Korlátozná a nemzetállamok vétójogait a német külügyminiszter

2024. május 02. 10:21

Annalena Baerbockot az sem zavarná, ha emiatt egyes tagállamok véleményét egyszerűen leszavaznák egyes kérdésekben.

2024. május 02. 10:21
Ministerial Conference on EU Enlargement

Fotó: HALIL SAGIRKAYA / Anadolu via AFP

 

Érzelmes cikkben írta meg Annalena Baerbock német külügyminiszter, mit gondol Európa jelenéről és jövőjéről. Az Euractiv által közölt írásban elmondta: bátor felelősséget kell vállalni az Európai Unióban, és új országot kell felvenni a tagjai közé ebben az évtizedben.

Baerbock felidézi, hogy húsz évvel ezelőtt ott volt az Oder parti Frankfurtban, a folyó hídján állva, amikor a szomszédos Lengyelország és a többi kelet-közép-európai ország EU-s csatlakozását ünnepelték. „Vadidegenek ölelték meg egymást” – emlékezik vissza.

Kifejti: az akkor az EU-hoz csatlakozó 75 millió ember bátor felelősségvállalása kellett ahhoz, hogy a Balti-tengertől a mediterrán térségig 10 ország csatlakozzon az európai közösséghez. 

Ehhez reformokra és jogharmonizációra volt szükség, amihez hosszú utat kellett megtenni.

Baerbock most Németország külügyminisztereként ír arról: „Minden nemzedéknek megvan a maga feladata. Szüleink és nagyszüleink nemzedéke felismerte, hogy a 2. világháború után a megbékélés lehet az alapja az európai közösségnek.”

Hozzáteszi: „Mi, németek soha nem feledhetjük meg, hogy különösen mi voltunk azok, akik háborút és pusztítást okoztak annyi embernek, ezért szükségünk van a béke és barátság útjainak a megtalálására.”

Annalena Baerbock úgy látja: az ő nemzedékének most az a feladata, hogy megvédje és erősítse „az Európa nevű béke- és szabadságprojektet”, akkor is, ha ehhez különös erőre van szükség. Putyin Ukrajna elleni agressziója szerinte brutális emlékeztető arra, hogy 

a béke, biztonság és jólét nem magától értetődő Európában.

Baerbock szerint most az Európai Uniónak meg kell védenie az értékeit és biztonságát, s ehhez határozottan ki kell állni Ukrajna mellett, ameddig csak kell.

Ehhez kapcsolódóan a német külügyminiszter leszögezi: az EU bővítése geopolitikai szükségszerűség. Kifejti: az olyan politikai és földrajzi „szürke zónák”, mint a Balkán vagy az EU keleti szomszédsága, nagyon veszélyesek, hiszen például Putyin számára meghívást jelentenek a beavatkozásra és a destabilizációra.

Baerbock hangsúlyozza: nem lehet egész nemzedékeket az EU várótermében várakoztatni, ahogy a Nyugat-Balkánnal történt. Az EU-nak a német politikus szerint nagyobbnak és erősebbnek kell lennie – és ehhez biztonságosabbnak is.

Az EU bővítése mellett ugyanakkor fontos szerinte az is, hogy a közösség működőképessége megmaradjon. 

Ehhez Baerbock szerint szükség van az Európai Tanács-beli vétójogok korlátozására,

hiszen működnie kell 35 tagállammal is az EU-nak.

Erre az a megoldás, írja Baerbock, hogy az eddiginél több esetben legyen elegendő egy nagy többség egy döntés meghozatalára, nem pedig a teljes egyetértés. Ez Baerbock szerint azt is jelentené, hogy valamikor Németország is le lenne szavazva az Európai Tanácsban – csakúgy, mint bármely más tagállam. 

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2024. május 03. 07:51
Az ilyen agyamenteket, mint te, Frau 360 fok, kell korlátozni, kezeslábasba, de tüstént! Egyébként is nektek ott immár muszlim honná züllesztett egykori némethonban mindenkorra Happy Ramadan!
cicologus
2024. május 02. 22:10
aljas kurva
bagoly-29
2024. május 02. 20:41
Mikor ezt a tyúkot látom/olvasom, az I.kerületi V.Naszályi jut az eszemben, egyformán holt buta, holdvilágképű mindkét némber! Hol vagy Lomboroso?
altercat1
2024. május 02. 18:24
Tipikus presszós kurva... Esze semmi, fogd meg jól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!