Minden magyart megsértett a HVG főszerkesztője, majd az olaszoknak üzent

2024. április 22. 11:13

Aggasztó elbutulást lát Magyarországon az épp összeomló szerkesztőséget vezető Gergely Márton, aki szerint ez a kockázat Olaszországban is megvan, ha Giorgia Meloni gondolkodása érvényesül.

2024. április 22. 11:13
HVG

Nyitókép: HVG

Az olasz baloldal legfontosabb lapja, a La Repubblica interjút készített Gergely Mártonnal, a HVG főszerkesztőjével – a szerző úgy mutatja be, mint „az orbáni tisztogatásokat túlélő néhány független médium egyikének" újságíróját, aki óva int a történelmi revizionizmustól, mert veszélyesnek tartja, ugyanis ez a tekintélyelvű rendszerek tipikus vonása.

Gergely Mártontól azt kérték, magyarázza el az olaszoknak az „orbanizmust", amire a főszerkesztő többek között az alkotmánymódosításokról kezdett el beszélni, mondván, a kormányfő célja az volt, hogy egyenlőségjelet tegyen a náci megszállók és a kommunisták közé. Hozzátette: az elmúlt időszakban a kormány egyre szigorúbban ellenőrzi a közérdekű információkat.

Az információ az utóbbi években egyre inkább egyetlen nézőpont kifejeződésévé vált, kétségek, ellentmondás és dialektika nélkül, az eredmény pedig lesújtó. Van egy aggasztó elbutulás, képtelenség vitázni, de még megfogalmazni is egy összetett, strukturált gondolatot

– fejtegette a HVG-főnök, aki az olasz belpolitikába is beleszólt, hiszen azt üzente, ez a kockázat Olaszországban is megvan, ha Giorgia Meloni és szövetségesei gondolkodása érvényesül.

A napokban azt is mondta, a németek körében amiatt népszerű Magyarország, mert itt sokkal alacsonyabb a gátlási küszöb az antiszemita, szélsőjobboldali agitációval szemben. Eközben egyébként a HVG-től egymás után menekülnek a lap legnevesebb újságírói, belső válság tombol a szerkesztőségben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­g­ö­­­s­ ­l­­á­­n­­y­­­o­­­k­ ­­v­­­á­­­r­n­­­a­k­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Salitis
2024. április 22. 22:01
"Van egy aggasztó elbutulás, képtelenség vitázni, de még megfogalmazni is egy összetett, strukturált gondolatot..." akkor ezért nem köt le a hvg évek óta...
Lakat1983
2024. április 22. 20:26
Gergely Márton egy elmebeteg, habzó szájú, libsi kretén. Pont mint a többi.
Oldalkosár
2024. április 22. 20:25
Szóval jól felszopta az olasz kommunistákat. Tekintve, hogy 1945-öt követően a kommunista ideológia két nyugati államban, Francia-és Olaszországban volt képes komolyabban megvetni a lábát és tudott érvényesülni, az olasz elvtársak esetében különösen igaz a megjegyzés: ezek ugyanazok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!