Befellegzett a magyar börtönbiznisznek, mutatjuk a számokat!

2023. március 01. 06:44

Tavaly huszadára esett vissza a börtönzsúfoltság miatt indított perekben kifizetett kárigények összege, miután az Országgyűlés három évvel ezelőtt törvényt hozott a „börtönbiznisz” felszámolása érdekében. A jogszabályok módosítása előtt volt olyan év, amikor több mint 2,6 milliárd forintnyi kártérítést ítéltek meg a börtönkörülmények miatt perelő raboknak.

2023. március 01. 06:44
null
Helmeczi Zoltán

A parlament 2020-ban több körben fogadott el törvénymódosításokat, hogy véget vessen a börtönzsúfoltság kapcsán a rossz elhelyezési körülményekre alapozott kártérítési perhullámnak, amely már-már üzleti tevékenységgé nőtte ki magát az azt megelőző években.

Milliárdokba került az államnak a börtönbiznisz

A napokban Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője kérdezett rá a Belügyminisztériumnál (BM) arra, hogy évenkénti lebontásban hány ügyben és mekkora összeget fizetett ki az állam a börtönökben fogva tartottak által sérelmezett körülmények miatti kártalanítási perekben. Ezek olyan nemperes eljárások, amelyeket fogvatartottak vagy meghatalmazott képviselőik kezdeményezhetnek, elbírálásuk pedig a törvényszékeken működő büntetés-végrehajtási csoportok hatáskörébe tartozik.
Válaszában Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára emlékeztetett a három évvel ezelőtti jogszabály-módosításra, amely megítélése szerint elérte a célját, a hatálybalépés óta ugyanis a kifizetett kárigények értéke a huszadára esett.

Milliárdokról százmillióra esett a kártérítések összértéke

A fideszes politikus a 2017–2022 közötti évekről adott tájékoztatást, amelyből kiderül: a legtöbb pénzt, összesen több mint 2,6 milliárd forintot 2018-ban kellett kifizetni, 2022-ben viszont már „csak” 111 millió forintot.
A számok a következőképpen alakultak:

  • 2017-ben 8768 esetben 930 millió forintot,
  • 2018-ban 11 478 esetben 2,6 milliárd forintot,
  • 2019-ben 14 029 esetben 2,4 milliárd forintot,
  • 2020-ban 13 725 esetben 1,8 milliárd forintot,
  • 2021-ben 2411 esetben 2,2 milliárd forintot,
  • 2022-ben pedig 924 esetben 111 millió forintot ítéltek meg.

Idén pedig február 10-ig az alapvető jogokat sértő elhelyezéssel kapcsolatos kártalanítási igényt mindössze 34 esetben terjesztettek elő.

Magyar György neve is szóba került

Rétvári Bence megjegyezte: a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kifizetés éve nem feltétlenül azonos a kártalanítási igény benyújtásának időpontjával, tekintettel arra, hogy a kártalanítási eljárás egyes esetekben több éven keresztül is elhúzódhat.
Az államtitkár az írásbeli válaszában azt is írta: „Elfogadhatatlan, hogy a Soros-hálózathoz is köthető ügyvédek által indított több milliárd forintos kártérítési bizniszeken olyan irodák, mint a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda, valamint elítélt bűnözők gazdagodjanak”.

Az Alkotmánybíróság elutasította az ügyvédi panaszt

Az Országgyűlés 2020-ban elfogadott törvénymódosításainak alapvető célja az volt, hogy

az elítéltek helyett a bűncselekmények áldozatainak, sértettjeinek igényei kerüljenek az első helyre.

Ez alapján az elítélti kártalanításokból először az áldozati igényeket kell kielégíteni, majd az egyéb tartozásokat. Fontos változtatás volt az is, hogy a kártalanítási összegeket onnantól fogva nem lehetett ügyvédi letéti számlákra utalni.

Ez azonban sokaknak nem tetszett, így a Magyar Helsinki Bizottsággal és a TASZ-al együttműködő Karsai Dánielnek sem, akinek ügyvédi irodája egy összesítés szerint az élmezőnyben volt a magyar állammal szembeni perképviseletben.

Az Origo által 2020 januárjában közölt táblázat szerint a kártérítési perekben az egyik élenjáró a nyíltan kormányellenes, a 2018-as választáson az ellenzék színeiben elinduló Magyar György ügyvédi irodája volt, amelynek a letéti számláján több mint 544 millió forint landolt. Karsai Dániel ügyvédi irodája is előkelő helyen szerepelt a rangsorban, az ő letéti számlájukra több mint 86 millió forint érkezett. Az Igazságügyi Minisztérium akkor megerősítette, hogy az adatok valósak, ugyanakkor hozzátették: a tárca nem rendelkezik információval, hogy az elítélteknek kifizetett összegekből mekkora volt az ügyvédi munkadíj.
Karsai nem hagyta annyiban a dolgot, és 2020-ban az Alkotmánybíróságon (Ab) támadta meg a törvényt, az Ab azonban elutasította az ügyvéd panaszát.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csavaros
2023. március 01. 13:30
Te konkrétan elmebeteg vagy. "A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé – fejtette ki, hozzátéve: ennek van egy leírt rendje, transzparens módon történik minden döntés." Ez kurvára nem az, hogy ő hozza meg a döntést! Jóváhagy. Ellenőriz. Ám a rokonai esetében még ezt sem hiszem! Bizonyítsd be te LMBTQ-s peofil cseléd!
Csavaros
2023. március 01. 13:09
Kicsi kis LMBTQ-s pedofil cselédke! Ne hazudozz! Mutass egy pályázatot, ahol Orbán döntött a rokona pályázatáról! Ezt csak ti idióták hiszitek el! Igaz. Ti azt is elhiszitek hogy: - 100 gender van! - A szankciók működnek! - Nem az az EP a korrupt amelyik jogállamisági eljárásokkal vegzálja a tagállamokat! Nem tolvaj kiált tolvajt! - Európai Egyesült Államokkal jól járna az ország Und so weiter
bunko_jobbos
2023. március 01. 12:33
Az a cikkből nem derül ki, hogy hogyan történhetett meg mindez? (mármint a csökkenés) A lényeg, hogy a kormány dolgozott és nem csak pofázott: építettek még pár börtönt, és így már megfelel a jogszabályoknak az elhelyezésük. Persze a libsiknek az lett volna jó, hogy ha marad minen így, mert akkor az aljadékok sok pénzhez jutnak. Vagy a másik, hogy a zsúfoltság miatt kiengedik a bűnözőket az utcára. Hát ebből nem ettek!
kunfia
2023. március 01. 11:58
Néhány év múlva Orbán védője az ATV-n: Kérem szépen, akkora a zsúfoltság börtönökben, hogy védencemnek a saját cellájában is folyamatosan fáj a segge!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!