Covid eredete: miért kutatjuk?

2024. április 06. 06:12

A koronavírus szerencsére már nem bénítja meg világunkat. A Covid eredete azonban elárulhatja, mi várhat ránk a következő világjárvány esetén.

2024. április 06. 06:12
null
Forisek Ádám
Forisek Ádám

Négy év telt el azóta, hogy a Covid 19 lezárásokba kényszerítette szinte az egész világot, ám a kutatók még a mai napig nem biztosak abban, pontosan mi is a Covid eredete – olvasható a Deutsche Welle riportjában.

Covid eredete: ez lehet a kulcs a világjárványok ellen.
Covid eredete: ez lehet a kulcs a világjárványok ellen. Fotó: Pixabay.

Miért fontos egyáltalán a Covid eredete?

Most, hogy az élet nagyjából visszatért a pandémia után a normális kerékvágásba, jogos is lehet a kérdés. A tudósok szerint azonban nagyon is fontos a kérdés, hiszen ha tudjuk rá a választ, azzal pontosabb képet kaphatunk arról, hogyan indulnak pusztító útjukra a világjárványok. A válasz szerintük tartós hatással lenne az egészségpolitikára, a tudományos finanszírozásra, a tudományról alkotott közvéleményre és a diplomáciai kapcsolatokra.

És hogy mik az eddigi elképzelések a vírus eredetéről? 

Tudósok egy csoportja a zoonózis” elméletét osztja. Az elmélet szerint a vírus a természetben létező koronavírusból fejlődött ki, és vadon élő állatokról terjedt át az emberekre a wuhani Huanan piacon, amely tengeri herkentyűket árusít. A szakértők ennek valószínűségét 77 százalékra teszik, igaz, a Wuhan környékén vadon élő állatokat érintő vizsgálatok meglepő eredményeket mutattak: a kutatók mintáatk vizsgáltak az eredeti SARS-CoV-2 vírus jelei után, de nem találták meg. És azt sem sikerült kideríteniük, hogyan terjedt a vírus a piacról a külső környezetbe.

Global Catastrophic Risk Institute: van más ötlet is

Itt jön képbe a Global Catastrophic Risk Institute munkatársának, Seth Baumnak a teóriája, szerinte ugyanis nem lehet kategorikusan kizárni, hogy laborból szivároghatott ki a vírus. A legerősebb bizonyítékot a 2012-ig visszamenőleg végzett kutatások idővonala szolgáltatja. A wuhani virológiai intézet által közzétett dokumentumok azt mutatják, hogy a tudósok képesek voltak módosított, erősebb, agresszívebb koronavírusokat létrehozni. Ennél többet azonban senki sem tud, az intézet ugyanis elzárkózott a kiterjedt vizsgálatokban való részvételtől. Mindenesetre érdekes tény az is, hogy a virológiai intézet meglehetősen közel fekszik a már említett Huanan piachoz. 

Az látható tehát, hogy ez a két elmélet a legelterjedtebb, s bár ha a tudóstársadalom még nem is jutott dűlőre a választ illetően, abban egyetértenek: mindenképp rá kell jönni a Covid eredetére, mert ez felfegyverezhet és felkészíthet minket a következő világjárványra. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: STR / AFP

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter Exathlon
2024. április 29. 18:37
Ez most komoly? Már rég kiderült, hogy kamu járvány volt az egész, nem volt semmilyen koronavírus, a sima influenza módosított változatát nevezték annak, amit direkt olyan protokollal "kezeltek" amitől az emberek zöme meghalt a kórházakban. Ezt aztán a védőoltásnak hazudott, biológiai fegyvernek minősülő, kísérleti génterápiának köszönhetően sikerült mindenhol elterjeszteni, amibe a földön eddig már optimista számítások szerint 17 millió ember halt bele (valójában több). Az egész világon folynak a perek ezzel kapcsolatban, és egyre-másra derülnek ki a legdurvább dolgok az oltóanyagokról és a mással meg nem magyarázható többlethalálozásokról. Japánban már élő adásban követelték a parlamentben, hogy tiltsák be az m-RNS injekciókat, mert akkora a többlethalálozás, hogy e a nemzetgazdaságot féltik. Nem csak a mainstream ferdítéseit kell nézni, hanem a valós történéseket kell megkeresni.
antal-2
2024. április 06. 19:23
Egy emberi nátha vírus a béta korona vírus, hogyan tud úgy mutálódni - ÁLLATOKON KERESZTÜL!!! - , hogy emberről-emberre terjedő a vírusok több milliárdos evolúciós útját kihagyó azonnali pandémiává tud alakulni? Aki erre tudja a választ az szerkesztette a vírust. Bill Gates 2019-ben megmondta, hogy lesz egy ilyen vírus. Szimulálta tudosók seregével, hogy el fog szabadulni és világméretű járvány lesz belőle. Előadta egy egyhetes konferencián, hogy 6 millió ember fog belehalni. Ezt már elfelejtette a világ. Ma a madárinfluenza emberi változatával riogatnak. A madárinfluenzát képtelen ember elkapni. Gemetikailag lehetetlen. Ha lesz az egyértelműen egy az ember által alkotott vírus mint az AIDS vagy a MERS vagy a SARS.
antal-2
2024. április 06. 19:18
A denevérben lévő SARS CoV vírus sohasem tud embert megfertőzni. Genetikailag lehetetlen. 85 százalékban sem egyezik az emberi SARS CoV2 vírussal. 99.95 százalékos egyezség esetén is nagyon-nagyon nehéz lenne a keresztfertőzés. Ha meg is történne a fertőzött ember képtelen lenne egészséges embert megfertőzni. Ezt miért nem mondta el egyetlen egy biológus? Még virorlógusnak sem kell hozzá lenni. Aki felvetette a denevért az kb. olyan mint aki deriválást akarna oktatni úgy, hogy nem tudja mennyi egy meg egy! Kb. olyan mikor kardiológus nyilatkozott a sohasem létezett csak a neonatológusok által egyszer felvetett nyájimmunitásról...
cccbasatu
2024. április 06. 15:39
Emberek sem a Kovid 19,sem a madárinfluenza,sem a sertésvész,sem a kerge marha kór ,a száj és körömfájás járványok maguktól száguldoznak a földgolyón ez mind mesterséges beavatkozás eredménye és politikai ,gazdasági és pénzügyi okok vannak a háttérbe.Nem kizárt hogy hamarosan a gabonaféléket is megfertőzik valami kórral ezek az őrül pszihopata gyilkosok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!