Szoborháború Dunavecsén – a vandalizmus nem emberi jog!

2024. január 04. 22:45

Tévednek az ateisták.

2024. január 04. 22:45
A Magyar Ateista Társaság reakciója a dunavecsei Mária-szóbor újbóli megrongálására
Surján László
mkdsz.hu

„2023 Szilveszter napja nemcsak a vidámságról szólt. Aligha előszilvesztert tartó illuminátusok (nem felvilágosultak, hanem illumináltak, azaz részegek értelemben) öntudatlan akciója fejezte le még a leleplezés előtt Szűz Mária, a Béke Királynője szobrát Dunavecsén. Milyen indulatok váltják ki az ilyen vandalizmust embertársainkból? Sátáni gyűlölet minden kereszténységre utaló dolog ellen? Pusztán a pusztítás vágya? Avagy a tettesek meg akarnak félemlíteni másokat? Nem kutatom, mert nem tudhatom. Nem kutatom azért sem, mert a Magyar Ateista Társaság megadta a feleletet. Igaz semmit nem állított, hiszen csak egy kérdést tett fel: Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a közterületet?

Ez a kérdés feleletet igényel.

A számháborúba, hogy tudniillik kisebbség-e a kereszténység Magyarországon, nem megyek bele, mert ügyünk számára nincs jelentősége. Annyit megjegyzek, hogy a magát tudatosan ateistának vallók száma messze alatta marad az Istenben hívőkének.

Tévednek az ateisták, ha provokációnak tartják a vallási szimbólumok köztéri megjelenését.

Hogy mi kerülhet közterületre, s mi nem, azt minden jogállamban jogszabályok szabályozzák. Ha ezeket az érintettek megtartják, jelenlétük törvényes. Ráadásul nemcsak szabályszerűségről van szó, hanem egy alapvető emberi jog gyakorlásáról. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata ugyanis kimondja:

18. cikk

Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.

19. cikk

Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

Tehát kéretik tudomásul venni, hogy a keresztényeknek is joguk meggyőződésüket akár a nyilvánosság előtt is kifejezésre juttatni, mégpedig bármilyen kifejezési módon. Bizony, még köztéri szoborállítás révén is.

Nem találni viszont olyan jogot, hogy mások vallási meggyőződését kifejező, jogszerűen felállított képzőművészeti alkotást bárkinek joga volna tönkre tenni, megcsúfítani, elpusztítani.

A vandalizmus nem emberi jog, hanem erőszak, intolerancia.

Az emberi jogok nyilatkozatában arról sincs szó, hogy az említett jogok csak a többséget illetnék meg. Minden személynek járó jogról van szó – ez nem olyan nehéz fogalom, hogy a Magyar Ateista Társaság ne tudná megérteni.

Lehet persze, hogy a dunavecsei rombolásnak semmi köze nincs a magyar ateistákhoz. Idézett Facebook- bejegyzésükkel azonban magukra húzták a szoborlefejezés vandalizmusát. Tették ezt annak ellenére, hogy alighanem ők is tisztában vannak azzal, hogy Istenben nem hívő embertársaink egy része ha vallási áhítatot nem is, de esztétikai örömöt érez egy-egy vallásos tárgyú műalkotást szemlélve.

Végül egy utolsó megjegyzés: ha valaki a véleményét kérdés formájában mondja el, az lehet hatásos szónoki fogás, de gyakran közönséges gyávaság.

Ne féljetek, mondom nekik is Szent II. János Pállal, s mondom a dunavecseieknek is: ne féljenek újra – meg ha kell – újra felállítani a Béke Királynője szobrát. Nagy szükségünk van most minden béke-üzenetre.

Mivel a vandalizmus Dunavecsén már másodszor támadt, a szobor ügye túlnőtt a településen: országos jelentőséget kapott. Álljunk ki mellette mindannyian.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Képernyőfelvétel

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. január 09. 12:28
Kedves László! Minden társadalomban vannak hülyék, akik bizonyos helyzetekben bekattannak. Vannak, akik bekattannak azon, hogy azt látják, nincs SZTK és Pestre kell kezelésre járnia, miközben van pénz a templom felújítására . Vannak, akik szerint a Gajdics Ottóknak semmi közük a keresztény tanításokhoz, mégis orákulumként fröcsöghetnek számos felületen. Ezek, ilyenek szülik azt az alantas és menthetetlen indulatot, ami a szobrot összetörte. Ennyi. És ezek az indulatok ugyanolyan alantasak, mint az Evangéliummal takarózó, de azt lényegében semmibe vevő politikusok és újságírók álszentsége.
Agnieszka
2024. január 05. 19:30
Az állam vszg. nem akar a szemétből mártírt csinálni. Viszont jó kis közmunka ítéletekkel kényszeríteni kéne az okozott anyagi kár megtérítésére. Mondjuk, aki betlehemet gyújtogat, Mária szobrot lefejez, tesz, az a családja és iskolája, tanítói szégyene. Van elég sok vallásos ember az országban, akinek személyesen FÁJ a kereszt-égetés, MÁRIA, az örök jó Anya jelképe, sokaknak égi édesanya, szoborrongálás általi megtámadása. Normális helyen legalább közmegvetés kéne, h. sújtsa az elkövetőket.
ghelmddfd
2024. január 05. 11:19
Szoborháború Dunavecsén – a vandalizmus nem emberi jog! Tévednek az ateisták. -------------------- 1. Nem szobor, a szobor hangot a kretény-libcsik írták át, hogy dúrgerjék a germagyar totemizmust, attól, hogy a magyar nyelv egy indogermán és germán nyelv, a germán stabar-stobor a regályos hangváltás rekkint csabar, csobor volna, de írva stabar, stobor. Így a szobrokat denteni kell, rombelni, kretény diktatórikus, fingrista, mta-s, szimbólum. 2. Stak a kretény-libcsi-burzsuj-pógárnak háború, az ősmagyarnak öreszu. 3.Nem téved, a téved az olvad volna a té stumától, így inkább dühebed. 4. Emberi jog? A jog az iga magyarul, a Joch, de az emberit így nem rakem. A magyarnak rakta van.
ghelmddfd
2024. január 05. 11:14
határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket ---------------- 1. A butaká illegitim, a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. 2. a határ laguján inkább róva, szakadva, róva, bordár, boroma. 3.A tekint nem magyaros hang, hanem a boljokni itt az ősmagyar. 4.Kutat? Nem kutat, hanem rekk. 5.Nem visz itt, hanem bírong, átbírong. 6.Eszme? Az ész hang egy maradáj, az indogermán ueidh stumától, wissen vagyis, rokonja a libernyák jevevényhang, a vizsgál. 7. Hát ahogy rakem aha, megyünk magyarosítani az oroszokat, hunnokkal, SS-vel, orosz Sons of Anarchyval és egyébbel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!