Elindult a Hit éve Pápán

2012. október 22. 14:44

Első alkalommal mutatták be nyilvánosan Szent Marciális római katona-vértanú egész alakos ereklyéjét a Hit Éve megnyitásának keretében Pápán.

2012. október 22. 14:44

A zsúfolásig megtelt Nagytemplomban a négy katolikus egyházközség közös ünnepi szentmisével nyitotta meg délelőtt a Hit évét, melyen bemutatták a főtéri plébánia szent ereklyéit, köztük Szent Marciális római katona-vértanú egész alakos ereklyéjét. Délután az egyházközségek és a katolikus iskola imaórával ünnepelték a Hit évének kezdetét. Kora este közös imaórára és hangversenyre várták a híveket a Nagytemplomba.

Ötven évvel ezelőtt október 11-én kezdődött meg a II. Vatikáni Zsinat, ennek emlékére hívta életre a Szentatya a Hit évét. A másik fontos esemény, mely e naphoz kapcsolódik, hogy Boldog II. János Pál pápa ekkor adta ki a „Katolikus Egyház Katekizmusát”. A pápa ebben a hónapban összehívta a Püspöki Szinódust, melynek szintén az új evangelizáció és a hit továbbadása a témája – fogalmazott dr. Mail József érseki helynök, apát, plébános. A szekularizáció nagyon előrehaladt korunkban, és a hit háttérbe szorult. Mindenki mindent a földi életben akar megoldani, és azon túl nem látnak az emberek. Mindezekkel együtt a keresztény kultúra és a keresztény erkölcsök is veszélybe kerültek. Vannak olyan fogalmak – kegyelem, megváltás, örök élet –, melyeket ma már nem értenek az emberek, holott húsz-harminc évvel ezelőtt még ismerték őket: ezeket újra be kell vinni az emberek tudatába – véli a gazdasági helynök.

A Hit éve nem egy programsorozat: a cél az, hogy a keresztények először saját hitükben erősödjenek meg, tudják azt, miben hisznek és miért, mert így tudják átadni a hitet másoknak is. Ez egyfajta önvizsgálat magunk felé és kitekintés a környezetünk felé, hogy a hitet úgy éljük meg, hogy az vonzó legyen másoknak is – mondta dr. Mail József. A Hit éve keretében az egyházi alkalmakon, összejöveteleken a II. Vatikáni Zsinat tanításait és a Katolikus Egyház Katekizmusát ismertetik meg a hívekkel, a lelkipásztorok személyes találkozásokon szólítják meg a keresztény családokat és kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek és fiatalok hitoktatására.

A Hit éve alkalmából Pápán is több alkalommal tartanak majd beszélgetéseket, összejöveteleket, gyertyás körmenetet. Ezeken a hit, vagyis az Istennel való személyes találkozás örömének megéléséről és ennek továbbadásáról lesz szó.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!