Szavak a tengerben

2013. június 23. 16:23

A konzervatív politika Magyarországon sohasem tudott igazán lábra kapni, pedig évtizedek teltek el már hazánkban jobboldali kormányok alatt.

2013. június 23. 16:23
Szentpéteri Nagy Richard
Népszava

„A Fideszt konzervatívnak nevezni elsősorban nem a Fidesz hibája, hanem mindenekelőtt a Fidesz politikai ellenfeleinek a bűne. A Fidesz baloldali ellenzéke éppúgy nem tudja, nem is tanulhatta igazán meg, mi a konzervatív politika, mint ahogyan a Fidesz jobboldali ellenzéke és maga a Fidesz-tábor sem tudja, mi a konzervativizmus, és annak mi köze lehet a Fideszhez vagy bármilyen más politikai erőhöz.

A konzervatív politika Magyarországon sohasem tudott igazán lábra kapni, pedig évtizedek teltek el már hazánkban jobboldali kormányok alatt. A nemzeti liberalizmus, valamint a nemzeti és a nemzetközi szocializmus egyaránt kapott lehetőséget ebben az országban eltorzított eszméi megvalósítására. A valódi konzervativizmus még nem.

Eltorzított változata viszont annál inkább. Ez az eltorzított változat – amelyet a magyar konzervatív hagyomány elfeledett legnagyobbjai mindig elutasítottak – rendületlenül bizakodik a nemzetállamok nemzetmegtartó erejében. És éppen ebben áll legújabb hazugsága is. Evilági dolgokban vehemensen bizakodni nem konzervatív vonás. A nemzetek kontinensének előmozdítása pedig a leginkább nemzetvesztő magyar politika. Ennek belátása könnyebb, mint annak elfogadása, hogy ezt milyen sokan nem látják be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naftalinernő
2013. június 23. 22:18
Ennek a Szentpéterinek vajon ki rágta a szájába, hogy mit is kellene írnia? Amúgy az megint a baloldali öndicsőítés és mítoszépítés csúcsa, hogy csak önmagukat tekintik az egyedüli lehetséges és elhivatott erőnek, kisajátítva mindent a baloldalnak (pont mint az átkosban, amikor kisajátították a baloldal számára Petőfit, Kossuthot stb.). Az meg már csak hab a tortán, hogy 45 után a balos cimbik tönkretettek mindent, ami jó esetleg lett volna a jobboldali rendszerben. Kuláktalanítás, kollektivizálás, B-listázás, szalámitaktika - soroljam még? Olyan mérhetetlen károkat okoztak a II. vh. után, mint korábban talán soha egyetlen rendszer sem, és sajnos még ma is ennek a terheit nyögjük.
khomeini
2013. június 23. 22:06
Évtizedek jobboldali kormányzás alatt? 1945 novembere óta 14 év kivételével az MSZP és elődpártjai adták a kormányfőt, Te barom...
miloka
2013. június 23. 21:58
" ...-amelyet a magyar konzervatív hagyomány elfeledett legnagyobbjai mindig elutasítottak -..." " A valódi konzervativizmus még nem." Egy "apró" ellentmondás ugye? Most akkor van ( volt) konzervativizmus vagy sem? Így jár az, aki azt próbálja tagadni, amit nem tud, nem lehet. Ezért a cikkért meg kár volt koptatnia a klaviatúráját.
miloka
2013. június 23. 21:53
Hát igen, itt van a kutya elásva ennél a ballib ( vagy posztkommunista: világ proletárjai egyesüljetek) nagy okosnál. " Ez az eltorzított változat - amelyet a magyar konzervatív hagyomány elfeledett legnagyobbjai mindig elutasítottak - rendületlenül bizakodik a nemzetállamok nemzetmegtartó erejében. És éppen ebben áll legújabb hazugsága is. Evilági dolgokban vehemensen bizakodni nem konzervatív vonás. A nemzetek kontinensének előmozdítása pedig a leginkább nemzetvesztő magyar politika. Ennek belátása könnyebb, mint annak elfogadása, hogy ezt milyen sokan nem látják be."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!