Sokk Ukrajnának: így nőhet tovább Putyin rettegett hadserege

2024. március 20. 19:17

Gyanúsított vagy elítélt bűnözők is csatlakozhatnak, felfüggesztettre változtatják a börtönbüntetésüket.

2024. március 20. 19:17
null

Nyitókép: Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP

Az orosz törvényhozók kedden megszavazták, hogy olyan emberek is beléphetnek majd az orosz hadseregbe, akiket a jövőben fognak meggyanúsítani vagy elítélni – írja a Moscow Times. 

„A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy azok, akik ellen nyomozás, bírósági eljárás vagy ítélet van folyamatban, katonai szerződést írjanak alá” – mondta Pavel Krasznyinnyikov, a Duma egyik képviselője.

Az újoncok büntetőeljárását felfüggesztik, vagy börtönbüntetésük hátralévő részét a szolgálat idejére felfüggesztett büntetéssé alakítják át.

E katonák büntetett előéletét töröltethetik, ha állami kitüntetést kapnak a két törvényjavaslat szerint.

Kikre vonatkozik az új szabályozás?

Nem részesülhetnek olyan vádlottak kegyelembe, akiket olyan bűncselekményekért ítéltek el, mint a hazaárulás, a kémkedés, a terrorizmus és a szexuális bűncselekmények.

Kraszenyinnyikov szerint a legutóbbi törvényjavaslatok felváltanák a meglévő törvényeket, amelyek csak a 2023 júniusa előtt elkövetett bűncselekményekkel gyanúsított vagy elítélt személyekre vonatkoznak, és így lehetővé teszik a jövőbeni gyanúsítottak vagy bűnözők felvételét a seregbe.

A törvényjavaslatnak a Szövetségi Tanács és Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyására van szüksége ahhoz, hogy törvényé váljon.

A foglyok toborzásának gyakorlatát a Wagner csoport vezette be 2022-ben,

és az orosz védelmi minisztérium tavaly év elején vette át a börtönökben történő toborzást.

Putyin korábban azt mondta, hogy személyesen kegyelmezett meg azoknak a foglyoknak, akik beleegyeztek abba, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. március 20. 22:16
Jé! Lemásolták a yenkiket a ruszkik. A UsArmy 80 százaléka a börtönbüntetése elől vonult be...
julcsi-66
2024. március 20. 21:20
Ha szükséges akkor az oroszok több önkéntest és zsoldost tudnak Afrikából és az arab térségből mozgósítani mint amennyi katonája a nato-nak együttesen van. Az arabok és az afrikaiak többsége gyűlöli az amcsikat, a franciákat is most zavarták haza Afrikából. És van rá esély hogy hamarosan Kína is megindul Tajvan ellen, a nyugat meg csak kapkodja majd fejét, ezért akarnak az eu bölcs vezetői háborús gazdaságra átállni.
Grogu
2024. március 20. 20:59
Klassz lesz amikor ezek az "úriemberek" (gyilkosok, tolvajok és egyéb jótevők) visszatérnek majd a társadalomba, biztos nagyszerűen fognak viselkedni, ahogy ezt eddig is láttuk és az orosz emberek szívesen fogadják őket. Vagy nem.
Sztrovacsek
2024. március 20. 20:12
A helyzet az, hogy az oroszoknak is vannak "személyi" problémáik. Még akkor is, ha a mandi elhallgatja ezt. A fronton harcolókat ugyanis időnként hátra kell vonni pihentetni, és a helyükre újakat küldeni. A rotáció mostanra körbe ért, és az oroszok már csak olyan erőket tudnak harcba dobni, akiket egyszer már kivontak onnan. Azok meg örülnek hogy elsőre megúszták élve, másodszorra nem szeretnék ezt kockáztatni, és ez igencsak rontja a harci moráljukat. Általános mozgósításról meg szó sem lehet, mert egyrészt a különleges katonai művelet egyáltalán nem indokolja ezt, másrészt meg mit mondana Putyin? Gyere Szergej meghalni négy ukrán megyéért!? Magy a fa..szom, nekem nem kell, eddig is megvoltam nélkűle, ezután is megleszek, mondaná erre Szergej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!