Egy dalnok a hegyről

2023. augusztus 29. 07:48

Gyurcsány Ferenc egyik első zsengéjében arról szavalt, hogy híveinek dolguk van.

2023. augusztus 29. 07:48
GYURCSÁNY Ferenc
Pilhál György
Magyar Nemzet

„A politikus Gyurcsány Ferenc mellett nemrég megjelent kettőslátásban szenvedő énje, a húrokat pengető, Parnasszusra igyekvő Gyurcsány Ferenc is. A dalnok. Egyik első zsengéjében arról szavalt, hogy híveinek dolguk van. »Érteni, elfogadni emberi létünk egyediségét, az egyes ember megismételhetetlenségét, ezért az élet mindenekfelettiségét, küzdeni azzal, azokkal, akik ezt irgalmasság helyett az kisajátító önzés magán- vagy közéleti útjára lépnek.«

Hogy hogyan áll ez az irgalmasság–önzés mérkőzés, arról maga a filozofáló poéta szokott beszámolni.

A minap ekképpen: »A szellem ereje tisztaságában rejlik. Zavart gondolatnak a tetszetős ruha is csak könnyen feslő álca. Kormányzás nincs azt vezérlő politikai filozófia nélkül. Hamis filozófia viszont hamis útra vezet. Az önkény hatalmát csak a személyes felelősségét elhazudó mondja a közös cselekvés képességének. Ha eltéved a gondolat, akkor elfajzik a cselekedet. Elfajzott cselekvésből mocskos kormányzás lesz. Lett. Itt tartunk.« (Egyik kritikusa, Gulyás Gergely miniszter azt javasolta a kesergő költőnek, lassan túltehetné magát kormányzásának borzalmas következményein. Az országnak már sikerült.)”

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. augusztus 29. 12:50
El Qro
llnnhegyi
2023. augusztus 29. 12:41
Az Apró villában fostenger alakult ki. Vendégekkel teli. Aztaqrva! Olyanokkal mint Magyar György zugpolitikus, önkéntes számláló biztos. Surányi György bukott bankár. Hadházy Ákos a lófaszával. .... Muris csapat.
templar62
2023. augusztus 29. 11:19
Ferihegyi ? Hegyiferi ?
Ehetős Odó
2023. augusztus 29. 10:52
Nagyszerűek ezek a Feri-monológok. Oly pontosan képes bennük leírni saját módszereit és eredményeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!