Ez jutott a magyar dolgozóknak: képviselőjük lebontaná a munkaalapú társadalmat

2022. január 18. 15:29

December végén jelent meg az az interjú az elvileg baloldali Mércén, ahol Csóti Csabát, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökét kérdezték az álláskeresési járadék meghosszabbításáról.

2022. január 18. 15:29
null

Szakszervezeti vezető számolna le a munkaalapú társadalommal

A szakszervezeti elnök szerint „a munka alapú társadalom egy erkölcsi ítélet: akinek munkája van, jobb ember annál, aki nem dolgozik”.

A munkaalapú társadalom szerinte azt jelenti, hogy ha valaki dolgozik, az önmagában hatalmas érték, ezért arra törekednek, hogy minél többen vállaljanak munkát. Személy szerint én úgy vélem, hogy ez egy elég leegyszerűsített felfogása a problémának, hiszen nem mindegy, hogy valaki olyan munkát végez, amelyből kellemes életet tud biztosítani magának 8 vagy 6 órában, vagy 3 műszakban dolgozik, amiben csak az alapvető életfeltételeit tudja fenntartani. Mi annak a pártján vagyunk, hogy minőségi életet lehetővé tévő munkához jussanak az emberek. Nem gondolom, hogy munkaalapú társadalmat kell építeni.”

Legyen újra segély!

„Az elnök szerint a mostani helyzet kezelésére egy hosszabb idejű folyósítás, egy emelt összegű, vagy egy emelt összegű és hosszabb idejű folyósítás lenne alkalmas, valamint hogy ne járulék, hanem segély formájában működjön” – írja a Mérce azzal kapcsolatban, hogy a szakszervezeti konföderáció elnöke inkább a segélyek irányába haladna.

Hozzátette: „az álláskeresési járadék meghosszabbítása szociálisabb gondolkodás felé mutatna a munka alapú társadalom helyett. Viszont ahhoz, hogy például a strukturális munkanélküliséget kezeljük, komolyabb szociálpolitikai lépésekre van szükség.”

(Címlap: MTI/Mohai Balázs)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
De Molay
2022. január 23. 19:26
Nono...kezdesz áthajolni a tudásalapú társadalom felé.
palicsi
2022. január 23. 19:25
"Az elnök szerint a mostani helyzet kezelésére egy hosszabb idejű folyósítás, egy emelt összegű, vagy egy emelt összegű és hosszabb idejű folyósítás lenne alkalmas, valamint hogy ne járulék, hanem segély formájában működjön" A járulék, amit mi befizetünk, azért, hogy az ilyen semmirekellők is jól élhessenek! A járadék meg amit az álláskereső kap (bizonyos ideig). A ballibeknél vita van arról, hogy a 3 hónap, vagy a 270 nap-e a több (igaz, van 31 napos hónap is, meg 28-as is)!
Takács Dezső
2022. január 23. 19:24
Ez megbolondult ! Az eszébe sem jut ,aki keveset keres vagy nehezen talál munkát ,KÉPZETLEN. Talán inkább azt kellene ösztönözni hogy legalább egy szakmát tanuljon ,legyen jogosítványa teher autóra , munkagépekre és legalább egy idegen nyelvet beszéljen.
certus
2022. január 23. 19:24
Még a járulék ésa járadék között sem tud különbséget tenni. Inkább ne képviseljen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!