Hoppá: Svájci szürke farkas kóborolhat Budapesten

2023. február 19. 14:39

Egy jeladóval rendelkező Svájcból indult farkas érkezett Magyarországra. Légvonalban több mint 700 kilométert vándorolt.

2023. február 19. 14:39
null

A Svájci farkas csoport a Facebook-oldalán osztott meg egy térképet, amin egy szürke farkas nyomvonala látható, ahogy Svájcból Magyarországra kolbászolt. Mint írták,

A 2021-es születésű hím még tavaly tavasszal fogott bele a nem mindennapi kolbászolásába: „Természetes, hogy a fiatal farkasok elhagyják a falkájukat, és területet keresnek maguknak, mielőtt elérik az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korban köszönt be” – írták, majd hozzátették, nagyon ritkának számít az, hogy egy példány útját ennyire részletesen lehet dokumentálni. „Az M237 [ez a farkas hivatalos sorszáma] szerencsés eset – nem csak azért, mert elkerülték, hanem azért is, hogy eddig sikerült sértetlenül vándorolnia, hiszen számtalan országúton és folyón kellett átkelnie. A megtett táv légvonalban mérve már 700 km felett van, de a valóságban ez sokkal több. Ahogyan ugyanis a térkép is mutatja, nem csak egyenesen sétált: Bécstől északra, a Duna mentén (vagy autópálya mellett, illetve a környéken), hogy aztán visszafordulva, sok kilométert megtéve végül átlépje a magyar határt a Fertő-tónál” – szögezték le. 

„Az M237 vándorlása még nem rekord, de már most az egyik legtávolabbi mért vándorlásnak számít. Kíváncsian várjuk, hogy hová fog még eljutni” – írták a posztjuk végén.

Figyelmeztették a vértesi túrázókat

A Metropol beszámolója szerint, egy Facebook-csoportban figyelmezették a vértesi túrázókat: „Egy jeladós svájci szürke farkas érkezett meg a Vértes közelébe. A vadászatra jogosultak fokozott elővigyázatossággal járjanak el, ha pl. aranysakálra vagy kóbor kutyára helyezik a szálkeresztet” – írták a csoportban. Hozzátették, „a szürke farkas hazánkban fokozottan védett állat (természetvédelmi értéke 250 000 Ft), elejtése, elpusztítása bűncselekménynek számít. A svájci és osztrák kollégák pontosan követik a fiatal kan farkas kóborlását”.

Nyitókép: Illusztráció.
Forrás: Pixabay.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Loopus
2023. február 20. 17:53
Egy kis kedvcsináló a cikkben is említett térkép megkattintása után látható képekből: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10158973991151725&set=a.470396918454793 :-)
Boruss Demeter
2023. február 20. 12:29
Biztos, hogy nem ketrecben érkezett?
kujon
2023. február 20. 11:24
Elég nehéz elhinni.Millió keresztbe-kasul menő autópálya van a közbülső nagyvárosok környékén, ez egy kisebbfajta csoda, hogy sehol nem gázolták el, és mindenhol megtalált minden létező "kiskaput" (vadátájáró, felhajtó, stb) Az is lehet, hogy valaki megtalálta a jeladóját, oszt trollkodik egy jót vele. :D
kaffogó hebrencs
2023. február 20. 10:01
Karácsony Nagyvad Gergely avatárja lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!