Elle-címlap: megszólalt a meleg házaspár tagja

2023. szeptember 08. 16:39

Azt szerettük volna megtudni, hogyan került a címlapra kerülő homoszexuális párhoz a gyermekük – örökbefogadás útján vagy béranyai szolgáltatással?

2023. szeptember 08. 16:39
null

Baranya Róbert és Nagy Gábor írása

 

Ahogy azt sejteni lehetett, de talán ahogy azt egyesek várták is, hatalmas botrányt kavart az ELLE női magazin lapszámának címlapja, amin egy kisgyermekes homoszexuális házaspár látható „Born From Love”, azaz Szerelemből született felirattal, az újságban pedig egy velük készült interjú olvasható.

Ebből mások mellett kiderült, a gasztrovállalkozóként ténykedő Hlatky-Schlichter Hubert és az idegsebészként dolgozó párja, Szegedi László majd egy éve hagyta háta mögött Magyarországot, Svédországba költöztek, s ugyan „axióma volt számukra a nemzeti identitástudat” – előbbi budapesti „lokálpatriótának tartja magát” –, de ott bujkált bennük a vágy, hogy édesapák legyenek. A kislány, Hannabelle áprilisban érkezett hozzájuk, így váltak igazi „családdá”. Arról azonban egyáltalán nem esett szó a beszélgetésben, hogyan került hozzájuk a kisgyermek.

Örökbefogadás történt? Ha igen, hol? Béranyai szolgáltatást vettek igénybe? Ha igen, mely országban?

Ezekkel kerestük meg mindkettőjüket; ám Szegeditől azt a választ kaptuk, a személyiségi jogaikra, illetve a gyermekük védelmére való tekintettel hasonló kérdésekre nem áll módjukban válaszolni. „Minden olyan információ, amit meg akartunk osztani a témában, megtalálható az ELLE magazin interjújában” – fűzte hozzá.

Pedig fontos kérdéseket pedzegettünk; idehaza például az örökbefogadás szabályai az elmúlt időszakban többször változtak annak érdekében, hogy előnyben részesítsék a házaspárokat a procedúra során, a béranyaság /dajkaanyaság pedig Magyarországon bűncselekménynek minősül. 

Vannak országok, ahol a béranyaság legálisnak számít, 

hiába merülnek fel ennek kapcsán etikai kérdések is, csupán pénzt tilos kérni érte; de valahol ez sem tiltott. A fentiek fényében érdekesség továbbá, hogy az úgynevezett altruista dajkaanyaság Portugáliában, Hollandiában legálisnak számít.

A petesejt-adományozás viszont itthon engedélyezett hozzátartozók között, bizonyos feltételek mellett.

Instagram-posztokon lehet végig követni, hogy érkezett meg a kis Hannabelle

A pillanat, mikor kiderül, Hlatky-Schlichter Hubert és Szegedi László szülők lesznek.

 

Öröm, szeretet, barátság – Hlatky-Schlichter Hubert nagyon jó kapcsolatot ápol Colleen Bell volt budapesti amerikai nagykövettel.

 

Április 12-én ott ébredtek, ahol kimondták egymásnak az igent. „Ma itt éltük meg utolsó napját a kettes létnek és indultunk egy másik élet felé, pont ilyen vidáman, boldogan, csak most ketten voltunk jelen, utoljára ketten…”

 

Irány Svédország! – apukák indulnak, elhagyják Magyarországot. Szívük telis-tele szeretettel, olvasható a bejegyzésben.

 

„A gyerek első cipője az egyik apukájától egy stílusos svéd csavarral – írta az oldalán Hlatky-Schlichter Hubert. – Még csinosítgatjuk, hogy tökéletes kis fészket rakjunk neki...”

 

És megérkezett Hannabelle..., kivel nem tud betelni Hlatky-Schlichter Hubert. Egész nap csak nézegeti, ölelgeti, szeretgeti – olvasható egy másik Instagram-posztban.

 

Kapcsolódó cikkek

Hogyan működik ma Magyarországon az örökbefogadás?

Visszatérve az örökbefogadás hazai keretrendszeréhez, a hatályos rendelkezések szerint az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos. Előbbi esetben a gyermeket világra hozó édesanya és a befogadó(k) ismerik egymást, utóbbi esetben (amely jellemzően már a gyermek pár éves korában kerül sor) nem.

Az örökbe fogadandó gyermeket először a vármegyei várólistákon szereplő kérőkhöz kell kiajánlani, majd, ha ez nem vezet eredményre, az országos listán lévőknek.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) főszabálya szerint csak házaspárok fogadhatnak örökbe, 

mely körbe hazánkban az Alaptörvény szerint csupán különnemű párok tartozhatnak. Ezt az Alapjogokért Központ vezető elemzője, Szikra Levente is megerősíti.

A főszabály alól kivételt kizárólag a rokonok, valamint szülő házastársa általi örökbefogadás, illetve különös méltánylást igénylő esetben az egyedül örökbe fogadni szándékozó személy jelent. (Ám velük szemben előnyt élveznek a házaspárok.)

Az egyedülállók akkor kerülhetnek örökbefogadói helyzetbe, ha sem a vármegyei, sem az országos listán nem találnak befogadó szülőt.

De mint arra Szikra Levente is felhívta a figyelmet, utóbbi körre nézve néhány éve szigorodtak a szabályok, mert több olyan eset is volt, amikor egyedülállóként fogadott örökbe azonos neművel párkapcsolatban élő személy, „ami a szabályok kijátszásaként értékelhető”. Erre tekintettel alakította ki a jogalkotó azt a rendszert,

amiben a családpolitikáért felelős tárcavezető egyedi engedélye esetén van pusztán lehetőség egyedül örökbe fogadni.

Ezért a területért ma a Kulturális és Innovációs Minisztérium felel, annak vezetője, Csák János hivatott dönteni e kérelmekről.

Homoszexuális párok kijátszhatják a magyar rendszert?

Az ELLE magazin címlapi interjújából kiindulva adódik még egy kérdés: ha most Magyarországon egy homoszexuális párt gyermeket szeretne örökbe fogadni, egyikük egyedülállóként kezdeményezheti? Az örökbefogadás előfeltétele minden esetben az, hogy a gyámhatóság eljárásában alkalmassá nyilvánítsa a jelentkezőt – reagált felvetésünkre a szakértő.

Ebben az eljárásban ugyanis az állam megvizsgálja, hogy az örökbe fogadó szülő alkalmas-e a gyermek örökbefogadására.

A jelentkező köteles nyilatkozni többek között arról is, kivel él egy háztartásban; 

valamint fontos szabály az is, hogy ha körülményeiről nem a valóságnak megfelelő tájékoztatást adja, akkor alkalmatlannak minősíti a hatóság, és három évig nem kérelmezhet újra örökbefogadást – mutatott rá az Alapjogokért elemzője.

Hozzátette, a konkrét gyermek örökbefogadása előtti eljárásban – mely az alkalmassá nyilvánítást követi – személyesen meg kell hallgatni a jelentkezőt, ami egy újabb vizsgálati kört jelent a szabályok betartása érdekében. A jogalkotó tehát egy szigorú, zárt rendszert hozott létre, 

amelyben a házaspároknak és a gyermek rokonainak egyértelmű előnye van az egyedülállókkal szemben

– mondta Szikra Levente. „Ez a rendszer a gyermekek érdekeit szolgálja”.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzőjének értékelése szerint az a helyes, „ha a gyermek lehetőleg családban nő fel, ahol mind anyai, mind apai mintát láthat – az államnak kötelessége a gyermekek érdekében az ilyen helyzetek favorizálása”.

Nyitókép: Instagram

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. szeptember 10. 19:02
Hlatky-Schlichter Hubert Daróczi-öngyilkosság: nem Claudia a kulcsfigura? Hol van Daróczi Dávid búcsúlevele? https://civishir.hu/belfold/daroczi-ongyilkossag-nem-claudia-a-kulcsfigura/0421153651
zsolti123
2023. szeptember 10. 00:14
>>„Szerelemből született” – hirdeti a több oldalas cikk, amiben csak arról nem esik szó, hogy hol és miként is jutottak hozzá a gyerekhez, aki a legkevésbé sem „szerelemből” született. A Bors kiderítette a történet részleteit. Hlatky-Schlichter Hubert - akinek nevét akkor ismerték meg sokan, amikor öngyilkos lett a barátja, Gyurcsány Ferenc szóvivője, Daróczi Dávid https://www.borsonline.hu/aktualis/2023/09/beranyasag-megalazza-noket-hogyan-lett-gyereke-ket-magyar-ferfinak<<  A „Gay with kids”, azaz „Melegek gyerekekkel” nevű cég homoszexuális pároknak kínál béranya szolgáltatást. A kaliforniai béranyaügynökség átlag 100 millió forintért kínálja eladásra a gyerekeket. A meleg pár katalógusból választhatja ki a petedonort, a gyermeket azonban nem ő, azaz a biológiai anya, hanem egy béranya hordja ki, aki szimplán csak a testét adja az ügymenethez." >>"born from lóvé" - Franceska megint fenomenális.És nem mellesleg megint igaza van - minden egyes pontban. <<
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 09. 02:19
A rémtetteknek két színhelye van, mindkettő erdélyi, székelyföldi, Hargita megyei: az egyik a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, ahol K. Sz. nevelő 2011-ig dolgozott. Már itt több gyereket bántott. Ezután pedig áthelyezték a kászonimpéri Szent Katalin Gyermekvédelmi Központba. … A bátyja kifaggatta a kisfiút, aki akkor elmondta neki, hogy nem szeretne Tusnádra visszamenni, mert K. Sz. egyszer az illemhelyiségben a szájába vizelt. … Azt is elmondta, hogy K. Sz fizikailag, lelkileg és szexuálisan visszaélt vele, kézzel, és tárgyakkal verte, megrúgta, fenyegetéssel rávette, hogy pornófilmet nézzen, majd orális szexre kényszerítette. K. Sz. azt mondta a gyereknek, hogy ez teljesen normális. A fiú elmondta, hogy a nevelő más fiúkkal is így bánt. Az önkéntesnek a vádirat szerint a fiú ekkor mutatta meg a levelét is, amit Böjte Csabának írt arról, hogy K. Sz. milyen szexuális tettekre kényszerítette. Böjte nem hitt neki, és elzavarta.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 09. 02:11
Arra a kérdésre, hogy mi van azokkal a traumatizált gyerekekkel, akik nem tudnak szabadulni a problémáktól, például akit esetleg szexuálisan bántalmaztak, Böjte atya válasza az volt, hogy „akkor a társadalom előbb-utóbb keresztül lép rajtuk és leírják őket. Fonnyadt alma. Abból pálinkát főznek. De a te életed a te kezedben van, és te kell küzdj. Az a jó, ha az ember megtanul a saját lábán járni”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!