A kormány egy mozdulattal a saját nyakába húzhatja az egész katasztrófakupacot

2023. április 17. 17:35

Felháborítónak tartom, hogy egy ilyen jelentőségű ügyben semmilyen információt nem közöl a kormány a nyilvánossággal, a konzultáció pedig szóba sem kerül. Interjú.

2023. április 17. 17:35
null
Jávor Benedek
Jávor Benedek
HVG

”A múlt heti moszkvai tárgyalása után Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, megvan a megállapodás a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról. A jogászok még szövegezik, utána benyújtják Brüsszelnek. Mit gondol, mikor ismerhetjük meg, hogy mi van a módosításban?

Ez egy jó kérdés, de azt felháborítónak tartom, hogy egy ilyen jelentőségű ügyben semmilyen információt nem közöl a kormány a nyilvánossággal, a konzultáció pedig szóba sem kerül.

Szijjártó Péter részéről nagyon homályos állítások hangzottak el, nem tudni például, hogy a több megvalósulási szerződésből melyiket módosítják. Van ugyanis egy létesítési (EPC), egy üzemeltetési (O&M) és egy üzemanyagellátási megállapodás is, ami a fűtőelemekre vonatkozik.

A finanszírozás módosításához pedig parlamenti jóváhagyásra van szükség, hiszen ott egy államközi szerződésről van szó, az a 2014 januárjában megkötött orosz-magyar nukleáris együttműködési megállapodáshoz kapcsolódik. 

Kétharmaddal annyira nem lesz nehéz megoldani.

Nyilván meg fogják csinálni, csak azt akarom érzékeltetni, hogy Szijjártó nyilatkozata rengeteg kérdést vet fel, és egyikre sem kapunk választ. Arra meg pláne nem, hogy mi a módosítás lényege.

Az elmúlt napokban viszont olyan információk láttak napvilágot, hogy a kormányzat próbál előre menekülni az összeomlóban lévő paksi bővítésből. Miután maguk is érzik, hogy az ukrajnai agresszió miatt kialakult szankciós környezetben a paksi bővítés gyakorlatilag megvalósíthatatlan, próbálnak olyan áthidaló megoldást találni, ami anélkül mentesíti a szankciók alól a projektet, hogy teljesen meg kellene szabadulniuk az orosz féltől.

A hírek szerint az az elképzelés, hogy a magyar fél átveszi a fővállalkozói státuszt a Roszatomtól, menedzseli a beruházást, a Roszatomot pedig beszállítóként megpróbálja a radar alatt tartani.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jostothu
2023. április 20. 22:14
Jávor te ki a faszt képviselsz? Ki választott meg? És ki fizet? Nem szégyeled magad ember?! Demokrata?Inkább gerinctelen nyálkás csiga!
Anti Bolsevista Comité
2023. április 18. 17:34
"a konzultáció pedig szóba sem kerül" Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha eddig az összes konzultációra vad fröcsögés érkezett volna arról az oldalról, talán személyesen agancsos barátunktól is.
masikhozzaszolo
2023. április 18. 16:47
Borzasztó lehet így élni. Minden széket felfordít, mielőtt leül, nincs e aláragasztva egy zacskó plutónium. Mert előfordulhat. Aki a malomba jár, lisztes lehet.
Nyugati Ádám
2023. április 18. 14:34
Jávor, Jávor! Jobb lesz ha vigyázol! A szponzoraitokról ugyanis kitelik, hogy a szarkupacot a te fejedre és a tökéletlen - bár a fosztóképzővel a szöveg jobb lett volna - elvtársaid fejére öntik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!