Depressziót okozhat a fogamzásgátló

2016. október 06. 21:36

A tablettát szedő nők nagyobb eséllyel lesznek depressziósak - derül ki egy dán kutatásból. Döbbenetes számok!

2016. október 06. 21:36

Bár kétségkívül kényelmesek és a nem kívánt várandósságtól is hatékonyan óvnak meg, a fogamzásgátló tablettáknak rengeteg mellékhatásuk van. Ezek közül a depressziót vizsgálta egy, a közelmúltban publikált egy dán kutatás.

A vizsgálat során 13 éven át követték 15-34 éves korú, fogamzásgátló tablettát szedő nők sorsát. Az elemzésekből döbbenetes számok rajzolódtak ki: a más módon védekezőkhöz képest 23%-kal nagyobb eséllyel lettek depressziósak a pirulákat szedők, és már a kezdődő depresszió tünetei is súlyosabban jelentkeztek.

Tinikorban, amikor a szervezet hormonháztartása egyébként is felborul, a kívülről jövő hormonok hatására mintegy 80% az esélye annak, hogy a fogamzásgátlót szedő kamasz depressziós lesz — vagyis 5 lányból négy átéli ezt a betegséget már ebben a zsenge korban.

A depresszió mellett sok más problémát is okozhatnak a pirulák: hangulatingadozás, súlyproblémák, fokozott trombózishajlam, felelőtlen szexuális élet... A családtervezéssel foglalkozó szakemberek folyamatosan hangoztatják, hogy a fogamzásgátlásnak még számos más, megbízható formája létezik, ezért érdemes alaposan utánajárni a kérdésnek, mielőtt felíratjuk a tablettát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!