putyin „keze alá dolgozik”.

Természetesen az FPÖ oroszszimpátiája nem feltétlenül szállt sírba Heinz-Christian Strache lemondatásával – emlékezetes, a volt alkancellár bukását egy titokban felvett videófelvétel hozta el, amin Strache egy orosz áloligarcha és Johann Gudenus bécsi FPÖ-elnök társaságában többek között arról ábrándozik egy ibizai villában, hogy egy állítólagos orosz oligarcha pénzén megvásárolná a Szabadságpártnak a Kronen Zeitungot, Ausztria legnagyobb példányszámú napilapját.

Ugyanakkor az újságírónak az is problémája, hogy az SPÖ politikusainak a fele sem jelent meg a Zelenszkij által tartott videóbeszéd meghallgatásánál.

A szocdemekkel szemben Rauscher a nyugatellenesség vádját hangoztatja, mondván, a baloldali pártban erős áramlat uralkodik, amelyben az USA-val és a NATO-val szembeni ellenségeskedés, a régi szovjet szocializmus iránti nosztalgia és egy „átgondolatlan pacifizmus” keveredik, amit így írt le: ne legyen háború, ne szállítsanak fegyvert egy háborúzó országba, Ukrajna is hibás valahogy, és Putyint és az oroszokat is meg kell érteni valahogy; Kelet-Európának kár volt a NATO-hoz csatlakoznia, mert ezzel „feleslegesen provokálták Putyint”, mert az oroszoknak egyébként joguk van a befolyási övezetükhöz. A NATO és az USA pedig amúgy is gonosz. A semlegesség megvéd minket, és csak béketárgyalásokat kell folytatnunk, még akkor is, ha Putyin semmi jelét nem mutatja hajlandóságának erre – sommázza, „zavarosnak” nevezve ezt a világképet, és az egészet katasztrofálisnak az SPÖ számára.

 

Nyitókép forrása: TikTok

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. április 03. 08:52
Zselé vagy más kiválasztott beszédét tekintélyelvű rendszerekben kötelező meghallgatni. Demokráciákban fel lehet állni és ki lehet vonulni.
1Szkeptikus
2023. április 03. 08:50
Például hogyha valaki úgy véli: A Nyugatnak, a saját érdekei mentén egy okos, építő jellegű, béke párti politikát kellene folytatnia, az akkor egy oroszbarát, egy Putyinista, stb? Már megint valami nem stimmel.
Igazszó
2023. április 03. 06:38
Szar zsidó hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is
bogdan69
2023. április 03. 01:29
Tőlem megrohadhatnak az osztrák "sógorok", semmi jót nem kívánok nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!