Jelentős inflációs hatás: a háború közelsége és a piacgazdaság érettsége 

2023. január 27. 08:55

A világrégiók közül Európában a legmagasabb az infláció. A különböző országok eltérő inflációs rátáit nagy mértékben a háború közelsége és a piacgazdaság érettsége határozza meg. Ezért a háborúhoz közelebb eső, és kevésbé érett piacgazdasággal rendelkező kelet-közép-európai régióban – így Magyarországon is – sokkal magasabb a pénzromlás üteme, mint Nyugat-Európában.

2023. január 27. 08:55
null

A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége

Következzen az inflációt okozó tényezők elemzése közül a harmadik fő összetevő, mégpedig a háború közelsége és a piacgazdaság érettsége.

Az infláció egész Európában magas. Ha csak a magyar kormány lenne a felelős érte, akkor az EU-ban csak nálunk kellene, hogy magas legyen az infláció.

Az inflációs rátákban emellett látható egy regionális törés is: a legmagasabb áremelkedéssel rendelkező országok kivétel nélkül a kelet-közép-európai régióból kerülnek ki, függetlenül attól, hogy eurót vagy nemzeti valutát használnak. 

Ennek egyik magyarázata, hogy ezekben az országokban a piacgazdaság még viszonylag fiatal. Emiatt a vállalatok közötti verseny kevésbé erős, nagyobb terük van a cégeknek a költségsokkok áthárítására a fogyasztók felé, míg Nyugat-Európában ezt a vállalatok nagyobb arányban kénytelenek „lenyelni”.
 

Melyek a fő tényezők az infláció alakulásában?

Az infláció alakulásában a két legfontosabb tényező minden uniós országban az élelmiszerek és az energia ára.

Ehhez adódik hozzá

a háború közelsége, valamint a piacgazdaság érettsége. 

Tavaly novemberben például az előbbi két tétel nélkül a pénzromlás üteme az EU egészében 11,1 százalék helyett 6 százalék lett volna csupán, miközben Magyarországon 23,1 százalék helyett 14,8 százalék. 

Az energiaár emelkedése a háborúval, az uniós szankciós politikával, az arra adott orosz válasszal (szállítások csökkentése), a kínálati problémákkal, valamint a piaci bizonytalansággal magyarázható. Ám mivel az unió nagy része energiaimportőr, ezért számára ez külső adottság. 

A háború szerepe az élelmiszerárak alakulásában

Az élelmiszerek árában is nagy szerepe van a háborúnak, hiszen Ukrajna jelentős élelmiszer-exportőr, kiesése a világpiacról felhajtotta az élelmiszerárakat, amit az energia áremelkedésének begyűrűzése, például a műtrágya drágulásán keresztül tovább fokozott.


Emlékeztetőül tehát az a 6 tényező, ami az árak emelkedésére hat, és amelyekkel korábbi cikkeinkben is írtunk, illetve a további írásainkban is foglalkozunk majd:

1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások
2. Az energiaárak emelkedése
3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége
4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály
5. Árfolyam
6. Agresszív árazás
és a 7. pontban:
A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatása
 

1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások 2. Az energiaárak emelkedése 3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége 4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály 5. Árfolyam 6. Agresszív árazás és a 7. pontban: A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatása  

Korábbi cikkeink a témában:

Cikksorozatunk első részében olvashat arról, hogy mindenki a saját bőrén és pénztárcáján érzi: hosszú ideje csak nőnek és nőnek az árak. Fejkapkodás helyett a Makronóm Intézet nekilátott, és legfrissebb elemzésében végigvette, milyen folyamatok okozzák a rekordmértékű inflációt és főleg a hazai áremelkedést. A cikkből kiderül az is, hogy a 2022. évi magyar költségvetés 19 százaléka, vagyis közel ötöde olyan intézkedés volt, amelyet a Kormány azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben.

Cikksorozatunk második részében arról olvashat, hogy a világgazdaság a járványt követő időszakban súlyos problémákkal és új kihívásokkal nézett szembe, mégpedig az értéklánc számos pontján. Ebben a részben a járvány utáni újraindulásból adódó, globális árnövelő hatásokat vesszük sorra.

Cikksorozatunk harmadik részében az energiaárak inflációra gyakorolt hatását elemeztük. Ebben a részben kifejtjük, hogy az amerikainál is magasabb európai és magyar inflációért jelentős részben az energiaárak emelkedése felelős.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kepe
2023. január 29. 09:33
Magyarországnak a Fidesz alatt volt jó 12 éve, hogy függetlenné váljon az orosz energiától, úgy hogy rengeteg pénzt kapott az EU-tól, ezt nem tették meg. Ezért is veszített annyit a forint az értékéből. Ez a kormány hibája. Ezért is nőtt az infláció Magyarországon. A különböző árstopokkal rengeteg kis céget tönkretettek. Tehát csökkent a verseny, emiatt is nő az infláció. A nagy kereskedelmi láncok pedig az extra adókat és az árstoppos terméken elszenvedett veszteséget ráterhelték a többi árura. Ezért is nőtt jobban az élelmiszer infláció. Ez is a kormány hibája. És az nem megoldás, hogy felügyelőket küldünk a boltokba. Újra megjelentek az üres polcok mint a szocializmusba, ha nem a feltöltéskor meg vásárolni az ember, nem lehet kapni az árstoppos termékekből. A rövid távú népszerűség miatt rengeteg gazdaságilag káros döntést hoz a kormány. Mivel kiszámíthatatlan a kormányzat, ezért a biztonság kedvéért, sok cég még jobban emeli az árakat amíg lehet. Nagyon sokat hibázik a kormány, élükön a gazdasági vezetés fejével Nagy Mártonnal. Eddig mindig a Fideszre szavaztam, mert én emlékeztem a Gyurcsányi hazudozásra, gazdasági vezetésre. De lehet, hogy legközelebb már nem fogok rá szavazni, mivel láthatólag a kormány elvesztette a fonalat.
nick89
2023. január 28. 11:38
A háború előtti infláció is háborús inflációnak számít? Hol van még rendeleti kormányzás Magyarországon kívül? Miért erősödik a hrivnya, a rubel a lek, a won, az euró, a dollár és a SFR a forinttal szemben? Mér hiszi a sok birka a baromságokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!