Üdvözlöm az ortodox rabbik nyilatkozatát

2015. december 22. 20:51

Erre most jönnek ezek az ortodox rabbik, a zsidó-keresztény viszonyt egészen szokatlan nyelviséggel megemelik, s mindent a feje tetejére állítanak. Tényleg zavarba ejtő.

2015. december 22. 20:51
Köntös László
reposzt

„Az ortodox rabbik nyilatkozata visszhangtalan maradt. Vártam volna reflexiókat, kommentárokat, értelmezéseket. Semmi. Úgy tűnik, nagy a zavar, ami persze érthető. Mert ez a nyilatkozat zavarba ejtő. Az ismert gondolati sablonokra felépülő mai hétköznapi világkép nem tud vele mit kezdeni. Ez a sablonos világkép végtelenül egyszerű, mert a zsidó-keresztény vallási hagyományhoz való viszonyt szekularizálta, lecsupaszította, hétköznapi skatulyákba, sztereotípiákba gyömöszölte. Az önértelmezést és a másik értelmezését közhelyes gondolati kényszerpályákra terelte. Eszerint vannak ugye, a »zsidók« és a »keresztények«. A »zsidók« liberálisok, utálják a nemzetet és a kereszténységet.  A »zsidó« egyszerűen azt jelenti, hogy »nem keresztény« és nem »nemzeti«. Aztán vannak a »keresztények«, akik jobboldaliak, nacionalisták és antiszemiták. A »keresztény« azt jelenti, hogy »nem zsidó«. Ez az egyik végtelenül egyszerű és hamis sztereotípia, amelyre a mai általános hétköznapi gondolkodás épül. Erre most jönnek ezek az ortodox rabbik, a zsidó-keresztény viszonyt egészen szokatlan nyelviséggel megemelik, s mindent a feje tetejére állítanak. Tényleg zavarba ejtő.

A nyilatkozat kilép a fenti gondolkodás fogságából, s egy ma egészen újnak ható látásmóddal közelíti meg a témát. Visszamegy a vallási eredethez. Ezzel kitágítja a mai domináns valóságértelmezés határait, hiszen nem a jelenből nézi a jelent, hanem a múlt évezredes távlataiból. Szétfeszíti a mai általános világkép le-és beszűkített időszemléletét, és szembemegy azzal az ideával, hogy a vallási alapú civilizációk kora lejárt, s így azok a mai közösségi önértelmezéseknek immár nem lehetnek a forrásai. (...)

A nyilatkozat azért történelmi, mert felhívja a figyelmet a zsidó-keresztyén viszony kikerülhetetlen jelentőségére úgy, hogy közben kilép a közhelyek mindkét oldalon meghatározó, előítéletektől terhelt, rövidre zárt világából. Ezért ez a nyilatkozat már a puszta létével is kritikát gyakorol a zsidó-keresztén viszony panelektől, retorikus elemektől agyonterhelt, hamis, álságos és rejtőzködő hétköznapi világán. Ez a hamisság pontosan tetten érhető abban, hogy nincs igazi bűnbánat, de nincs valódi bűnbocsánat sem. Felszínességek, közhelyek vannak, álságos holokauszt megemlékezések egyfelől, kényszeres bűntudat-gerjesztés másfelől, a »kinek a szenvedése és fájdalma a nagyobb« lélektani játéka, kódolt beszéd, s mindenekfölött félelem a témától. A politikai korrektség nagy dicsőségére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2016. június 17. 12:04
"Bennünket, zsidókat és keresztényeket sokkal több minden köt össze, mint ami elválaszt" jezus krisztus vere ott van mindjart egynek, ami alapvetoen es szuksegszeruen elvalaszt. a zsidok ugyanis nem fogadjak el ennek a vernek a megvalto erejet. a keresztenyek szerint azonban jezus vere nem egyszeruen kiontott emberi ver, hanem megvalto ver. hatalmas kulonbseg.
szeekely
2016. április 26. 15:18
az orthodox rabbik fol akarjak erositeni a keresztenysegen beluli zsido-barat iranyzatokat. ezek az iranyzatok mar regota leteznek a keresztenysegen belul, de a jezus krisztushoz valo huseg kepviseloi eddig mindig erosebbek voltak naluk. a jezushoz valo huseg azt jelenti, hogy nem kulonosebben bantjuk a zsidokat, de ettol meg nem kell szeretni oket. ezt az egyensulyt probaljak most az orthodox rabbik elmozditani a foltetel nelkul zsido-baratsag iranyaba, mivel megijedtek az arab bevandorlokrol. attol tartan
Fahrenheit 451
2016. április 26. 15:18
ha csak ennyit mond ki az ortodox rabbik rabbinikus nyilatkozata, az már biztató kezdet: "Bennünket, zsidókat és keresztényeket sokkal több minden köt össze, mint ami elválaszt"
Starlord
2016. február 23. 20:49
Én speciel sem az ortodox rabbikkal sem nélkülük nem szeretném megváltani a világot. Úgy meg aztán pláne, ahogy az aki legutoljára váltotta meg mások bűnét. Nekem az is elég, ha nem kell senkinek elhinni, hogy az emberiség kollektíven bűnös. Ha mindenki a saját bűnéért fog felelni, akkor nem kell senkinek megváltania mások bűnét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!